April, Bloody April


Scandalul ONB a devenit subiectul cel mai comentat în ultimele zile, odată cu demisia Ministrului Culturii. Am urmărit îndeaproape evenimentele, astfel încât pot face o recapitulare care să fie ușor de înțeles de cei care au ajuns, pe bună dreptate, să nu mai înțeleagă nimic.

Ar trebui spus, de la început, că, fiind vorba despre Operă, și desfășurarea evenimentelor seamănă cu acțiunea unei opere. Totul este disproporționat, totul este îngroșat, la fel ca machiajul foarte subliniat al cântăreților de pe scenă. Viața într-un teatru de operă îi face pe toți participanții să se comporte ca niște personaje, fără jumătăți de măsură. Ura, demnitatea, frumosul și urâtul sunt toate la cote maxime, de 100%. Pentru cineva din afară, acest tablou foarte contrastant pare ireal, dar explicația cea mai clară este dată de cel mai tenebros personaj al acestui scandal, dirijorul Tiberiu Soare, într-un interviu pe care mi l-a acordat acum doi ani:

Opera are, și din partea celor care o fac, dar și din partea celor care o gustă cu adevărat, acest sâmbure de demență care pe mine mă atrage fantastic, e un atractor extraordinar. Are un sâmbure de iraționalitate. Și cred că sâmburele de iraționalitate este exact ca miezul unei stele – cel care transformă hidrogenul în heliu. Când va înceta activitatea în sâmburele ăla și nu se va mai transforma hidrogenul în heliu, steaua se va stinge. Dar deocamdată, după părerea mea, e un gen foarte viu și care naște pasiuni mistuitoare.

Este o cheie de lectură foarte necesară pentru a înțelege ce s-a întâmplat în acest „Aprilie spulberat”. Să vedem faptele, cât mai sintetic și mai clar. Dacă doriți mai multe detalii, accesați link-urile presărate în text.

Preambul

În anul 2013, Răzvan Ioan Dincă devine directorul general al ONB în urma câștigării concursului pentru acest post. În timpul mandatului său, conducerea baletului este încredințată unui foarte mare balerin, Johan Kobborg, care își încheia cariera la The Royal Ballet (compania de balet de la Covent Garden) și dorea să înceapă o carieră de manager și coregraf. ONB oferea oportunitatea unei construcții pornind de la zero în ceea ce privește standardele occidentale. Asta nu înseamnă că baletul românesc nu exista, dar el era asincron cu tendințele mondiale din domeniu. Partenera de scenă și de viață a lui Johan Kobborg era (și este și acum) Alina Cojocaru, balerina cu cea mai impresionantă carieră la nivel înalt provenită din țara noastră.  În Mai 2015, directorul ONB este suspendat, iar interimatul este asigurat de  dl George Călin, directorul adjunct.

Aprilie 2016

Vineri, 1 Aprilie – Ministrul Culturii, dl Vlad Alexandrescu, îl demite pe directorul interimar George Călin și îl înlocuiește cu Tiberiu Soare, dirijor, un artist reprezentativ al sectorului independent. Demisionar de la ONB și de la Orchestra Radio, Tiberiu Soare este un dirijor invitat la filarmonicile și operele din țară, dar și în concerte publice finanțate de consilii locale, dar și însoțind-o pe Angela Gheorghiu în turnee, ca dirijor al orchestrelor care o acompaniază.

Sâmbătă și Duminică, 2-3 Aprilie – La ONB încep primele spectacole cu baletul Manon, o coregrafie celebră semnată de Kenneth MacMillan, prezentată pentru prima dată în 1974, la Covent Garden. Succesul este uriaș. Alte reprezentații cu acest spectacol sunt programate în weekend-urile ce urmează, iar într-unul dintre ele trebuia să danseze și Alina Cojocaru. Rolul titular al premierei îi este încredințat unei tinere balerine, Marina Minoiu. Partenerul ei este Dawid Trzensimiech, un balerin transferat la București tot de la Royal Ballet.

În același weekend, Alina Cojocaru încearcă să obțină o explicație de la Ministrul Culturii pentru schimbarea lui George Călin. Într-un interviu acordat ulterior agenției News.ro, balerina va povesti episodul acestei întâlniri. Vlad Alexandrescu refuză să discute cu vechea conducere, iar lui Johan Kobborg, venit la întâlnire alături de Alina Cojocaru, i se spune că nu a fost chemat. Apoi este reținut, după ce coregraful se ridicase ca să plece, însă dl Vlad Alexandrescu va vorbi numai în limba română. Nu se știe exact în ce a constat discuția.

Marți, 5 Aprilie – Tiberiu Soare decide să actualizeze website-ul ONB, ștergând numele lui Johan Kobborg de pe pagina Despre noi/ Conducere. Criticul britanic Norman Lebrecht comentează malițios pe blogul său: There’s only one boss now in Bucharest. Just like the old days.E un singur boss acum la București. Exact ca în «vremurile bune». Johan Kobborg nu răspunde la telefoanele primite și dispare. Tiberiu Soare se prezintă corpului de balet, discursul lui fiind acuzat de șovinism de către o parte dintre balerini, acuzație respinsă de dirijor. Se spune că, fiind rugat să vorbească în limba engleză pentru a putea fi înțeles de balerinii străini, ar fi afirmat: Aici este România, iar limba oficială este limba română. Tiberiu Soare îl convoacă la o întâlnire pe Johan Kobborg, dar întâlnirea nu are loc. În declarațiile date presei, Soare afirmă că postul de director artistic al baletului nu există în organigramă și că Johan Kobborg și l-ar fi „arogat în mod abuziv”. Tensiunile cresc direct proporțional cu acest nou atac. Johan Kobborg avea un contract de management cu ONB, prin care conducea baletul, fiind remunerat cu 7300 Euro brut și era, de mai multă vreme, ținta unei campanii de presă foarte agresive pe această temă, o versiune de contract fiind publicată ilegal pe un website ultranaționalist.

Miercuri, 6 Aprilie – Ministrul Culturii încearcă să medieze, chemându-i la discuții la minister pe Johan Kobborg și pe Tiberiu Soare. Kobborg nu se prezintă la întâlnire, afirmând că nu a fost anunțat. Alina Cojocaru declară că nu va mai dansa pe scena ONB dacă Johan Kobborg va fi îndepărtat.

Joi, 7 Aprilie – Încep să apară primele consecințe ale conflictului: coregrafiile licențiate pentru reprezentarea la ONB încep să fie în pericol de a fi retrase, iar turneele companiei de balet să fie anulate în cazul în care Johan Kobborg este îndepărtat. Mesajele de acest fel se vor amplifica în zilele următoare, punând în pericol tot proiectul baletului de la ONB, care va ajunge, astfel, să nu mai aibă în repertoriu aproape nimic interesant de prezentat. Scandalul începe să fie urmărit de comunitatea artistică internațională și de presa occidentală. Conflictul va rămâne însă strict în zona artistică în zilele următoare, până pe 12 Aprilie, când va fi escaladat la nivelul următor.

Alina Cojocaru și Marina Minoiu anunță că nu vor dansa în baletul Manon programat pentru weekend dacă situația nu revine la normal.

Vineri, 8 Aprilie – Tiberiu Soare este demis de către Ministrul Culturii, funcția de director interimar fiind preluată de un alt dirijor, angajat al ONB, dl Vlad Conta. Soare este numit director adjunct. Începe să se contureze și noua echipă managerială: Dan Dediu (compozitor, fost rector al Conservatorului) – consilier de management, Rareș Zaharia (consilierul pe probleme de operă al ministrului) – director artistic. Inițial, Johan Kobborg își manifestă intenția de a colabora cu noua conducere, dar tensiunile reapar când Alina Cojocaru anunță că nu poate dansa în spectacolul Manon programat duminică.

Sâmbătă, Duminică, 9-10 Aprilie – Noi spectacole cu Manon. Sub semnul tensiunii, spectacolul de Sâmbătă este mai puțin reușit în ansamblu, deși Marina Minoiu obține un nou succes în rolul titular. Cel de Duminică nu umple sala, pentru că mulți dintre cei care voiau să o vadă pe Alina Cojocaru dansând renunță să mai vină. Succesul este însă la fel de intens, balerinii sunt copleșiți de aplauze, nefiind lăsați să plece de pe scenă. În același timp, anunțurile de retragere a drepturilor pentru unele coregrafii și de anulare a unor turnee continuă. Aparent, situația pare să se calmeze. Apar primele concluzii ale unei săptămâni agitate.

Luni, 11 Aprilie – Soluțiile de comunicare a forfait-ului Alinei Cojocaru propuse de Conta sunt respinse de Kobborg, prezența lui Tiberiu Soare în echipă se dovedește, în scurt timp, a fi la fel de importantă ca înainte de retragerea sa pe poziția de adjunct. Johan Kobborg anunță că în aceste condiții nu intenționează să revină la ONB și demisionează public. Este anunțat un miting pentru susținerea sa, a doua zi, la ora 18:00. Susținătorii lui Tiberiu Soare programează inițial o contramanifestație, apoi o mută pentru data de 13 Aprilie. E ultima zi în care se mai poate zâmbi, the point of no return va fi atins a doua zi.

Marți, 12 Aprilie – „Marțea neagră” a Operei – În cursul dimineții, Vlad Conta acceptă demisia lui Johan Kobborg. Soprana Angela Gheorghiu transmite un mesaj de susținere pentru Tiberiu Soare și echipa lui. A doua zi i se va alătura și fosta balerină Ileana Iliescu, cu un mesaj xenofob împotriva lui Kobborg. Totul pare că s-a sfârșit. La ora 18:00, Alina Cojocaru vine în fața clădirii ONB, unde își ia rămas bun de la balerini și de la publicul venit să-și arate recunoștința. Momentul este emoționant. Marea balerină folosește o metaforă (Toată perioada aceasta Johan Kobborg mi-a oferit numai jumătate din inima lui. În aceste zile am înţeles unde era cealaltă jumătate, aici. Când va pleca din România, Johan va pleca doar cu jumătate de inimă.) care îi face pe cei prezenți să izbucnească în lacrimi. Din interiorul ONB apare un grup de cca 30 de persoane care încep să apostrofeze balerinii și pe susținătorii lor. Se strigă „Afară din țară!” Incidentul ajunge în paginile New York Times. Fotografia Alinei Cojocaru plângând alături de balerini face înconjurul lumii. Priviți. Plângeți. scrie Norman Lebrecht pe blogul său, adăugând: Este mai mult decât clar că turbulențele de la ONB sunt cauzate de creșterea șovinismului în România. Se va descoperi ulterior că acțiunile împotriva Alinei Cojocaru din această zi nu au fost spontane, ci erau consecința unor discuții între artiștii lirici ai operei.

Alina Cojocaru și balerini de la ONB (Foto: Eduard Enea/Adevărul)
Alina Cojocaru și balerini de la ONB (Foto: Eduard Enea/Adevărul)

Ceea ce a pornit de la un simplu click de mouse, prin care numele lui Johan Kobborg a fost șters de pe o pagină web, s-a transformat într-un scandal, care acum trece la următorul nivel, cel al mentalităților din societatea românească. În același timp, este prima escaladare a conflictului, care va ajunge să preocupe treptat societatea românească. Reacțiile din media sunt unanime împotriva lui Tiberiu Soare, a echipei lui și a ministrului.

Miercuri, 13 Aprilie – Urmează demonstrația susținătorilor lui Tiberiu Soare. Mesajele scrise pe pancarte sunt moderate, dar discursurile artiștilor reprezentativi pentru ONB sunt pline de resentimente și chiar de un șovinism care nu poate fi camuflat. Se încearcă ascunderea incidentului din ziua precedentă prin evocarea sărăciei salariaților, în contrast cu contractul de management al șefului baletului. Marina Minoiu și Dawid Trzensimiech își anunță și ei demisiile. Seara, Ministrul Culturii acordă un interviu postului de radio RFI, în care încearcă să minimizeze consecințele acestor zile: Nu o să moară Opera aici. Alina Cojocaru publică o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, Dacian Cioloș.

Joi, 14 Aprilie – Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brumell, transmite un mesaj de îngrijorare în ceea ce privește situația de la ONB. În scurtă vreme, reacțiile de delimitare față de șovinism și xenofobie apar ca ciupercile, pornind de la Primul Ministru, Dacian Cioloș, și de la Vlad Alexandrescu. Premierul răspunde public scrisorii deschise a Alinei Cojocaru. Ministrul Culturii își schimbă radical discursul, invitând balerinii la negocieri. Apele par să se liniștească în următoarele zile.

Sâmbătă, Duminică, 15-16 Aprilie – Încă două reprezentații ale baletului Manon. Tensiunea ultimelor două săptămâni face ca sala ONB să fie arhiplină, un triumf. În distribuțiile acestor ultime două spectacole figurează Cristina Dijmaru și Mihaela Soare (soția lui Tiberiu Soare), adversare ale lui Johan Kobborg, ambele dansând foarte bine. Cele două seri sunt emoționante, făcând publicul să regrete plecarea lui Johan Kobborg. Concomitent, Tiberiu Soare începe să radicalizeze agenda, acuzându-l pe Kobborg de corupție, într-un comentariu făcut chiar pe acest blog. Acuzațiile sunt demontate imediat, prin publicarea documentelor relevante.

Luni, 18 Aprilie – Vlad Conta anunță că l-a numit pe Gigel Ungureanu ca șef al „compartimentului de balet”.

Miercuri, 19 Aprilie – Ministrul Culturii îl demite pe Vlad Conta și îl readuce în poziția de interimar pe George Călin. Mutarea este surprinzătoare pentru toată lumea și demonstrează că înlocuirea inițială a acestuia nu a avut nici un motiv serios. În ultima zi de mandat, Vlad Conta îl angajează ca dirijor permanent pe Tiberiu Soare. Consecințele acestei angajări vor fi dezastruoase pentru toată lumea.

Joi, 20 Aprilie – Ministrul Culturii renunță la întâlnirea cu artiștii de la ONB pe care o promisese în seara zilei precedente. În Opera atmosfera erupe într-o demonstrație ad-hoc, în  timpul căreia se cântă Va, pensiero. Agenda protestului include acum răfuiala cu managementul lui Răzvan Ioan Dincă și al lui George Călin, încercând să abată atenția de la acuzele de șovinism prin aducerea în discuție a temei corupției. La protest participă și Cătălin Arbore, fost director al ONB înaintea lui Răzvan Dincă, acuzat într-un dosar greu de corupție. Spectacolul din seara acestei zile, Falstaff, este blocat, spectatorii veniți să-l vadă fiind obligați să renunțe. Pe acest fond de dezordine, Angela Gheorghiu își reafirmă susținerea pentru Tiberiu Soare.

Joi, 21 Aprilie – Protestele continuă, de data aceasta artiștii ONB declară că nu-l mai vor pe Kobborg, indiferent de consecințe, preferatul lor fiind Tiberiu Soare. Un nou spectacol cu Falstaff este împiedicat să se desfășoare. Ministrul este somat să cedeze. Seara, târziu, Vlad Alexandrescu îl demite pentru a doua oară pe George Călin. Consilierul său, Rareș Zaharia, demisionează. Din acest moment, ONB rămâne fără conducere. Criza de sistem a ONB începe să devină evidentă.

Sâmbătă, 23 Aprilie – Orice încercare de a fi numit un alt director interimar se lovește de refuzul protestatarilor conduși de Tiberiu Soare. Nume ca Andrei Șerban sau Ioan Holender sunt vehiculate, stârnind și mai mult iritarea grupului de presiune din ONB având ca lideri pe Tiberiu Soare, Vlad Conta, Oana Andra, Sorina Munteanu, Irina Iordăchescu. Un nou spectacol, de data aceasta de balet, DSCH/The Dream, este împiedicat. Pentru prima dată, publicul se revoltă și îi apostrofează pe „revoluționari”. În timpul discursului său, Tiberiu Soare este numit „rasist” în repetate rânduri, de către un spectator. Situația începe să scape de sub control. În lipsa oricărui sprijin media, protestatarii apelează la un alt website care promovează naționalismul și euroscepticismul pentru a-și comunica mesajele către public. Jignirile la adresa lui Kobborg, începute de mai multe zile, încep să fie tot mai exagerate. Într-un interviu, Tiberiu Soare afirmă: Johan Kobborg este doar un nene.

Duminică, 24 Aprilie – Un nou spectacol, de data aceasta un concert cu muzică simfonică și de operă, comemorând 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, este întrerupt la un moment dat de o delegație a „revoluționarilor”, care îl „demască” într-o manieră stalinistă pe organizatorul acestuia, dl Mihai Cosma, profesor universitar și muzicolog renumit, drept un apropiat al „vechiului regim” al lui Răzvan Dincă și  George Călin.

Situația devine atât de gravă încât se produce o nouă escaladare, de data aceasta la nivel politic. Vlad Alexandrescu este îndepărtat de la masa negocierilor și locul său este luat de vicepremierul Vasile Dâncu, acesta promițând că se va întâlni cu protestatarii în cel mai scurt timp.

Luni, 25 Aprilie – În așteptarea întâlnirii cu vicepremierul, o notă de serviciu emisă de dl Constantin Șorop, șeful de resurse umane al ONB, adresată serviciului de pază, interzice unui număr de 9 persoane accesul în instituție. Pe această listă neagră sunt înscriși Johan Kobborg și Alina Cojocaru.

Marți, 26 Aprilie – Vasile Dâncu se întâlnește cu protestatarii de la ONB, fără să fie luată nici o decizie în afara promisiunii de a trimite Corpul de Control, fără să se precizeze ce se va cerceta. În ciuda eforturilor de a calma situația, ONB devine ținta acuzelor presei internaționale (FAZ, sau ABC News)

Miercuri, 27 Aprilie – Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, demisionează. Președintele Klaus Iohannis comentează fără echivoc demisia: Au rămas puține greșeli imaginabile care n-au fost făcute de Ministrul Culturii în scandalul de la Operă. Încă o dată, scandalul de la ONB escaladează dezbaterea la nivelul ideologic. Susținătorii din zona societății civile ai ministrului demisionar ies în stradă. „Revoluția” lui Tiberiu Soare se alătură protestului, dar este respinsă.

Joi, 28 Aprilie – ONB anunță că spectacolele de balet Giselle din datele de 6 și 8 Mai se anulează, ca urmare a faptului că ele erau condiționate de prezența lui Johan Kobborg ca maestru de balet.

Vineri, 29 Aprilie – Dl Vlad Alexandrescu acordă un nou interviu RFI, în care transferă cea mai mare parte a răspunderii pentru dezastrul de la ONB asupra fostului său consilier, dl Rareș Zaharia. Apoi revine asupra demisiei, inițial anunțând că va rămâne în funcție până după sărbătorile pascale, pentru ca ulterior să anunțe că ar putea să nu plece deloc, atâta vreme cât succesorul său nu va fi Corina Șuteu (fost director ICR New York, actualmente secretar de stat în Ministerul Culturii). Scandalul ONB și nebunia specifică operei par să se mute la nivel guvernamental.

Sâmbătă, 30 Aprilie – Premierul Dacian Cioloș îl demite public pe Vlad Alexandrescu.

Miercuri, 4 Mai – Dna Corina Șuteu este învestită ministru al culturii.

Joi, 5 Mai – 50 de angajați (balerini, maeștri de balet etc.) ai „compartimentului de balet” din ONB publică un comunicat de presă în care anunță că nu doresc întoarcerea lui Johan Kobborg ca director artistic. În aceeași zi, ONB face anunțul că spectacolul de balet La Fille mal gardée în coregrafia lui Sir Frederick Ashton din data de 15 Mai este înlocuit cu Don Quijote. Associated Press comentează situația într-o știre amplă.

Vineri, 6 Mai – Apar primele evaluări ale prejudiciilor produse la ONB de scandalul anulării unor spectacole și al pierderii drepturilor de reprezentare pentru mai multe coregrafii. Prima estimare: 400.000 EUR. Angela Gheorghiu acordă un interviu în care susține îndepărtarea lui Johan Kobborg. La rândul său, Kobborg are o întâlnire cu noul ministru al culturii, dna Corina Șuteu, fără un rezultat concret.

Luni, 9 Mai – Johan Kobborg are o întâlnire cu președintele României, dl Klaus Iohannis, și cu premierul Dacian Cioloș. În replică, o delegație a artiștilor ONB se întâlnește cu Ministrul Culturii, Corina Șuteu. Încă două spectacole de balet (Giselle, 18 și 28 Mai) sunt anulate.

Joi, 12 Mai – Tatiana Lisnic retrasă de pe afișul spectacolului L’elisir d’amore din 13 Mai,  Ștefan Pop nu mai cântă pe 29 Mai în Romeo și Julieta, Aurelia Florian înlocuită de Irina Iordăchescu în spectacolul La traviata din 21 Mai. Cu câteva zile mai devreme, artiștii ONB acuzau ministerul pentru faptul că instituția nu are un director care să semneze contractele invitaților.

Luni, 16 Mai –  ONB Ballet Damage Report: 10 balerini au demisionat, 6 balerini sunt în concediu fără plată, 3 balerini sunt accidentați.

Miercuri, 25 Mai – După 33 de zile în care ONB nu a avut conducere, noul ministru al Culturii, dna Corina Șuteu o numește pe dna Beatrice Rancea director interimar și promite despărțirea Operei de Operetă în instituții separate. Artiștii ONB își exprimă din nou insatisfacția. Bilanțul celor 33 de zile: 350.000 de euro pierderi financiare, 16 balerini părăsesc departamentul de balet, Johan Kobborg este demisionar, în continuare.

Luni, 6 Iunie – După întâlnirea dintre Beatrice Rancea, Alina Cojocaru și Johan Kobborg, noul manager interimar al ONB inițiază o petiție în interiorul instituției pentru interzicerea revenirii balerinului și coregrafului danez la conducerea baletului.

Vineri, 10 Iunie – Premiera ultimului spectacol de balet din directoratul lui Johan Kobborg (un triptic: In The Night/In The Middle, Somewhat Elevated/Theme And Variations). Tiberiu Soare dirijează muzica lui Ceaikovski de la ultima parte a tripticului. Ambasadorul Marii Britanii și ministrul culturii asistă la premieră.

Sâmbătă, 11 Iunie – Al doilea spectacol al tripticului de balet. La final, zeci de spectatori îi strigă „Buuuu!” dirijorului Tiberiu Soare, din mai multe zone ale sălii. Spectatorii care își manifestă astfel dezaprobarea sunt agresați de bodyguarzi și de către alți spectatori care îl susțin pe Tiberiu Soare.

Luni, 13 Iunie – Ministrul culturii, dna Corina Șuteu publică o declarație ambiguă în legătură cu situația de la ONB.

Joi, 16 Iunie – Ultimul spectacol al tripticului de balet se desfășoară într-o atmosferă apăsătoare, într-o sală înțesată de bodyguarzi și de invitați pro-Soare. Ministrul culturii acordă un interviu agenției News.ro, la fel de neclar în ceea ce privește situația de la balet, precum celelalte declarații anterioare.

Joi, 23 Iunie – Website-ul ONB postează un anunț privind imposibilitatea separării Operei de Operetă, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție de menținere a Hotărârii de Guvern care unise cele două instituții. Consecințele sunt profunde pentru că, odată deblocată această HG, trebuie puse în aplicare și multe alte reglementări: organigramă, mod de funcționare etc. Inclusiv existența unui post de director artistic pentru balet.

Vineri, 24 Iunie – Judecătoria Sectorului 1 anunță revocarea măsurii controlului judiciar luat faţă de directorul general Răzvan Ioan Dincă. Cu alte cuvinte, suspendarea acestuia expiră, de drept.

173 de comentarii

 1. Draga Alexandru, redarea cronologica a evenimentelor nu e complet eronata, in pofida unor mici inexactitati. Pentru corecta informare a cititorilor trebuie precizate totusi niste lucruri:
  1. Nu inteleg de ce mi se aplica din start eticheta de „tenebros”. Acest adjectiv strecurat in treacat de la inceput arunca o urma de indoiala asupra obiectivitatii articolului, o metoda care nu-i face cinste cuiva care pretinde ca prezinta lucrurile intr-un mod impartial.
  2. Baletul ONB era departe de a fi „asincron” inainte de sosirea „marelui balerin” Kobborg. Pe langa titlurile clasice (Lacul Lebedelor, Spargatorul de Nuci, Giselle, etc.) existau in repertoriul nostru spectacole de Balanchine (Serenada) sau Kylian (Falling Angels). Mai mult, pe finalul mandatului Simonei Somacescu in fruntea Baletului erau deja demarate formalitatile pentru aducerea spectacolului „In the Middle…” al lui Forsythe, cel care se repeta chiar acum pentru o preconizata premiera in Iunie, in cadrul Tripticului. Atunci n-a fost sa fie din cauza schimbarii conducerii baletului, dar faptele sunt exact acestea. Exista o preocupare constanta de innoire si progres a repertoriului de balet. Existau destul de multi balerini straini angajati si atunci. Multi dintre ei au plecat, fiind inlaturati chiar de Kobborg pentru a face loc altora, agreati de el.
  3. Numirea mea a fost de pe data de 4 Aprilie, nu cum gresit afirmi tu, de pe 1. Exista un ordin de ministru semnat, aici nu prea e loc de interpretari.
  4. Afirmatia „Aici este Romania si limba oficiala este romana” este o inventie preluata pana la saturatie. Am dezmintit public aceasta minciuna in mai multe randuri invocand o multime de martori, dar se pare ca degeaba. Mai mult, am vorbit in engleza cu toti cei aflati in Studio. Principiul e simplu: repeta la infinit o minciuna, si lumea va ajunge sa creada in ea… Daca tot am adus vorba de minciuni: afirmatia ca as fi amenintat balerinii straini cu desfacerea contractelor de munca este de o stupizenie ridicola. Asa ceva s-ar fi numit abuz in serviciu si, crede-ma, eu nu sunt Razvan Ioan Dinca!
  5. Kobborg nu avea un „contract de manager”. Era un contract de antrepriza, cu atributii de coordonare si impresariat. E o diferenta mare: Kobborg nu raspundea prin semnatura de absolut nimic! Odata cu functia trebuie sa vina si responsabilitatea, ori in cazul lui…
  6. In data de 6 Aprilie ministrul Vlad Alexandrescu, intelegand situatia dpdv legal, l-a invitat pe Kobborg la discutii. Acesta i-a raspuns cam in bataie de joc, transmitandu-i prin Alina Cojocaru ca el, Kobborg, va decide cand si in ce conditii va accepta o intrevedere. Atentie, la acea data mai avea mult pana sa demisioneze, contractele sale erau neatinse si el ar fi trebuit sa fie prezent la Opera.
  7. „Pericolul” in care se afla titlurile aduse in franciza de catre Kobborg sunt cauzate de clauzele pe care acesta a avut grija sa le includa la aducerea lor, santajand astfel Opera si conditionand repertoriul prin prezenta sa. Probabil „din dragoste pentru Balet”, cine stie…
  8. In „martea neagra” nu s-a strigat exact ce spui tu acolo. Exista inregistrari in care se aude o voce de barbat (una singura, nu 30!) si din care se intelege „plecati de aici”. Am facut mai multe apeluri publice pentru a se afla cine a fost acel barbat. Toti angajatii Operei s-au dezis ferm de acel gest blestemat, dar degeaba: nu conteaza adevarul, ci minciuna repetata ad nauseam…
  9. Nu a existat nicio actiune „premeditata” impotriva Alinei Cojocaru, nu stiu pe ce te bazezi cand afirmi o asemenea enormitate.
  10. Marina Minoiu nu si-a anuntat niciodata demisia.
  11. Mihaela Soare nu este „adversara” lui Kobborg. A avut si are de dansat roluri solistice si, alaturi de toate colegele ei, este o profesionista care a muncit foarte mult pentru a-si merita locul pe scena. Te rog sa nu mai faci nicio aluzie la sotia mea, este un gest nedemn pentru un barbat.
  12. Readucerea pe post a lui George Calin a reprezentat o gafa monumentala. Nu am timp acum sa-ti explic, dar crede-ma, acela a fost momentul in care am cazut cu totii in tragi-comic!
  13. Nu exista vreo „rafuiala” cu Dinca, faptele sunt fapte: marele manager vizionar a desfiintat Opereta si a adus in pragul colapsului Opera. Aici ar fi multe de aratat, iti stau la dispozitie oricand pentru detalii.
  14. Citatul despre Kobborg din interviul meu este rupt din context si denaturat. Invit pe oricine sa urmareasca inregistrarea.
  15. Pe 23 aprilie nu a fost o „demascare”, ci un protest: reputatul muzicolog a adus numai ruina in programare si distributii timp de 3 ani. In plus, batea campii cu gratie, dezinformand publicul despre compozitori si lucrari!:)
  16. Alina Cojocaru nu era pe nicio lista de interdictie a accesului in teatru. Cineva a avut grija sa o adauge cu un pix. Cine oare? Mister. Dar informeaza-te inainte sa scrii ineptii, te rog!
  17. „Revolutia” nu a incercat sa se alature nici unui protest dupa anuntata demisie a ministrului, asta e alta inventie!
  In fine, am incercat sa corectez cateva din micile erori ale acestui articol. Stiu ca voi genera un val de replici inepte si pline de greseli gramaticale, dar iti spun ca nu am de gand sa imping apa la deal cu mainile… Oricum, nu intru niciodata in dialog cu persoane care nu au curajul propriei semnaturi: daca alegi sa fii un anonim iti asumi si riscul de a fi ignorat!
  Un Paste fericit!

  Apreciază

  • 1. „Tenebros” – pentru că multe dintre deciziile dvs. sunt foarte discutabile. Nu doar cele manageriale, ci și acțiunile de după demitere: întreruperea spectacolelor, comunicarea.
   2. Există o mare diferență măsurabilă prin audiență între baletul de dinainte și cel de după angajarea lui Johan Kobborg la ONB.
   3. Eu am aflat din weekend de numirea dvs. Am și scris despre ea, în cronica de la premiera baletului „Manon” de sâmbătă.
   4. Am scris: „Se spune că”. Incidentul a fost atât de vehement invocat și tot atât de vehement negat, încât am ales să nu-l ignor. La un moment dat se va afla adevărul
   5. Tocmai pentru că avea atribuții de coordonare, impresariat și antrepriză – contractul era unul de management. Faptul că nu semna acte e neimportant. Vorbim de o poziție de director artistic, nu de șef contabil.
   6. Nu înțeleg cu ce schimbă datele problemei afirmația dvs.
   7. Asta arată și mai clar că v-ați pripit, ca manager. Trebuia să calculați consecințele deciziilor dvs. îndreptate împotriva lui JK, precum și afirmațiile pe care le făceați la vremea respectivă, afirmații care amplificau conflictul.
   8. Există mai mulți martori oculari care afirmă că a fost și mai rău și că s-a strigat „Plecați dracului la voi în țară”.
   9. A fost o acțiune premeditată împotriva mitingului din 12 Aprilie. Conversațiile artiștilor din ONB din ziua precedentă inflamau spiritele.
   10. Nu știu dacă Marina Minoiu a demisionat formal, dar a afirmat că o va face. Nu mai stau acum să caut pe net unde a apărut știrea.
   11. E greu să vă răspund la acest punct, foarte sensibil. Sper să observați că nu am făcut niciodată vreo referire la soția dvs., mai exact nu am încercat să-i transfer măcar o câtime din responsabilitatea managerială care vă aparține în totalitate. Ce am scris în articol subliniază profesionalismul soției dvs. nu altceva. NU mai dezvolt.
   12. Nu aceasta era ideea. Că a fost sau nu o gafă e mai puțin important. Readucerea lui demonstrează că demiterea inițială a fost nefondată. Un capriciu ministerial.
   13. E discutabil la nesfârșit.
   14. Mai degrabă sfătuiesc cititorii să nu urmărească înregistrarea acelui interviu. Vă pune într-o lumină și mai defavorabilă.
   15. Și rațiunea micului dvs. discurs care a fost? Puteați să corectați eroarea din program comentând oriunde în altă parte, nu cu banderolă pe braț și nu urcându-vă pe scenă, însoțit și de alți protestatari.
   16. Recunosc, nu m-am gândit la posibilitatea aceasta. Dar Johan Kobborg era. Totuși, ostilitatea acestei note, pe care azi nu și-o asumă nimeni, este atât de evidentă, încât nu prea îmi vine să cred că Alina Cojocaru nu era inclusă.
   17. Ba da. S-a alăturat prin mesajele de pe facebook perin care artiștii se îndemnau unii pe alții să meargă la protest. Tocmai aceste regrete exprimate chiar și de către dvs. în ceea ce privește demisia ministrului spun ceva, nu mai insist.

   Apreciază

  • ceva nu se leaga. Barfa este o metoda foarte eficace de a lansa idei si a aduna popularitate. astfel, de prin 2013 aud de jelaniilor debutantilor in baletul operei vis a vis de „salariul” (care nu e salariu) al dlui Kobborg. „este normal ca eu sa iau 900 lei pe luna si el mii de euro?” Apoi àu aparut acele articole pe ziaristionline.ro in care era injurat de zor Dinca si era publicat contractul lui Kobborg. Despre miscarea sindicala care sa-l dea jos pe Dinca si tot ce reprezinta el se stie de foarte mult timp. cam un an si jumatate. iar despre „aici e Romania, trebuie sa vorbim romana” am auzit din februarie. Deci este vorba de o campanie. Mai sunt multe de spus. Externalizarea era impusa atunci de minister. sau niste tanti din minister. acolo e buba de fapt. Kaitor cu siguranta trebuie sa plateasca. Probabil ca sa obtina fonduri de la minister (de care alte institutii erau private, fiind la cheremul toanelor acestei dne) Dinca trebuia sa dea contracte si cui i se spunea sa dea.

   Apreciază

  • O precizare necesară: nu am afirmat niciodată despre dvs. că ați fi făcut vreo afrimație xenofobă sau șovină. Chiar și episodul dialogului dvs. cu balerinii este relatat cu rezervă („Se spune că”). Nu puteam să-l ignor, fiind atât de des invocat.
   Dar colegii dvs. au făcut numeroase afirmații șovine, și asta am repetat-o mereu.

   Cât despre eticheta de „tenebros”, ea este justificată de mai multe acțiuni ale dvs., unul dintre exemplele cele mai la îndemână fiind alegerea canalelor media prin care vă comunicați mesajele.

   Consider semnificativ un detaliu: Nu ați explicat niciodată, de ce v-ați început scurtul mandat de director tocmai prin hărțuirea lui Johan Kobborg. A fost o greșeală. Ce v-a împiedicat să discutați înainte cu șeful baletului? (De exemplu, la dineul de după „Manon”, printr-o introducere gen: „Bravo, Johan, mare succes. Uite, m-am uitat puțin prin niște documente și avem o mică problemă legată de organigramă, hai să vorbim despre asta săptămâna viitoare, la o cafea, în biroul meu…”

   Apreciat de 1 persoană

   • Avand in vedere „anchetele” profesioniste media realizate de catre unii jurnalisti precum dl. Pantazi de la Hot News, dl. Doinel Tronaru de la Adevarul…. nici nu e nevoie de intrebarea: canalele media ne reprezinta???
    Caci asta ar duce la intrebarea ….
    dvs postati in Adevarul = va identificati cu dnul Cristian Burci?
    Paste fericit cu pace, lumina si iubire!

    Monica Balasoiu

    Apreciat de 1 persoană

  • Dle Tiberiu Soare, pentru ca am observat ca tineti foarte mult la respectarea legii, va fac eu o invitatie de a lamuri pozitia dvs ca angajat al ONB. Ati facut cateva afirmatii pe slippedisc, unde nu ma intereseaza sa comentez pentru ca mi se pare mai importanta informarea publicului din Romania mai intai. Am copiat exact pasajul:

   „If you look at the major houses around, there is common practice for known conductors being appointed to held a permanent position if their career recommends them as a benefit for the artistic future of the institution. There are many examples, it’s a reality in the artistic life. But more than this, every artist here at NBO felt that I’ve just returned where I belong. When I left, I’ve said everybody that I will perform here only after the management team of Mr. Dinca will leave. And so it was. As it happens, my very position which I left remained vacant all these 3 years. If it’s needed, of course I’ll be happy to present myself again at any competition for this position.” – See more at: http://slippedisc.com/2016/05/bucharest-crisis-soare-speaks-out/#sthash.O5r1T7Cz.dpuf

   In alte interviuri ati afirmat ca dl. Vlad Conta v-a reangajat in ultima zi de mandat ca director interimar. Am cateva intrebari:

   1. ati fost desemnat (‘appointed’) sau ati dat un concurs pentru postul de dirijor permanent pe care l-ati ocupat pana la momentul directoratului lui Dinca? Nu am la indemana, dar imi amintesc ca a intr-un interviu ati afirmat ca ati castigat concursul in 2006 (daca nu ma insel), ceea ce este este altceva, practic va plaseaza in categoria oricarui angajat cu drepturi si obligatii, nu al unui angajat privilegiat caruia i se o ofera o pozitie permanenta pt ca ” their career recommends them as a benefit for the artistic future of the institution”.

   2. in ce conditii ati plecat in 2013 odata cu venirea lui Dinca, v-ati dat demisia, ati refuzat pur si simplu sa mai dirijati si ati plecat la Radio? ma intreb pentru ca ONB este o institutie de stat si mi se pare nemaintalnita situatia aceasta, ca un angajat permanent sa plece fara repercursiuni si, mai mult, sa i se pastreze vacanta pozitia. explicatia ar ajuta pentru ca, de exemplu, sint multe mame cu multi copii care ar putea beneficia de pe urma acestui model de angajare si nu si-ar pierde slujba la stat daca ar hotari unilateral ca vor interupe activitatea pe o perioada nedeterminata.

   3. daca pozitia de dirijor a ramas vacanta dupa plecare dvs. nu ar trebui, legal, sa se faca publica si sa se ocupe prin concurs, asa cum ati ocupat-o si dvs? sigur, nu este responsabilitatea dvs, insa cat este de moral sa ocupati astfel pozitia pe care o ocupati acum?

   3. daca pozitia a ramas vacanta, v-ati fi reangajat singur ca dirjor permanent, daca ramaneati director interimar?

   Va multumesc anticipat.

   Apreciază

  • Dle Tiberiu Soare,

   va raspund eu la invitatia de a arata ca sinteti xenofob, pt ca observ ca nimeni nu a facut completarea necesara, iar dvs. pasati niste mingi asa de bune la fileu care nu pot fi refuzate.

   Cand refuzati sa vorbiti intr-o limba in care puteti fi inteles de catre toti balerinii ONB, ca regula minima de respect intr-o situatie pe care ati initiat-o, mai ales cand veniti sa va prezentati ca noul director, si va justificati folosirea exclusiva a limbii romane cu faptul ca va aflati intr-o institutie nationala din romania, trebuie sa intelegeti ca sunteti xenofob. oricat ati reformula ce ati spus si oricate apeluri ati face la instante in care v-ati aratat deschis la minte si educat. sigur, e si proasta crestere si politica aici, dar ele sint altoite pe xenofobie. greu de crezut, stiu, dar nu este mai putin adevarat.

   pentru maxima precizie, de la cei care au fost la fata locului, pe care refuzati sa ii luati in considerare, ca si cum sinteti singura voce legitima si credibila, urmariti interviul de la minutul 45:53 (link: http://adevarul.ro/cultura/arte/balerinii-onb-bianca-stoicheciu-diana-tudor-razvan-cacoveanu-adevarul-live-ora-1400-1_573056fa5ab6550cb8b1296c/index.html)

   pina la acest interviu, ceea ce a aparut in presa era intimplarea povestita la mina a doua (Marina Minoiu si Alina Cojocaru nu fusesera de fata), poate de-asta si aveti inconstienta de a plusa. adevarul are caile lui de a iesi la iveala, numai dvs pareti impenetrabil la lectii si evolutie (macar dupa manipularea legata de Gala de la NYC ar fi trebuit sa va controlati mai bine vanitatea). din partea mea, sinteti fantastic, tineti-o tot asa.

   Apreciază

 2. Stie cineva de ce nu se mai regaseste articolul „Spectator la Opera” al Ancai Florea de pe site-ul Adevarul? A fost publicat acum 2 zile si mie mi se parea foarte bun. Functioneaza cumva cenzura in ograda Dlui. Cristian Burci? Ar fi regretabil…

  Apreciază

 3. Cum vi se pare declaratia ministrului Vlad Alexandrescu din 20 Aprilie, publicata pe site-ul RRM, in care spune (citez din memorie): „Este adevarat ca le-am spus angajatilor Operei ca ma voi intalni cu ei la ora 15.00, dar asta nu inseamna ca mi-am dat cuvantul”. No comment…

  Apreciază

 4. Faptul ca mesajele ‘revolutionarilor’ dmnv. sunt preluate cu placere de websiteuri cu un profil ultra-nationalist si de extrema dreapta – ar trebui sa va spuna ceva despre continutul afirmatiilor, si tenta lor.

  Dar, ma intreb daca recunoasteti afirmatia dmnv. facuta in seara cind DSCH/Visul a fost… anulat, de grupul vostru ‘de actiune’ – fara nici un anunt preventiv pt audiente ca mine. Eu tin minte, si v-am ascultat din sala (parter – centru)

  ‘Aici in fosa sunt ‘adevarati’ balerini al operei – pe scena nu….’ (precizez ca ati folosit cuvintul ‘adevarati’ or ‘reali’ balerini) – tot cu aceeasi idee.

  Oricum, jestul is continutul discursului inceput, avea o tenta care incerca sa divizeze si sa separe baletul – pe etnii (intre ‘ai nostri’ si ceilalti ‘straini’). Pe linga faptul ca era un mod jenant de a ‘demasca’ ceva normal in ori ce companie de dans din seculul XXI, in ori ce tara functionala. Fundamental, ati aratat o atitudine destul de dezbinatorie si tulburatoare (cel putin) – prin cuvintele si actiunile dmnv. in seara aceea.

  Recunoasteti aceste cuvinte?

  Nu stiu daca realizati or recunoasteti effectul lor – dar ele duc catre un nationalim extrem – chiar xenofobie (sugestia ca acesti ‘straini’ – printre care erau si Romani – nu sunt ‘adevarati’ dansatori ‘ai-nostri’ – si ce cauta pe scena ‘noastra’? – impostori… era ce urma natural…)

  E regretabil unde a ajuns situatia la ONB – si nu stiu daca aici ati vrut sa ajungeti – dar cine site, poate sa fie un bine – acum este punctul unde ar putea incepe reala re-organisare totala a institutiilor de cultura in Romania (pe contracte limitate – si deschise la o competitie artistica reala, permanenta).

  ps. Cele trei / patru spectacole de dans, de talie internationala – secoulul XX (mentionate corect – pre-Kobborg) semnaleaza slaba performanta a baletului in acesti 23 de ani de activitate. Daca asta este grand-totalul realizarilor de un nivel international – pentru tot acest timp – nu?

  Apreciază

  • Puteti sa imi traduceti va rog in limba romana?

   „Faptul ca mesajele ‘revolutionarilor’ dmnv. sunt preluate cu placere de websiteuri cu un profil ultra-nationalist si de extrema dreapta – ar trebui sa va spuna ceva despre continutul afirmatiilor, si tenta lor.”
   NU ESTE NEVOIE DE VIRGULA INAINTE DE CUVANTUL ” TENTA ”

   „Dar, ma intreb daca recunoasteti afirmatia dmnv. facuta in seara cind DSCH/Visul a fost… anulat, de grupul vostru ‘de actiune’ – fara nici un anunt preventiv pt audiente ca mine. Eu tin minte, si v-am ascultat din sala (parter – centru)”

   NU ESTE NEVOIE DE VIRGULA – „anulat, de grupul”

   „‘Aici in fosa sunt ‘adevarati’ balerini al operei – pe scena nu….’ (precizez ca ati folosit cuvintul ‘adevarati’ or ‘reali’ balerini) – tot cu aceeasi idee. ”

   In romana este ORI nu „or”. Daca va este mai comod, comunicam in lb engleza, italiana, franceza, cum doriti. 😉 Doar sa ne intelegem! Din nou virgule in exces!

   „Oricum, jestul is continutul discursului inceput, avea o tenta care incerca sa divizeze si sa separe baletul – pe etnii (intre ‘ai nostri’ si ceilalti ‘straini’). Pe linga faptul ca era un mod jenant de a ‘demasca’ ceva normal in ori ce companie de dans din seculul XXI, in ori ce tara functionala. Fundamental, ati aratat o atitudine destul de dezbinatorie si tulburatoare (cel putin) – prin cuvintele si actiunile dmnv. in seara aceea.

   Recunoasteti aceste cuvinte? ”

   JESTUL nu exista. Poate GESTUL! Is? Adica SI? Din nou virgule…
   AVEAU ….ca sunt doua : gestul si continutul. Etnii? Pai si Marina Minoiu e cetatean strain??? Tz tz tz…chiar ati fost in sala? Sunteti sigur?
   „ORI CE” adica orice companie?! „DEZBINATORIE” :)))))))))

   „Nu stiu daca realizati or recunoasteti effectul lor – dar ele duc catre un nationalim extrem – chiar xenofobie (sugestia ca acesti ‘straini’ – printre care erau si Romani – nu sunt ‘adevarati’ dansatori ‘ai-nostri’ – si ce cauta pe scena ‘noastra’? – impostori… era ce urma natural…) ”

   EFECTUL ….. asa, acum va contraziceti singur, straini au si romani in componenta! :)))))) ” ai-nostri” nu se scrie cu cratima….

   „E regretabil unde a ajuns situatia la ONB – si nu stiu daca aici ati vrut sa ajungeti – dar cine site, poate sa fie un bine – acum este punctul unde ar putea incepe reala re-organisare totala a institutiilor de cultura in Romania (pe contracte limitate – si deschise la o competitie artistica reala, permanenta). ”

   REORGANIZARE, asa spune DEX-ul!

   Va rog sa ma iertati pt corectarea greselilor de lb romana. 🙂

   Ideea este ca MINTITI. Dovada este urmatoarea: Minutul 8.30

   Tiberiu Soare spune : ” ceea ce vedeti pe scena este O PARTE din baletul Operei Nationale Bucuresti. Exista membrii ai baletului care sunt in fosa la ora actuala? daca da, tineti mana ridicata……Ne intereseaza pe noi, va rugam sa ii aplaudam!”

   Si continuarea , chiar la inceputul acestui video:

   Tiberiu Soare spune: ” Baletul pe care il vedeti pe scena nu sunt toti balerinii Operei Nationale Bucuresti. Sunt doar o parte din ei.”

   Apreciază

   • Doamna daca va pricepeti la arta asa cum va pricepeti la corectat, jos palaria! Daca aveti aceleasi pretentii de la dvoastra asa cum aveti pretentii de la altii , jos palaria! Daca v-as cunoaste as incerca sa va pun bagator de seama la opera bineinteles dupa un curs de reciclare a cunostintelor legislative la zi.

    Apreciază

   • Multumesc pt corectarea gramaticala facuta de dmnv. – foarte detaliata si chiar pedantic ( nu pot sa zic ca ma impresioneaza – dar fiecare cu ale lui ) – sunt doar surprins ca nu ati ajuns la nici un fel de continut.

    Poate specialismul dmnv. este in forma cuvintelor, si gramatica (multa atentie la virgule – impresionant!) – dar aproape nimic despre idei si argumente… ;-)))))

    Cit despre secventa filmata din pozitia dmnv.

    Eu nu cred ca arata nimic mult diferit (sau mai frumos) din ce sa intimplat in acea seara. Continutul discursul domnului Soare are aceeasi tenta de dezbinare si divizare. El a vrut sa separe clar, intre cei din fosa si ceilalti de pe scena – intrun mod jenant, stiind foarte bine ca nu toti puteau sa fie pe scena – cu un obiectiv de manipulare a corpului de balet – pina la isterie si circ . Care a fost atins cu brio!

    Dar hai sa ne uitam la virgule! ,,,,
    (ce cu contra-argumente, si sistemul cultural invechit si aproape mort!)

    :-))))))

    Apreciază

 5. Am urmarit, in calitate de spectator si fara a fi partizan al vreunei partide implicate, toata telenovela operistica din ultimele saptamani. Doar muzica lipseste pentru a fi transpusa intr-un spectacol pe scena.
  Despre dl. Soare am, ca spectator ce l-a urmarit in calitate de dirijor de la inceputul carieirei sale, pareri amestecate. Seri minunate, de mare valoare muzicala si artistica alteranand cu altele aflate la limita penibilului si dincolo. Din aceasta perspectiva apare ca un artist imprevizibil, lucru care nu mi se pare extrem de atractiv pentru un spectator, care trebuie sa se hotarasca daca vrea sa dea niste bani pe bilete si sa-si aloce o felie din timpul sau unui concert sau spectacol. Una din marile lui nereusite, din punctul meu de vedere, a fost tocmai minunatul „Lac al lebedelor” de care pomenea mai sus, spectacolul la care am ajuns, cu ani in urma, fiind o tortura vizuala si auditiva, in care pe scena se producea o miscare browniana pe un fond sonor orchestral in care cu greu recunosteai ceva din muzca lui Ceaikovski; am plecat in mare graba la pauza. Nici concertele divei Angela Gheorghiu de la Paris sau Baden Baden nu le-as considera printre reusitele sale.
  Dar, dincolo de meritele artistice mai mult sau mai putin evidente, eu unul consider ca a gresit major in actiunile lui ca manager si ex-manager. Indiferent de intentiile sale, a produs scanteia care a aprins institutia. Si nu s-a oprit aici. In loc sa incerce sa calmeze spiritele si sa readuca o atmosfera adecvata de lucru, a escaladat conflictul, l-a amplificat recrutand partizani din toate celelalte compartimente ale operei si din alte medii, a determinat subminarea autoritatii ministeriale si a implicat tot guvernul, poate si presedintia statului intr-o problema care se pute rezolva direct si discret, fara tot acest spectacol penibil.
  Nu vreau sa spun ca personalul Operei nu are motive sa protesteze, situatia in care s-a ajuns acum este rezultatul multor ani de conducere dezastruoasa a institutiei, in care fiecare director din ultimii 26 de ani a facut ce a vrut dar nici unul nu a reusit sa imbnatateasca situatia institutiei. Degradarea majora a inceput pe vremea directoratului Arbore, iar Razvan Dinca, in incercarile controversate si contradictorii de schimbare, a adancit si mai mult criza. Dar pentru mine, protestele lor ar fi trebuit sa vizeze in primul rand salariile si conditiile de munca, respectarea valorii si conditiei artistului, nu sa atace in mod direct si subversiv persoane cu care de multe ori nu au avut nici o relatie, ba chiar, din punctul de vedere al spectatorului, au facut unul din putinele lucruri bune in aceasta institutie. Ce cauta in aceasta ecuatie implicarea orchestrei, corului sau solistilor de opera? Ce treaba au ei cu baletul si cu dl. JK? Unii din ei nu l-au intalnit niciodata in cei 2-3 ani de cand lucreaza la ONB. In ce calitate isi permit sa-l conteste si sa-i conteste meritele, cand ei nici macar nu au vazut vreodata un spectacol de balet?
  Actiunile d-lui Soare imi sugereaza mai mult dorinta nemasurata si netermerata de putere (blestemul Inelului Nibelungului nu a disparut niciodata) ca si dorinta de expunere publica „no matter what” mai mult decat dorinta de a face arta si muzica. Hotararea si incapatanarea cu care a continuat sa actioneze, desi intelept era sa bata in retragere si sa incerce, eventual, o detensionare a situatiei, nu fac decat sa sublinieze acest lucru. Iar daca ego-ul domniei sale (pe care putem sa-l recunoastem si sa-l acceptam) se simte lezat de aceste aprecieri sau de altele si mai acide decat ale mele, atunci ar fi momentul sa se gandeasca la faptul ca si dl. JK, om si artist ajuns in elita baletului mondial (pozitie catre care dl Soare poate, eventual, sa aspire dar pana la care mai are un drum foarte lung), are si el un ego pe care l-a lezat puternic fara a se gandi vreun moment la consecinte.

  Apreciat de 1 persoană

  • Numai ‘ spectator’ nu esti.
   Eu nu inteleg de ce continua subiectul. Koborg out, Soare out. Altii mai buni. La salariul care s-a oferit putem face un concurs. Oferim si romanilor competenti acelasi salariu?
   Bugetul statului nu este vaca de muls pentru companiile particulare. Indiferent ale cui sunt( Coclender, Snowborg , Binca sau cum o mai fi).
   Valoarea nu este discutabila. Dar… Nu poti sa platesti romanii dupa o grila de salarizare de la stat si pe ceilalti cum iti vine.
   Imi pare ca sunt multi comentatori, in frunte cu detinatorul blogului, care isi cam plang salariile grase.

   Apreciază

   • Si de ce Kobborg out? Banuiesc ca pentru dumneavoastra romanii competenti se numesc Tugearu sau Gheorghiu sau Babuska… Pardon, am uitat pe Gigel Ungureanu… Daca ma insel, propuneti niste nume… Nu am avut niciodata un raspuns clar la intrebarea: cine poate conduce Baletul ONB? Primii 3 l-au condus deja … Deci astept cu nerabdare noi propuneri…

    Apreciat de 1 persoană

   • „Numai ‘ spectator’ nu esti.” – nu inteleg afirmatia.
    Eu sunt doar un spectator al acestei institutii si al altora similare, un admirator al genului liric. Nu ma intereseaza „bucataria” interna, desi am inteles destul de mult din modul ei de functionare. Si tocmai in aceasta calitate am urmarit tot acest spectacol de un prost gust fara cusur, care a fost nu doar initiat ci si dus mai departe de cei ce se declara „artisti” pasionati doar de muzica si fara afinitati politice, dar care incearca sa-i calce in picioare fara sa clipeasca pe alti artisti, a caror valoare a fost deja confirmata si recunoscuta.
    In rest, e usor sa faci „tabula rasa”, dar ce pui in loc? Lumea artei spectacolului e ingrozitor de complexa, dar fara bani nu poti avea calitate, cel putin nu pe termen lung. Publicul nu se inghesuie sa plateasca biletele, nici macar pe cele ieftine, foarte multi se inghsuie insa sa obtina pe diverse cai o invitatie sau o intrare gratis la spectacole; deci nu se pune problema, cel putin deocamdata, sa creasca veniturile in acest mod. Sponsorii nu se inghesuie nici ei, ca nu au nici o motivatie, nici legala si nici culturala sau afectiva; cade si asta. Materiale care sa fie vandute nu prea exista. Ramane deci subventia, de care vor mai fi dependente institutiile de cultura si mai ales cele muzicale inca mult timp. Ajungem la punctul sensibil – cum ii platim? Raspunsul e – cat mai aproape de valoarea lor. Nu conteaza ca sunt romani sau straini. Nici Angela Gheorghiu si nici Anna Netrebko nu vor veni sa cante pentru 1000 lei pe seara (cam atat primeste de obicei un solist invitat daca nu e adus in circumstante speciale). Valabil si pentru balet. Peste tot in lume salariile si onorariile se negociaza si nu rareori sunt tinute secrete.
    Dar peste tot in lume un Director de balet castiga de cateva ori pana la zeci de ori cat solistii, proportia se pastreaza. Pentru unii nu banii sunt totul, fiecare vrea sa aiba o anumita independenta care sa-i permita sa-si puna in practica ideile privind trupa de balet. Cam asta a vrut, se pare, dl. JK cand a acceptat acest post (dealtfel foarte prost platit dupa standarde internationale) si asta a incercat sa faca, iar rezultatele au inceput sa se vada. Cel putin din punctul meu de vedere, ca „spectator”, care am constatat o imbunatatire neta a spectacolelor de balet (spre deosebire de baletul din opere, care e inca un dezastru) de la venirea lui.
    Referirea la ce se intampla in alte teatre e de multe ori falsa sau fortata, in fiecare tara exista niste traditii si obiceiuri sau chiar legi foarte diferite de celelalte. Dar daca o facem, nu ar trebui sa ocolim scandalul de la Opera din Paris, unde proaspatul Director de balet de doar un an si ceva, Benjamin Millepied, unul din cei mai interesanti coregrafi la ora actuala, a anuntat ca demisioneaza din cauza incompatibilitatii cu institutia si modul de lucru de acolo. A incercat sa faca niste schimbari care sa-i scoata din epoca dinozaurilor, dar a constatat ca efortul este epuizant si nu are mari sanse de reusita, asa ca a preferat sa plece. Probabil asta se va intampla si cu JK, dar noi nu vom avea o Agnes Letestu care sa-i continue munca. (Pentru documentare puteti consulta paginile publicatiilor din ultimele 3 luni, pline cu acest subiect).
    Desfiintarea ONB si refacerea ei pe baze noi, dupa opinia d-lui Holender, ar fi o solutie daca ar putea fi gasita o echipa capabila de acest lucru (fapt imposibil in Romania) si care ar avea un buget de macar 25% din cel al WSO (lucru la fel de putin probabil).
    Cel mai sigur, ne vom alege doar cu clasica baie de noroi damboviteana, se va schimba porcul mare si batran cu unul mai mic si mai tanar (care se va ingrasa incet in timp) iar lucrurile vor continua pe drumul glorios de pana acum. Comunismul este inca tare si viguros in Romania si abia peste inca vreo 25-50 de ani se va putea, eventual, gandi cineva in mod serios la o schimbare.

    Apreciază

 6. De remarcat ca in orice tara civilizata unde regulile de bun simt sau legea functioneaza nu ar fi posibil ca un manager sau un nou sef sa tracaseze un angajat sau sa modifice statul unui angajata fara sprijinul sindicatului sau al conducerii . Chiar daca exista o problema de forma care trebuie corectata nu ai dreptul sa schimbi ceva fara o decizie luata in comun cu cei implicati si responsabili.Cel putin nu intr-o intreprindere de stat. Ca sa nu mai vorbim de conflictul de interese care exista formal aici la ONB indiferent de probitatea morala sau profesionala a celor implicati.

  Apreciază

 7. Scuze pentru erorile de dactilo… „netermerata” = netemperata…

  Si ca un p.s. – intrarea in scena a lui Vlad Conta in aceasta suita de evenimente a fost pentru mine o culme a penibilului. Aceasta persoana ale carei merite artistice raman absolut criptice (dupa cateva zeci/sute de reprezentatii vazute in ultimii 20-30 de ani) pentru mine, imi apare ca o personificare a „personajului verde” din Falstaff-ul lui Vick (montare cu care am rezonat intrucat am intalnit in viata de zi cu zi cam toate personajele, construite dureros de exact de regizor), personaj care se insinueaza treptat si titptil in viata celor din jur, pe care ajunge treptat sa-i domine, moment in care incepe sa se exprime excretional/dejectional in capul lor. Dupa ce s-a insinuat treptat, prin sprijin patern si al afiliatilor, in viata muzicala romaneasca, a ajuns sa acapareze tiptil-tiptil majoritatea spectacolelor de la ONB, unde singurul lui merit ramane acela ca, in ciuda tuturor eforturilor lui, sa nu-i incurce pe cei din fosa si de pe scena atat de tare incat sa compromita iremediabil spectacolul – de unde rezulta indirect meritele muzicienilor, care au reusit sa depaseasca situatia si se se sincronizeze, chiar si temporar, intr-un act coeziv muzical. Daca dl. Soare a reusit, fie si doar uneori, sa-mi ofere niste seri foarte reusite, Conta nu a reusit niciodata. Nu contest fatul ca putea sa aiba si zile bune, dar eu unul nu am fost de fata daca s-a intamplat, nu sunt atat de masochist.
  Desi nu sunt deloc convins de abilitatile lui manageriale, as fi bucuros de numirea lui intr-un post de conducere daca asta ar insemna plecarea lui din fosa si aducerea unor muzicieni/dirijori adevarati, care stiu sa faca muzica si opera si stiu sa creeze acea stare pe care o cautam si o dorim de cate ori venim in sala Operei si pe care el nu a obtinut-o pana acum niciodata.

  Apreciat de 1 persoană

 8. @Vlad W: Poate nu am fost suficient de clara.

  Ati scris: „‘Aici in fosa sunt ‘adevarati’ balerini al operei – pe scena nu….’ (precizez ca ati folosit cuvintul ‘adevarati’ or ‘reali’ balerini) – tot cu aceeasi idee. ”

  De fapt…

  Tiberiu Soare a spus: ” ceea ce vedeti pe scena este O PARTE din baletul Operei Nationale Bucuresti. Exista membrii ai baletului care sunt in fosa la ora actuala? daca da, tineti mana ridicata……Ne intereseaza pe noi, va rugam sa ii aplaudam!” si ” Baletul pe care il vedeti pe scena nu sunt TOTI balerinii Operei Nationale Bucuresti. Sunt doar o PARTE din ei.”

  Pare identic? :)))))

  P.S. am uitat sa corectez „adevarati” . se scrie cu doi „I” :)))))))
  P.P.S. Sarbatori Fericite ! 🙂

  @ mm: Daca ma pricep la arta sau nu, sa o spuna altii.

  Nu am nevoie de postul ironic propus de dvs de „bagator de seama”, am studii pt ceea ce fac acum! Si mai presus de orice,ii multumesc lui Dumnezeu ca fac ceea ce imi place! Paste Fericit!

  Apreciază

  • Habar nu am cine sunteti, dar stiu ca sunteti pretioasa in proprii ochi. Din fericire pentru restul lumii sunteti si destul de „atenta” ca sa stati cu creionul in mana si nuiaua pregatita. Ce ne-am face fara cenzori ca dvoastra? Cred ca ne-am intoarce la „The Flintstones”. Ce pierdere!

   Apreciază

   • Sunt exact cine scrie mai sus.
    Monica Balasoiu. Eu nu ma ascund. Nu am de ce! 😉
    Stie dnul Patrascu cine sunt 😉

    Apreciază

   • Eu nu cunosc personal nici o persoana de pe acest forum sau cel putin asa cred si din aceasta cauza imi permit sa-mi pastrez anonimitatea. Incept sa inteleg ca lumea muzicii este mica si intricata in schimb. Probabil prea mica pentru o competitie echitabila.

    Apreciat de 1 persoană

 9. pentru mm: se spune „anonimatul” , nu ” anonimitatea”. Asta ca forma. Dpdv al intelesului, se cheama lasitate.Valorile pe care le invocati contin intrinsec si asumarea faptelor si vorbelor. Cat despre” intricata”, m-ati pus la grea incercare, nu am reusit sa aflu ce inseamna . E firesc sa fim europeni, dar pagubos sa uitam limba materna…..

  Apreciază

  • Am inteles sunteti pe net ca sa dati lectii de limba romana. Am sa retin atentionarea anonimat/ anonimitate , este frumoasa .Intricat ( intricate) nu este greu de gasit daca se doreste. Este drept in alta limba, o limba care se pare ca nu este la moda in viata artistica din Romania. Am inteles ca multi muzicieni canta romaneste si danseaza romaneste asa ca o sa am grija de acest aspect sensibil. Cat despre valori sustinute intrinsec cred ca ati transpirat putin pana le-ati „inteles”? Daca le enumerati atunci promit ca va raspund la urmatoarul comentariu.

   Apreciază

   • Da’ tu cine mai esti…?Alta lichea,alta otreapa…Va intreceti unul pe altul in ticalosie…Oricum esti la fel de folositor si valoros ca si matreata din coada calului…

    Apreciază

  • Cu bunavointa va comunic ca cuvantul”anonimitate”face parte din fondul limbii romane,cu inteles sinonim cu cel de „anonimat”,numai ca este mai rar folosit.
   De asemenea cuvantul”intricat” este si el pare a limbii romane cu intelesul(din text)” de incurcat”.

   Apreciază

 10. SD. Doamna Balasoiu are comentarii inutile pentru cazul in speta. Dl. Soare a stricat tot! Artistii de la Opera s-au comportat ca acum 30-40 de ani. Parca nu ar sti ca ne mandrim si exista si rubrica in presa cu „succese ale artistilor romani peste hotare”. Orice opera din lume functioneaza cu invitati straini . Ca spectatoare, am aprecieri deosebite pentru spectacolele de balet de cand dl. Kobborg a organizat castingul acela in 2014 si a format o companie de balet performanta. In concluziez; dl. Soare nu are calitati de manager si afirm ca am avut si eu ideea dlui Holender de a reorganiza complet colectivul de la opera.

  Apreciază

 11. Managementul dezastruos dureaza de 30-40 de ani, salariile si conditiile de lucru ale corpului de balet (ca sa ramanem la obiectul discutiei) sunt dezastruoase, de ce ne mai miram ca si reactiile sunt pe masura situatiei. JK a avut rezultate, recunoastere internationala, dar si arogante de tipul „nu vorbesc cu directorul nou numit, eu decid cand si cu cine ma intalnesc, pe cine cooptez in trupa, etc. Nu pot decat sa retraiesc frustrarea angajatului care sta deoparte sperand sa fie si el cooptat intr-un spectacol, sa aiba si el acces la echipament de lucru modern, sa aiba si el un salariu decent, sa nu se simta umilit, ignorat, desconsiderat. Sa i se dea si lui SANSA de a gresi sau de a reusi o performanta profesionala. Mi se pare ca JK a ales calea de a aduce balerini din Australia cand putea sa dea o sansa celor deja angajati la ONB. Daca inteleg bine, spectacolele coordonate de el, ii apartin, are drept de proprietate intelectualaasipra lor, a folosit banii si infrastructura ONB pentru a la realiza si acum, legalmente,le poate impacheta si pleca cu ele. Alina spunea ca ei au platit din banii lor unele cheltuieli ocazionate de aducerea acestor balerini straini la ONB. Pai ,e natural de vreme ce „produsul ” apartine domnului JK. Ma intreb daca ar putea face la fel la Opera londoneza? cred ca nu, fie si pentru ca acolo avocatii institutiei nu ar permite incheierea unui astfel de contract cu un colaborator fie si de talia lui JK.
  Pe de alta parte, numirile, demiterile si renumirile arata ca nu am invatat sa punem omul potrivit la locul potrivit, ca luam decizii de criza, nu pe termen lung, ca nu am dat sansa unor specialisti de a -si dovedi abilitatile manageriale, de a propune o viziune cu bataie lunga (pai la asa scurte mandate, ce viziune sa ai si cum sa o probezi?)

  Propunerea ca director ONB a domnului Hollender nu situ cum sa o calific, dar opinia domniei sale despre ce se intampla ar putea pune in adevarata lumina situatia acestei institutii..

  Despre Alina Cojocaru doar admiratie. A muncit pe branci, a ajuns la recunoastere internationala, isi iubeste partenerul de viata si e normal sa il apere. Dar sa nu urci pe scena pentru a-ti arata pozitia de sustinere a sotului,…nu stiu daca ar fi facut la fel la Opera din Londra. Am convingerea ca insusi JK ar fi sfatuit-o pentru contrariu.

  Poate sar prea departe, dar cred ca unii straini trateaza cu duble standarde unele situatii similare in tari diferite. Nu-mi inchipui pe Alina Cojocaru sau Angela Gheorghiu sau Mihaela Martin fiind colaborator la StaatsOper din Viena si refuzand sa lucreze cu directorul desemnat de ministru austriac in functie.Danezii sunt recunoscuti pentru toleranta lor, dar numai in interiorul tarii lor si numai pentru cetatenii danezi. Xenofobia lor are statut institutionalizat, e la guvernare si isi trage seva din profunzimile societatii daneze. Chiar recent un articol din NYRB descrie pe indelete acest context cultural si politic.

  Solutia pe care o vad este de a pune omul potrivit la locul potrivit si ai da si creditul si resursele pentru a realiza ceva. Numai rezultatele pot recomanda un bun manager. restul e…promisiune.

  Apreciază

  • Holender? Director la ONB? Nu pot sa doresc asta nici dusmanilor mei. A fost umbra lui Dinca tot timpul. Opiniile pe care le are acest domn despre arta romaneasca trec numai prin buzunarele lui.

   Apreciază

  • Ar fi o foarte buna solutie numirea domnului Holender… Dar nici nu vreau sa ma gandesc la reactia angajatilor din ONB: daca pana acum am avut o mini-revolutie… va urma razboiul atomic !!!

   Apreciază

   • …Razboi in care tu vei fi prima victima ,caci te vom spanzura cu capul in jos ,ca pe Mussolini ,in piata Operei…

    Apreciază

 12. Ar fi interesant un articol despre starea Baletului ONB. Un extras dintr-o cronica semnata de Liana Tugearu in ” Romania literara” nr 20 din 2008 sub titlul ” Un pas catre redresarea baletului Operei” … 5 ani inainte de ” distrugerile” lui Kobborg. „În anii ’60 – ’70 ai secolului trecut, Baletul Operei Naţionale Bucureşti avea 120 de dansatori şi trei coregrafi, Oleg Danovski, Tilde Urseanu şi Vasile Marcu, fiecare dintre ei montând în fiecare stagiune câte o premieră. Repertoriul Operei cuprindea circa douăzeci de spectacole de dans, câteva dintre ele fiind şi de inspiraţie românească: Călin, file de poveste, Domnişoara Nastasia, Masa tăcerii şi Coloana infinită etc Au urmat în anii ’80 – ’90 alţi coregrafi, printre care Alexa Mezincescu, Doina Andronache, Mihaela Atanasiu, Ioan Tugearu şi repertoriul s-a îmbogăţit cu noi creaţii, unele clasice altele neoclasico-moderne, din creaţia universală sau, din nou, de inspiraţie românească, unele fiind premiere absolute, creaţii integrale de autor. Treptat, în timp, configuraţia acestui mare şi important compartiment al Operei bucureştene, cu creaţii independente, dar şi cu participări la divertismentele din opere, a suferit o serie de transformări care l-au dezavantajat. În prezent el nu mai are decât circa 60 de dansatori – solişti, ansamblu, maeştri de studii şi maeştri corepetitori – şi nici un coregraf angajat. Odată cu plecarea lui Oleg Danovski şi decesul lui Tilde Urseanu şi Vasile Marcu, posturile de coregrafi au fost desfiinţate, iar toţi cei care au montat ulterior, cu excepţia Mihaelei Atanasiu venită din afară, erau solişti ai Operei şi nu primeau drepturi de autor. În aceleaşi condiţii a început să monteze în anii ‘2000 şi Mihai Babuşka. Dacă în momentele ei de maximă dezvoltare compania de balet a Operei făcea anual turnee, fiind socotită una dintre cele mai bune trupe europene, turneele s-au rărit şi ele treptat, până la dispariţia lor, în mod straniu tocmai acum într-o epocă a deschiderilor culturale. Tot treptat, premierele s-au redus la una singură pe o stagiune, cu coregrafi din compania Operei, tot fără drepturi de autor, sau cu invitaţi din afară, precum Gelu Barbu, Gigi Căciuleanu, sau Gheorghe Iancu, iar repertoriul s-a diminuat, până la a ajunge, în ultima stagiune, sub conducerea aceluiaşi Gheorghe Iancu, la trei sau patru titluri. ” http://www.romlit.ro/un_pas_ctre_redresarea_baletului_operei

  Apreciază

  • Astept un comentariu pertinent din partea contestatarilor lui Kobborg… Caci doar din vina lui nu se mai joaca tezaurul coregrafic al ONB… Se pare ca nu este tocmai asa… In plus, doamna Liana Tugearu nu poate fi acuzata de lipsa de obiectivitate sau incompetenta, fiind unul dintre putinii critici de balet! Dar ce se scria in 2008, se uita in 2016 !!!

   Apreciază

   • Cred ca o sa asteptati mult un raspuns pertinent la aceste critici, intemeiate dealtfel. Kobborg este vinovatul principal ptr ca este „strain”, ptr ca a „indraznit” sa aplice un model de lucru occidental. Din pacate nimeni nu vrea sa recunoasca faptul ca noi traim cu amintirea baletului ONB din anii 60-70 si nu vrem sa vedem ca incepand cu anii 80 corpul de balet a decazut incet dar sigur. Asa cum nu vrem sa recunoastem nici calitatea indoilenica a absolventilor liceului de coregrafie. Kobborg este invinuit ca a preferat sa angajeze „straini” in locul romanilor. Tot ce se poate daca acesti straini sunt mai bine pregatiti decat ai nostri.

    Apreciază

   • Si o restabilire a adevarului la punctul 2 al comentariului domnului Soare : spectacolele Balanchine si Kylian montate sub directoratul Simonei Somacescu, nu se mai dansau…Nu s-a spus niciodata pentru ce motive a fost data afara dna Somacescu ( numita elegant de domnul Soare- ” schimbare de directiune” ).

    Apreciază

  • Si concluzia din finalul articolului semnata de Liana Tugearu : „Prea multă vrajbă a domnit şi domneşte încă în sânul acestei companii, unde dragostea de dans este undeva pe ultimul loc. Noul coordonator al acestui compartiment (conducerea Operei se fereşte ca de foc de termenul de Director al Baletului, care se foloseşte în toată lumea), este Simona Şomăcescu, căreia îi dorim – cum o făceam cu un an în urmă şi cu Gheorghe Iancu – să scoată din amorţire toate capacităţile creatoare care există şi să redea Baletului Operei bucureştene prestigiul de altădată.”

   Apreciază

 13. Probabil ca spectacolele respective nu se mai dansau ptr ca trustul Balanchine si Kylian au considerat ca trupa de balet a ONB nu avea calitatea necesara ptr o punere in scena adecvata a coregrafiilor. Sunt multe companii care vor sa danseze Ashton, Balanchine sau Kylian, nu toate insa au nivelul necesar ptr o astfel de performanta.

  Apreciază

  • Pai e logic. schimbarile in management petrecute peste noapte nu pot reface ce s-a stricat si nici nu tin loc de repetitii. Numai dl Soare si dl. Alexandrescu au fantezii din astea

   Apreciază

  • Nu stiu cine ia deciziile in acest moment… Johan Kobborg trebuie repus in functie de urgenta… Mi-ar place un articol despre reactia celor 50 de balerini… Multe comentarii de facut 😀 !

   Apreciază

   • Printre maestrii de repetitii la Don Quijote figureaza si Florin Mateescu… Care nu mai era in Opera… Am impresia ca in spatele declaratiilor ministeriale, restauratia este in plina actiune… 😡😡😡

    Apreciază

   • Nu e practic să trag concluzii din 10 în 10 minute, într-atât de trepidantă a devenit situația. În schimb, voi păstra acest articol în prim plan pe blog și voi actualiza cronologia evenimentelor.
    Așa că, până se va ajunge la un moment care merită analizat mai pe larg, vă propun să comentați aici.

    Apreciază

   • Asa mi s-a parut si mie… Sper ca noul Ministru va reusi sa controleze situatia cu autoritate… Cat mai repede !

    Apreciază

 14. Cred ca nu este un mare risc cu supararea celor 50 de balerini… Deja cam 25 au depasit de mult varsta pensionarii, in frunte cu Catalin Caracas ( 52 de ani) si Mirela Simniceanu ( 57 de ani), acestia doi fiind agitatorii de spirite pe pagina Facebook a Baletului de mai bine de 6 luni ( deci inainte de evenimentele din aprilie). Figureaza aproape intregul Compartiment de divertisment , format din cei care nu mai pot realiza performanta. In orice teatru international , varsta pensionarii este cam 42 de ani ( la Opera din Paris , retragerea survine indiferent de statut… de la coryphée la Étoile ).Ma dezamageste prezenta Corinei Dumitrescu, cea mai buna prim solista de dupa 1989,… dar acum la 46 de ani. Un comentariu separat merita cele cateva stele promovate sub directoratul lui Johan Kobborg.

  Apreciază

 15. In balet oamenii se retrag in jurul varstei de 40-42 de ani. Unii chiar mai devreme asa cum a fost cazul lui Ivan Nagy, Angel Corella sua Ethan Stifel. Asa cum au existat si cazuri, relativ putine e drept, de balerini care au dansat peste varsta de 50 de ani. Ulanova, Alicia Alonso, Maya Plisestkaya si Nureev sunt numele cele mai sonore care au dansat pana la varste inaintate. Unii, ma refer in special la Alonso si Nureev, dansand chiar mai mult decat ar fi trebuit si traind din amintirea propriei glorii. Nicolas La Riche, fost danseur etoile, spunea intr-un interviu ca dupa varsta de 35 de ani balerinii incep sa isi inteleaga mai bine personajele pe care le danseaza dar ca picioarele, si corpul in general, nu le mai permit sa tina pasul cu ceea ce ar dori sa faca pe scena. Pacat ca unii oameni nu inteleg acest adevar simplu.

  Apreciază

   • Bai oilor , dacă mai cenzurați și ștergeți posturile care nu vă convin o să vin după voi și o să vă dau cu serverul în cap… nesimțiților! E ultimul avertisment.

    Apreciază

   • PS…
    Și încă ceva ticăloșilor…. in cuvinte puține, căci nu vreau să pierdem prea mult timp cu voi. O cultură națională se construiește având o școală națională care se construiește greu și în timp, prin emulație profesionala, șanse egale la angajare și salarii decente, ca artiștii valoroși să nu fie obligați la exil. Dacă nu ai o bază de selecție decenta, un învățământ artistic adecvat si forta de a-ți impune pe piață artiștii tai, nu contezi și nu te respecta nimeni. A încerca să înlocuiești complet oferta interna cu una exclusiv externă și discriminatoare este o crima și voi sunteți autorii ei morali, dezgustatorilor!
    Orice colaborare cu artiști străini este binevenita, dacă se bazează pe respect reciproc și relații de muncă oneste, peste tot în lume, ca și aici în România asta blestemată. Este adevărat că țara asta mică și amărâta a suferit și suferă încă de sindromul culturii minore, pentru că în ciuda valorilor mari și autentice pe care le-a dat peste tot în lume, ea nu s-a putut bucura de fructele acestora, decât cu puține excepții. De aceea dacă nu vă puteți iubi câtuși de puțin patria, e largă lumea ptr. voi. Mă îndoiesc însă, că vă va tolera cineva în Franța, Italia, Germania, UK sau în State ignoranța spoita cu manelisme culturale de doi bani şi mai puțin ticăloșia și reaua credință. Nicăieri în lume nu se accepta disprețul față conaționali și față de valorile nationale, oricât de relative ar fi acestea. De aceea vă spun, din cauza sistemului pe care l-ați cautionat și din cauza propriei voastre răutăți și decadente morale suntem în situația asta. Dacă nu mi-ar fi atât de greata de voi, as putea simți tristețe și milă, ptr. că sunteți niște oameni profund bolnavi, dereglati și dizarmonici. Ar trebui să vă fie rușine de cum existați, dacă mai aveți vreo urmă de onoare și demnitate în voi. Noi vă putem ierta, rămâne de văzut până la sfârșit, dacă și Dumnezeu și propria conștiința decăzuta vă mai pot absolvi și ierta, acestea contează în cele din urmă. Am zis…

    Apreciază

   • Și încă ceva ticăloșilor…. in cuvinte puține, căci nu vreau să pierdem prea mult timp cu voi. O cultură națională se construiește având o școală națională care se construiește greu și în timp, prin emulație profesionala, șanse egale la angajare și salarii decente, ca artiștii valoroși să nu fie obligați la exil. Dacă nu ai o bază de selecție decenta, un învățământ artistic adecvat si forta de a-ți impune pe piață artiștii tai, nu contezi și nu te respecta nimeni. A încerca să înlocuiești complet oferta interna cu una exclusiv externă și discriminatoare este o crima și voi sunteți autorii ei morali, dezgustatorilor!
    Orice colaborare cu artiști străini este binevenita, dacă se bazează pe respect reciproc și relații de muncă oneste, peste tot în lume, ca și aici în România asta blestemată. Este adevărat că țara asta mică și amărâta a suferit și suferă încă de sindromul culturii minore, pentru că în ciuda valorilor mari și autentice pe care le-a dat peste tot în lume, ea nu s-a putut bucura de fructele acestora, decât cu puține excepții. De aceea dacă nu vă puteți iubi câtuși de puțin patria, e largă lumea ptr. voi. Mă îndoiesc însă, că vă va tolera cineva în Franța, Italia, Germania, UK sau în State ignoranța spoita cu manelisme culturale de doi bani şi mai puțin ticăloșia și reaua credință. Nicăieri în lume nu se accepta disprețul față conaționali și față de valorile nationale, oricât de relative ar fi acestea. De aceea vă spun, din cauza sistemului pe care l-ați cautionat și din cauza propriei voastre răutăți și decadente morale suntem în situația asta. Dacă nu mi-ar fi atât de greata de voi, as putea simți tristețe și milă, ptr. că sunteți niște oameni profund bolnavi, dereglati și dizarmonici. Ar trebui să vă fie rușine de cum existați, dacă mai aveți vreo urmă de onoare și demnitate în voi. Noi vă putem ierta, rămâne de văzut până la sfârșit, dacă și Dumnezeu și propria conștiința decăzuta vă mai pot absolvi și ierta, acestea contează în cele din urmă. Am zis…

    Apreciază

   • Și încă ceva ticăloșilor…. in cuvinte puține, căci nu vreau să pierdem prea mult timp cu voi. O cultură națională se construiește având o școală națională care se construiește greu și în timp, prin emulație profesionala, șanse egale la angajare și salarii decente, ca artiștii valoroși să nu fie obligați la exil. Dacă nu ai o bază de selecție decenta, un învățământ artistic adecvat si forta de a-ți impune pe piață artiștii tai, nu contezi și nu te respecta nimeni. A încerca să înlocuiești complet oferta interna cu una exclusiv externă și discriminatoare este o crima și voi sunteți autorii ei morali, dezgustatorilor!
    Orice colaborare cu artiști străini este binevenita, dacă se bazează pe respect reciproc și relații de muncă oneste, peste tot în lume, ca și aici în România asta blestemată. Este adevărat că țara asta mică și amărâta a suferit și suferă încă de sindromul culturii minore, pentru că în ciuda valorilor mari și autentice pe care le-a dat peste tot în lume, ea nu s-a putut bucura de fructele acestora, decât cu puține excepții. De aceea dacă nu vă puteți iubi câtuși de puțin patria, e largă lumea ptr. voi. Mă îndoiesc însă, că vă va tolera cineva în Franța, Italia, Germania, UK sau în State ignoranța spoita cu manelisme culturale de doi bani şi mai puțin ticăloșia și reaua credință. Nicăieri în lume nu se accepta disprețul față conaționali și față de valorile nationale, oricât de relative ar fi acestea. De aceea vă spun, din cauza sistemului pe care l-ați cautionat și din cauza propriei voastre răutăți și decadente morale suntem în situația asta. Dacă nu mi-ar fi atât de greata de voi, as putea simți tristețe și milă, ptr. că sunteți niște oameni profund bolnavi, dereglati și dizarmonici. Ar trebui să vă fie rușine de cum existați, dacă mai aveți vreo urmă de onoare și demnitate în voi. Noi vă putem ierta, rămâne de văzut până la sfârșit, dacă și Dumnezeu și propria conștiința decăzuta vă mai pot absolvi și ierta, acestea contează în cele din urmă. Am zis…

    Apreciază

   • Aveți bunul simt sa nu mai stergeti posturile care nu vă convin și jucați după reguli . In caz contrar imi rezerv drepul și vă promit, asta e ultimul avertisment, să vă pun serverul pe butuci… Don’t mess with me… please.

    Apreciază

   • Asta este… democrația voastră?
    Așteptați-vă la tot ce este mai rău. Nu sunteți permeabili la argumente și la dispute corecte. Primiți ceea ce meritați… pe curând…

    Apreciază

 16. Ia-ti-l pe koborg la tine acasa ,creste-l ,ocroteste-l si apoi faceti un teatru de kobborgi mai mici ,care sa-ti danseze in poala si plateste-i pe toti din banii murdari pe care ii iei ca sa scrii mizeriile astea…

  Apreciază

 17. „Din proprie experienţă, vă pot spune că nu cred că în momentul de faţă există în Europa vreun balet care să aibă numai dansatori autohtoni. E foarte bine să ne creştem propriii balerini, dar deocamdată nu sunt suficienţi, suntem foarte puţini. Eu când am terminat în 2012 am fost doar doi băieţi.” Asta a spus balerinul Răzvan Cacoveanu, invitat astăzi la Adevarul Live, alături de colegele sale Diana Tudor şi Bianca Stoicheciu, de la ONB.

  Cu ocazia de mai sus, s-a evocat emisiunea Adevărul Live din 20 mai 2015, pe care am avut pornirea masochistă s-o vizionez (nu ştiam de existenţa ei). Invitati erau atunci aceeaşi Bianca Stoicheciu, foarte coerentă şi, după cât am văzut în emisiunea de azi, consecventă cu ea însăşi, împreună cu Bianca Fota, Marina Minoiu şi Robert Enache. Redau mai jos parte din spusele dnei Bianca Fota.
  Întrebată ce-a însemnat pentru ea colaborarea cu Johan Kobborg, Bianca Fota spune: „Cel mai important pentru mine la venirea lui Johan Kobborg a fost înnoirea repertoriului. Acest lucru mi-a dat ocazia să dansez roluri pe care le visam şi nu credeam vreodată că voi avea posibilitatea să le interpretez… Pot spune că acum am un CV mai greu.”
  Despre interesul suscitat de spectacolele epocii Kobborg: „Am observat că în ultimul timp avem săli pline. Probabil din cauza (sic !) titlurilor pe care le avem acum în repertoriu.”
  Despre condiţiile de lucru: „Avem săli bune, cu podele foaaarte bune… În sfârşit, sunt fericită.”
  Despre Alina Cojocaru: „E o inspiraţie… Şi nu numai pe scenă.”
  Despre cum se înţelege cu colegii străini din trupă: „Foarte bine. Învăţăm unii de la ceilalţi. Suntem atât de diverşi, din toate colţurile lumii, cu şcoli diverse… Avem foarte multe de învăţat.”

  La mai puţin de un an de la momentul declaraţiilor citate mai sus, aceeaşi Bianca Fota trece cu arme şi bagaje în tabăra anti-Kobborg. Oricât aş vrea să înţeleg, nu pot. E o duplicitate care frizează patologicul, chiar şi în acest colţ de lume unde
  „tăria opiniunilor” mai rău încurcă.

  Apreciază

  • Sunt multe motive posibile: calculul șanselor, la rece, probabil crede că Johan Kobborg pleacă si atunci vrea să rămână în termeni buni cu noii șefi ai baletului.
   Dar si frica. Poate că nu se simte atât de bună încât să facă față rigorilor din alte companii de balet.
   Fără să încerc să-i minimizez atitudinea detestabilă, de obicei, aceste treceri dintr-o parte în alta a baricadei au motivații complexe si umane.

   Apreciază

   • Nu acord nici un fel de circumstante atenuante fata de comportamentul doamnei Fota. Chiar si in Romania, unde taria de caracter si consecventa opiniilor este considerata un dezavantaj, comportamentul doamnei este absolut dezgustator.

    Apreciază

   • De acord, dar nu e mai puţin dezgustător. Unde mai pui că un asemenea calcul, lipsit de rigoare matematică, te poate lăsa, când ţi-e lumea mai dragă, cu fundu-n baltă, scuzată fie-mi exprimarea neacademică. Fiindcă nu ştii când îşi aduce aminte cineva, din cine ştie ce motiv meschin, că „dictatorul Kobborg” te-a uns prim-balerină. Şi-atunci să te ţii ! Mai bine plecăm urechea la înţelepciunea populară (românească, nu-i aşa ?), care ne învaţă că e mai bine să mergi cu deşteptul la pagubă, decât cu prostul la câştig.

    Apreciază

  • Bianca Fota a fost prezenta ani de zile pe scena ONB, apreciata si dupa venirea lui Kobborg, promovata in toate spectacolele…O accidentare survine in ianuarie 2016… Din spate vine in forta noua generatie reprezentata de Marina Minoiu si Francesca Velicu…Andra Ionete se afirma ca o excelenta prim solista…Altfel spus, steaua ei incepe sa paleasca! À qui profite le crime?

   Apreciază

   • Nu sunt sigura. Probabil ca pe termen scurt, luand in calcul posibilitatea ca cabala sa reuseasca si Kobborg- „dictatorul si opresorul” talentelor autohtone- va pleca in lumea larga, doamna Fota et comp sa profite. Pana una alta Marina Minoiu si-a dat demisia. Cel putin eu asa am inteles cititnd presa. Asa ca a scapat de una din competitoare. Nu stiu ce se va intampla cu celelalte doua balerine. Poate ca vor pleca si ele, poate ca vor ramane in ONB desi, in cazul in care Kobborg nu se intoarce, le-as recomanda sa nu o faca. E trist cand oamenii nu inteleg ca in teatru nimeni nu e vesnic, ca talente noi apar in fiecare zi si ca in balet carierele sunt scurte. Cei care vor pierde categoric sunt spectatorii. Nu cred ca vrea nimeni sa vada o balerina trecuta de 45 de ani cum se chinuie pe scena sa duca la capat un spectacol.

    Apreciază

 18. Or s-o tina minta oricum. Asa ca a reusit contraperformanta de a isi distruge orice posibilitate ptr o cariera internationala si sa nu fie acceptata decat temporar si ptr imagine de partida „antidictatoriala si sinistra lui sotie/partenera.logodnica”. Vorbesc din proprie experienta aici. Nu din lumea baletului ci din lumea romaneasca. Asa ca ar fi fost mai intelept sa taca si sa astepte desfasurarea evenimentelor.

  Apreciază

 19. https://adevaruldelaopera.wordpress.com/2016/05/10/comunicat-intalnire-angajati-onb-cu-ministrul-culturii-corina-suteu/

  Ieri a avut loc si intalnirea cu „revolutionarii”. Am retinut asa:

  – vor separarea operei de opereta (de acord, cu cat mai multe teatre, cu atat mai bine). Eu as insista si pe separarea operei de balet.
  – vor mentinerea contractelor pe viata, cu niste argumente hilare
  – nu o vor pe Rancea pe care Suteu a dat-o aproape ca sigura
  – vor la conducere muzicieni/dirijori „ca asa e normal” (ce conteaza ca niciuna din operele mari din lumea asta nu e condusa de muzicieni)
  – nu vor revenirea niciunuia din „fosti” (adica jos Kobborg)

  Apreciază

  • 1. Separarea Operei de Operetă – eu unul nu înțeleg înverșunarea pe acest subiect. Personal, îmi e indiferent, cum probabil îi e și publicului. Dar tocmai înverșunarea sindicatului unit al Operei și Operetei care are ca primă evendicare despărțirea Operei de Opereta arată care e scopul real: mai multe structuri de conducere = mai multe sinecuri.
   2. Numirea dnei Beatrice Rancea – am senzația că sunt atât de speriați de asta încât acesta este motivul pentru care au dezlănțuit atacurile din ultimele zile împotriva dnei Corinei Șuteu, la care, ieri, s-au dus să se milogească.
   3. Numirea unui muzician la conducerea ONB este urmată de precizarea că trebuie să fie un dirijor, mai lipsește să se spună și vârsta, înălțimea, condiția să fi dirijat concertele Anegelei Gheorghiu, să fi fost șef de orchestră la Radio ca să fie 100% sigur că de fapt s-au dus să ceară cu încăpățânare să fie reinstalat dl Tiberiu Soare ca director.

   Apreciază

   • Nu cred ca un director indiferent de profesionalism si tarie de caracter are o sansa in fata unei orchestre condusa de Soare.

    Apreciază

  • 1. Dincolo de motivatiile lor, opera si opereta au fost dintotdeauna separate. Comasarea lor s-a facut din motive economice / de buget in vremuri de austeritate. Daca respectivele constrangeri nu mai exista, ar putea fi separate din nou. Dar deciziile trebuie sa vina de la dna Suteu, nu de la angajati.

   2. Ma intreb daca nu cumva interimatul dnei Rancea are ca scop netezirea terenului pentru Andrei Serban.

   Apreciază

   • 1.Este posibil ca interimatul doamnei Rancea sa fie usa deschisa catre revenirea lui Andrei Serban. Separarea din nou a operei si operetei are probabil si alte conotatii. Din cate imi aduc aminte, opereta (pe vremea cand inca isi tinea spectacolele in vechiul teatru de la Izvor, acum demolat) avea si un corp de balet. Imi inchipui ca unele persoane cred ca vor putea sa isi continue activitatea acolo.
    2.Incapatanarea cu care se cere reinstalarea lui Soare ca director si plecarea lui Johann Kobborg mi se pare absolut dezgustatoare.
    3.Nu exista contracte pe viata intr-o insitutie de cultura in lumea moderna. Chiar si in Rusia contractele sunt facute pe timp limitat. Sa dau doua exemple relativ recente: lui Manuel Legris, directorul baetului operei de stat din Viena tocmai i s-a reannoit contracul pe inca cinci ani iar lui Serghei Filin, nu i s-a propus reannoirea contractului cu Bolsoi si a fost inlocuit cu Mahar Vaziev, fost director de balet la Marinsky si Scala.
    4. La „provincialul” teatru care se numeste Balsoi se va prezenta pe 10, 11 si 12 iuline Silfida in coregrafia „necunoscutului” Johann Kobborg.

    Apreciază

   • 4. Dupa ce ca e un strain ingamfat si plin de orgolii care nu vorbeste decat engleza (si probabil daneza), mai e si apropiat al lui Putin! Afara din tara!

    Apreciază

 20. Repet: ce legătură este între atacurile împotriva lui Johan Kobborg și agenda (mai veche) a despărțirii Operei de Operetă? Niciuna.

  În orcie caz, este ridicolă pretenția de a numi reformă acest program. Nu reformează absolut nimic.

  Apreciază

  • Este, pt. ca JK este asimilat „fostei conduceri”. Cu Dinca si Calin out of the picture, Kobborg e de vina pt toate, inclusiv: salariile mici, praful de pe holuri, faptul ca Irinuca nu canta mai mult (sau mai bine), etc.

   Apreciază

  • Are legatura in sensul in care toate off-urile trebuiau monotorizate ca apoi sa fie unificate si activate la momentul in care Soare lua puterea in mana la ONB. In plus numirea lui Soare la conducerea orchestrei poate termina orice sef. Sper ca dna Suteau sa fi inteles acest lucru. Degeaba alege un director reformator daca orchestra ( gasca mare) si dirijorul sunt impotriva freformei. Mai devreme sau mai tarziu vom mai avea o victima. Opinie personala.

   Apreciază

 21. Pacat. Luati urma banilor. Raport venituri cheltuieli 1 la 20. Banii n-au fost plimbati de la balerinul sef mai departe. E simplu, fara legatura cu arta catusi de putin.

  Apreciază

  • De ce nu faci un denunt daca ai cunostinte despre bani furati sau risipiti? Parchetul, DNA-ul in functie de suma de bani. Arbore are dosar la DNA asa ca stiu procurorii de acolo cum se lucreaza la opera . Destept pot sa fiu si eu pe net ca sa mai fac un pic de valva si sa mai agit rasistii profesionisti de la ONB.

   Apreciază

 22. Publicul chiar nu contează ? Noi, contribuabilii, platim salariile angajaţilor ONB, indiferent daca suntem sau nu consumatori de opera sau/şi de balet. Pe banii noştri se desfăşoară acest război dezgustător şi fără miză, din care toată lumea are de pierdut. Unde te uiţi, fiecare se vrea anticomunist (deci „de dreapta”) şi adept al promovării prin valoare, dar numai teoretic şi când e vorba despre alţii. Cum se simt ameninţate de valul meritocraţiei, mediocrităţile strâng rândurile şi, culmea, reuşesc să atragă în gaura neagră a unei solidarităţi prost înţelese şi oameni talentaţi, dar vulnerabili sau nesiguri. Iar în acest timp, noi, spectatorii, mergem la casă şi ne luăm banii înapoi, în timp ce site-ul ONB continuă să afirme,(ironic, aş zice): „Pentru că vă prețuim părerea și pentru că ne dorim să aveți parte de o experiență cât mai plăcută la Opera Națională București…”

  Apreciază

 23. Intamplator sau nu:

  – Tatiana Lisnic trebuia sa cante maine in Elixir cu Stefan Pop, a anulat

  – Aurelia Florian a disparut din Traviata de pe 21 si a aparut… Irinuca!! Vrea cineva niste bilete? Daca nu, ma duc sa o primesc cum se cuvine pe revolutionara de mahala.

  Apreciază

  • Si in Balet schimbarile sunt in toi: Vlad Toader in Espado , Mihaela Soare peste tot… A reaparut si Valentin Stoica… Este ceva care imi scapa: nu e drept de semnatura pentru platile invitatilor, dar cine semneaza reaangajarile ? Situatia este suprarealista! Nu am nimic contra lui Valentin Stoica, dar nu mai era in Opera… Cum poate aparea intr- un spectacol?

   Apreciază

   • Delirul continua: mare agitatie in jurul celor doua spectacole cu ” Don Quijote” prezentate ca mari evenimente… Doua pagini Facebook dedicate de catre domnii Sinigaglia si Vlad Toader, suspine de multumire ale prim balerinelor de 50 de ani… E patetic… au fost rezervate vreo 20 de locuri!

    Apreciază

   • Vad ca pentru spectacolul din 15 mai s-au vandut foarte multe bilete, dar pentru cel din 18 mai sala e cam goala…

    Apreciază

   • Ma refeream la spectacolul de miercuri.,. Le doresc sali pline, dar aceasta incrancenare ma dezoleaza…

    Apreciază

 24. Eu am cumparat bilete pentru ca voiam sa o aud pe Aurelia Florian, chiar nu ma intereseaza s-ascult pe cine vrea nu-stiu-cine, si asta pe timpul si banii mei, chiar NU!

  Apreciază

 25. Apropo de Don Quijote, intru pe site-ul ONB şi ce văd în josul paginii dedicate spectacolului cu Don Quijote, la rubrica i-(nformativă) Montări memorabile ? „Una dintre adaptările inovatoare după baletul lui Minkus îi aparţine lui John Lanchbery, apreciat coregraf şi fondator al New York City Ballet…” Iar puţin mai jos: „Ninel Kourgapkina, care a interpretat de nenumărate ori rolul lui Basil, a revizuit coregrafia lui Marius Petipa şi pe cea a lui Gorski, prezentând o nouă variantă a baletului în 1966 pentru Opera din Viena”. Mă frec la ochi şi trec, cu speranţă, la versiunea în limba engleză, capitolul „Memorable stagings”, unde citesc: „One of the outstanding adaptations of Ludwig Minkus’s ballet were created by John Lanchbery, world-renowned choreographer and founder of the New York City Ballet.” Apoi: „Ninel Kourgapkina, who performed countless times the role of Basilio, revised the choreography by Marius Petipa and Gorsky and presented it in a new version in 1966, for Vienna State Opera”. Ar fi amuzant, dacă n-ar fi penibil, pentru că:
  1. John Lanchbery n-a fost coregraf, ci compozitor şi dirijor. A funcţionat ca prim dirijor la Royal Ballet, între 1959 şi 1972 şi a fost, într-adevăr, celebru pentru rescrierea a numeroase partituri de balet, printre care şi cea a lui Don Quijote de Minkus, pe care, la rugămintea lui Nureyev, a dinamizat-o.

  2. New York City Ballet (NYCB) a fost înfiinţat în 1948 de către coregraful George Balanchine şi de către Lincoln Kirstein, scriitor, impresar, filantrop. Aşadar NU John Lanchbery a înfiinţat NYCB !

  3. Ninel Kurgapkina (al cărei nume se transliterează exact aşa, Kurgapkina, atât în română, cât şi în engleză, nu în varianta franceză, adoptată probabil dintr-o pudibonderie ridicolă de ONB), a dansat Don Quijote/Don Quixote, dar niciodată în rolul Basil/Basilio, ci în Kitri. Autorul variantei din 1966 pentru opera din Viena (de fapt prima versiune completă a baletului lui Minkus prezentată în Vest) a fost nimeni altul decât Rudolf Nureyev, care a şi apărut în rolul principal masculin. E drept că Ninel Kurgapkina a fost prima parteneră a lui Nureyev în Don Quijote, dar ea n-are nicio legătură cu spectacolul din 1966, de la Viena.

  Poate că ONB şi-a propus să rescrie istoria baletului mondial în cheie hazlie. Dacă-i aşa, poate ne spune şi nouă, să „ne râdem”.

  Apreciază

  • Cine scrie aiurelile astea? Este ingrozitor. Nu au pe nimeni capabil sa dea o simpla cautare pe internet? Kurgapikna a fost o legenda a Kyrovului dar nu imi aminestesc sa fi dansat in afara URSS.

   Apreciază

   • A dansat în afara URSS, chiar şi în turneul american al baletului de la Kirov, în septembrie 1961, pe scena de la „Old Met”, lăsând americanilor o amintire de neşters. În schimb, n-a fost luată în turneul din vara lui ’61, la Paris şi Londra, ca pedeapsă pentru ţinuta „indecentă” (apăruse îmbrăcată în pantaloni !) arborată în cursul unui turneu în Berlinul de Est.
    În aprilie 1961, a fost partenera lui Nureyev la debutul lui în „Lacul lebedelor”, dar, cum spuneam, n-a participat, trei luni mai târziu, la turneul istoric din care Nureyev n-a mai revenit în URSS. Kurgapkina a dansat şi la Bucureşti, la Festivalul Tineretului din 1953.

    Apreciază

 26. ONB Ballet Damage Report:

  Demisie/ Resigned

  Dawid Trzensimiech
  Daniela Norman
  George Murray (situație neclară/ unclear situation)
  Florica Stănescu (din funcție/ from managerial position)
  Johan Kobborg
  Henry Dowden
  Lucas Campbell
  Diana Tudor
  Gina-Marie Leathem
  Dianyu Wu

  Concediu fără plată/ Unpaid Leave

  Rebecca Haw
  Caspar Stadler
  Liam Morris
  Ross McCaw
  Alistair Beattie
  Barnaby Bishop

  Accidentați/ Injured

  Liam Morris
  George Murray
  Rin Okuno

  Apreciază

 27. Se explica pacea si linistea asternute peste ONB de 10 zile… Personalitatile baletului organizeaza auditii… Dinozaurii se felicita pentru o premiera care nu le apartine… Banuiesc ca Dna Ileana Iliescu e pregatita sa preia stafeta…iar Dna Rancea strange adeziunile … Mare lucratura !

  Apreciază

 28. Pai… merita si omu’ o recompensa pt. tot balamucul iscat, pt. spectacolele ratate, pt. banii ONB-ului aruncati pe geam si, mai ales, pt. sperantele si iluziile noastre dovedite a fi fost desarte. Cand am citit cine dirijeaza, prima reactie a fost de stupefactie inecata in sila si dorinta de-a arunca biletul la gunoi, apoi… m-am gandit ca poate n-ar fi rau sa ma duc si sa huidui, caci ar cam fi singura modalitate ramasa de a sanctiona asemena nesimtire.

  Apreciază

 29. Pai… merita si omu’ o recompensa pt. tot balamucul (inter)national iscat, pt. spectacolele ratate, pt. banii ONB-ului aruncati pe geam si, mai ales, pt. sperantele si iluziile noastre dovedite a fi fost desarte. Cand am citit cine dirijeaza, prima reactie a fost de stupefactie inecata in sila si dorinta de-a arunca biletul la gunoi, apoi… m-am gandit ca poate n-ar fi rau sa ma duc si sa huidui, caci ar cam fi singura modalitate ramasa de a sanctiona asemena nesimtire.

  Apreciază

 30. Ramane fara raspuns intrebarea: este legal ca un dirijor sa poata fi numit fara concurs,sau transferat de ici-colo,ca pe vremuri ?! In tari civilizate asa ceva e de domeniul fantasticului.Concursurile sunt dure,cu 2-3 etape,o nota este data si de orchestra respectiva.

  Apreciază

 31. […] Se face un an de când proiectul lui Johan Kobborg de a construi o companie de balet competitivă a fost distrus. Un an de când cea mai importantă dansatoare din istoria baletului românesc, Alina Cojocaru, a fost agresată public de către un grup de angajați ai ONB (membri ai corului și ai orchestrei, printre ei), cu celebrul strigăt de luptă care definește integral șovinismul românesc: „Afară cu străinii!”. Nu voi reveni amănunțit asupra acelor triste evenimente. Cronologia lor, acceptată chiar și de către inițiatorii scandalului (vezi comentariile), am publicat-o anul trecut în articolul April, Bloody April. […]

  Apreciază

 32. RUSINE, dnule Patrascu. In timp ce Dvs, improscati cu noroi in cariera unor solisti internationali cu milioane de vizualizari, ei performeaza la Scala (unde sigur ca da, se intra pe „pile), incanta sali pline si Dvs. muriti de oftica, frustrare si neputinta. Ce imi da satisfactie este ca nu va citeste nimeni mizeriile, in afara de vesnicii anonimi An Drei, Dana Dana, Rotarescu si alti 2-3 indivizi cu profil fals si nivel de cultura si respect 0 barat. Cred ca tubati ca Mister Dinca, furnizorul Dvs. de bacsis intra la racoare….Oare cine v-o mai plati sa denigrati mari nume de acum incolo?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.