Ivan cel Bun


Unul dintre miile de motive pentru care presa din România e praf și pulbere, cu tiraje care scad în ritm amețitor, este absența unor rubrici culturale serioase. Totul e o glumă tabloidă când vine vorba de cultură, se discută cu lux de detalii toate frivolitățile pseudo artiștilor. Un exemplu este ideea universal răspândită printre gazetarii români după care maximul de succes pe care l-ar putea avea vreun cântăreț de operă român este de a apărea pe scenă alături de Sting. Iar ziarele din România au tupeul să-și facă reclamă lipindu-și cu scuipat pe frunte eticheta de „quality”. Ce-i drept, Jurnalul Național a preluat publicarea fițuicii Festivalului Enescu, fără să aibe nici o contribuție editorială proprie, ci doar în calitate de sponsor. Drept urmare, acest supliment abundă ca în fiecare an de texte care mai de care mai dulcege, diabetul îți bate la ușă numai răsfoindu-l. Nu văd nicăieri un gazetar care să scrie într-un ziar măcar 3 rânduri de tipul „Am fost aseară la concertul lui X și nu mi-a plăcut”. Peste tot sunt numai prezentări despre cine va cânta sau interviuri comunistoide ce amintesc de „Cerbul de Aur” (versiunea anii ’60) de genul „România/Bucureștiul/Festivalul Enescu e nemaipomenit” Parcă toată planeta se învârte în jurul unui oraș care are puține de arătat. În fine, vreau de fapt să scriu despre altceva. Despre concertul pe care tocmai l-am văzut.

Dacă România a scăpat de Ceaușescu acum 21 de ani, în schimb Filarmonica „George Enescu” a reușit să scape de Cristian Mandeal abia după ediția precedentă a Festivalului Enescu, acum doar 2 ani. Mandeal avea un singur defect, dar esențial: îi lipsea cu desăvârșire talentul. În rest avea absolut totul: carte, cultură, putere de muncă și o lipsă totală a oricărei critici. Eu nu știu să fi scris cineva în România ceva rău despre el. Dar, ce s-a schimbat în orchestra noastră națională în ultimii 2 ani, de când „maestrul” a plecat? Ei bine, cam totul. E alt sound, există chiar bucuria de a cânta. Wilhelm Furtwangler spunea în anii ’30 că nu există orchestre proaste ci doar dirijori proști. Ultimii 2 ani ai Filarmonicii de la Ateneul Român confirmă 100% această butadă.

Filarmonica „George Enescu” – 2011

Cum a fost concertul însă?

În primul rând, trebuie s-o spun clar și tare, răspicat: Nu îmi place deloc „Vox Maris” de George Enescu. Am ascultat-o forțat de organizatorii festivalului, în diverse ediții, în interpretarea unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii. Degeaba, nu îmi va spune niciodată nimic. Muzică contemporană? Ar trebui să privesc din cauza asta lucrarea cu mai multă deschidere? Nici vorbă! Contemporan este și „Turandot” de Puccini, și „Le sacre de printemps” de Stravinsky și Prokofiev și multe alte minunății. Cu toate astea, astă seară, dirijorul Ghenadi Rojdestvensky  a reușit totuși să facă acestă muzică exasperant de plictisitoare să pară interesantă de urmărit. Să nu creez confuzii: Enescu dirijându-l pe Menuhin adolescent în concertele de vioară ale lui Mozart, în anii ’30 pe discurile de patefon ale Decca, e ceva care ține de o minune, relația profesor-elev este de o delicatețe incomparabilă. Enescu la vioară făcând dragoste cu muzica lui Bach e iarăși ceva de povestit. Dar compoziția „Vox Maris” este o oboseală inutilă a creierului, chiar și cu un dirijor foarte, foarte bun.

„Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră” de Prokofiev a fost însă altceva. Victoria Postinkova, soția dirijorului, a cântat excelent. O lucrare relativ scurtă dar reprezentativă pentru modelul lui Prokofiev, de muzică modernă, decadentă, cu influențe americane și chiar de cafe concert. Subtil și puternic în același timp, concertul m-a făcut să regret că s-a terminat. Iar bis-ul, o romanță rusească probabil de-a lui Ceaikovsky (sau cel puțin așa părea) a fost de o melancolie nemaipomenită, interpretarea de un bun gust absolut m-a emoționat cu adevărat. Nu prea există ceva mai frumos decât un rus (sau o rusoaică aici) care să cânte cu „corazon” muzică rusească.

Genadi Rojdestvensky

Iar „Ivan cel Groaznic”, ei bine, nu m-am așteptat nici o clipă să fie atât de Bun. Cu „B” mare, evident! Eisenstein, cel mai mare regizor rus al tuturor timpurilor a filmat pelicula în 1943, departe de câmpul de luptă, tocmai la Alma-Ata, în Kazahstan. Prokofiev a compus muzica, atât de bună încât a devenit o lucrare de sine stătătoare. Norocul lui a fost că Occidentul l-a [re]descoperit mai repede decât pe Korngold, austriacul care sătul de insucces a plecat la Hollywood în anii ’30 ca să compună muzica unor filme celebre („Robin Hood” cel cu Errol Flynn e cel mai notoriu exemplu). Continuăm. Influențele lui Mussorgsky atât din Tablouri cât și din Boris Godunov par evidente, la fel și cele ale lui Ceaikovsky din muzica lui bisericească. Dar aceste influențe sunt preluate cu subtilitate, nu se pot face confuzii. Acest gen modern de oratoriu a devenit specific lui Prokofiev, o altă lucrare de-a sa, „Petrică și lupul” devenind încă și mai cunoscută.

Mereu am fost de părere că limba rusă folosită de un reprezentant autentic al „intelighenției” sună extraordinar de estetic, în totală contradicție cu repulsia viscerală pe care o poate provoca aceeași limbă folosită de propaganda sovietică de acum câteva decade. Surpriza cea mai mare a fost tocmai aceea că rolul lui Ivan, recitativ, a fost interpretat chiar de Rojdestvensky la cei 80 de ani ai săi. O voce caldă, foarte clară, o intonație perfectă. Abia termină de recitat și se pornesc toate cavalcadele luptelor cu tătarii, corurile bisericești (ce frumos a cântat corul de copii, inocență absolută!). Muzica a curs atât de bine încât am senzația, acum, la câteva ore după spectacol, că parcă n-ar fi fost cântată integral. Și totuși s-a terminat foarte târziu…

Orchestra a răspuns perfect, dar și dirijorul parcă ar fi avut 30 de ani, a dat toate intrările, perfect, tuturor, neobosit, precis, seren, chiar a arătat câtă artă dar și meserie a strâns într-o carieră atât de lungă. Muzica infernală, înfiorătoare aproape de grotesc, în unele pasaje a avut susținerea unor alămuri de nivelul cel mai bun de oriunde pe lumea asta (ce mai tubă!), percuția impecabilă, corzile fără nici un cusur. Corul? Perfect. Baritonul Alexei Tanovițky a avut o intrare cel puțin spectaculoasă, iar mezzosoprana Larissa Diadkova a fost calul de povară al partiturii vocale, excelentă.

Pe scurt, a fost minunat, merita apoi celebrată seara cu o masă copioasă la o terasă bucureșteană în aceste ultime zile de timp superb. Dar cum blogul ăsta e despre muzică și nu despre arta culinară, mă opresc aici. Și vă îndemn: mergeți să vedeți Filarmonica „George Enescu”!

14 comentarii

  1. Ce bine să putem citi cronica atît de rapid după concert!!! Așteptam cu nerăbdare să găsesc ceva despre ce am ascultat aseară, căci, pînă la pauză, am fost complet confuză… Ambele lucrări din prima parte mi s-au părut reci, nemuzicale și nu mi-au transmis nici un fior. Vox Maris mi-a amintit, pe alocuri, de Oedip Rege, prin dramatism. Oedip mi-a plăcut foarte mult, dar doar pe scenă – am încercat să îl ascult acasă, fără „spectacol” și nu m-a mai atras atît de tare. Dar IVAN… aveți dreptate – și mie mi s-a părut că s-a terminat foarte repede!! Prima mea impresie, cînd am ieșit, a fost că mi-a plăcut atît de mult datorită influențelor din muzica tradițională rusească. După ce am citit cele scrise de dvs, va urma a doua impresie, cu siguranță. Pe cînd următoarea cronică?

    Apreciază

  2. Interesant intotdeauna de vazut impresille la cald ale melomanilor.Pt mine Simfonia de camera,Vox Maris,Oedipe ,Dixtuorul ,sint poate cele mai interesante lucruri compuse de Enescu.Nu si cele mai populare(oricum in alta galaxie cu Puccini)Deci pt mine,prima parte a concertului a fost cea mai interesanta(Ivan cel..cam miroase a realism-socialism.)

    Apreciază

    • De acord cu realism socialismul din Ivan. Prokofiev se întorsese din exil iar sovieticii l-au pus la treabă. Vă felicit pentru că vă place Vox Maris. E cât se poate de sigur că părerea mea este foarte subiectivă. Dar trebuie să fie și cineva subiectiv și să spună că nu-i place ceva, în locul clasicelor fraze „Nu-i pentru oricine, profunzimea lucrării este numai pentru cei cu IQ special ieșit din orice scală, etc., etc.” Asta e și frumusețea ideii de blog: poți să spui fără probleme „Nu-mi place dom’ne, e o tâmpenie!”
      Mulțumesc frumos pentru comentariu. Mai poftiți.
      P.S. Oedip îmi place, dar nu tot. Sfinxul e totul în opera aia. O știți pe Lipovsek cum cântă? În libret e scris cam așa: SFINXUL (cu o voce albă): „Je t’attendais…” Mariana Lipovsek are cea mai vizual-albă voce posibilă.

      Apreciază

    • E posibil dar exagerată a fost și lungimea mandatului său. Orchestra cânta prost atunci. Mai mult, l-am văzut dirijând dezastruos pe ditamai London Symphony Orchestra în „Fantezia pentru pian, cor și orchestră” de Beethoven. Corul intra mereu cu secunde bune întârziere când „maestrul” își aducea aminte că lipsește ceva și le dădea intrarea cu gesturi disperate, pianul și orchestra aveau mereu rubato-uri proprii, dacă se mai dărâma și vreo butaforie pe scenă imaginea catastrofei ar fi fost totală. Și a doua zi ce se scria în gazeta de perete a festivalului? Numai laude.
      Repet, Cristian Mandeal are totul mai puțin talentul necesar pentru a conduce o orchestră.

      Apreciază

  3. Iata un comentaru viu care m-a bucurat si care ma face sa mai sper ca nu ne-am pervertit chiar cu totii.
    Un articol documentat, dinamic, frumos si sincer. Din pacate cu „une trop grosse dente” impotriva dl Mandeal care nu avea de a face cu subiectul.
    Felicitari si astept cu nerabdare urmatoarele comentarii.

    Apreciază

  4. Vă felicit pentru cronici. Împărtăşesc nemulţumirea legată de lipsa recenziilor în presă. Cele de pe Liternet mi se par cam seci sau prea cuminţi, iar suplimentele de la JN sunt uniform favorabile, aşa cum aţi remarcat. O cronică subiectivă dar sinceră face de 10 ori mai mult ca toate astea la un loc. Aşteptăm cu interes şi alte impresii de la festival.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.