ONB, scheletul din vestiarul guvernului


Johan Kobborg și-a strâns azi o parte dintre lucrurile din biroul său de la ONB. Povestea baletului pare să se apropie de un final trist, ca în Manon, ultimul mare succes al trupei conduse de el. Dacă ați văzut acel spectacol, vă amintiți că eroina se stingea în brațele iubitului ei, în timp ce halucina, revăzând chipurile tuturor celor care au împins-o spre moarte, într-o coregrafie grotescă. La ONB ne aflăm chiar în acest moment al agoniei și nu putem uita niște chipuri: Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Vasile Dâncu, Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu.

O cronologie a evenimentelor puteți citi în articolul April, Bloody April. N-o reiau aici, e un studiu de caz atât de clar, încât am aflat că articolul a ajuns suport pentru subiecte de seminar universitar, la cursuri de management.

Demisia lui Johan Kobborg, alungarea Alinei Cojocaru, șirul interminabil al demisiilor dansatorilor (16 până acum – o adevărată hemoragie), pierderea drepturilor de reprezentare pentru multe spectacole, pierderea financiară de sute de mii de euro conduc către cel mai prost rezultat posibil al unei situații pe care politicienii români n-au fost în stare s-o rezolve. Au demonstrat în fiecare zi, timp de două luni, că resursele lor de incompetență sunt inepuizabile.

Voi aminti aici doar incompetența politică unanimă, indiferent de originea partinică a personajelor. Acești politicieni vor încerca mereu să avanseze ideea că sunt alte probleme mai importante decât Cultura. Nu-i decât o altă minciună. Situația de la ONB este singurul șantier al guvernului tehnocrat. Marele scandal din domeniul Sănătății s-a rezolvat mai simplu decât puteau spera, odată ce patronul Hexi Pharma a murit. Apoi, alegeri sunt tot timpul, dacă ar fi să așteptăm după îngrijorările electorale ale oamenilor politici, atunci nu s-ar mai face nimic în țara asta. Cu atât mai mult cu cât avem un guvern tehnocrat, deci eliberat de presiunile electorale.

Klaus Iohannis – N-a considerat subiectul demn de vreun status îngrijorat pe Facebook. A sancționat memorabil șirul interminabil de bâlbâieli decizionale ale lui Vlad Alexandrescu (Au rămas puține greșeli imaginabile care n-au fost făcute de Ministrul Culturii în scandalul de la Operă). A dat multe semnale încurajatoare pentru revenirea lui Johan Kobborg. Nu l-a ascultat nimeni. Dacă până și Beatrice Rancea ajunge să ignore instituția prezidențială, atunci dl Klaus Iohannis are o problemă. Preocupat să arate ostentativ că este președintele tuturor rromânilor, dl Iohannis a ales să ignore șovinismul primitiv care băltește în mentalitatea prea multor artiști de la Operă, ceea ce i-a încurajat pe aceștia să devină și mai agresivi. Fostul primar al Sibiului știe cel mai bine, dintre toți oamenii politici, cât de mare este profitul pe care îl generează investiția în cultură. Prestigiul pe care l-a câștigat ca primar al unei capitale culturale europene l-a propulsat în fruntea unui mare partid, iar apoi în funcția de președinte al țării. Nu-i puțin. Anul acesta a aflat și ce pierderi poate suferi tocmai din cauza neglijării culturii.

Dacian Cioloș – Dincolo de reveriile de poet agronom descătușate epistolar către Alina Cojocaru, premierul României a avut un moment unic de luciditate. Acesta s-a produs atunci când l-a întors la treabă, de la chiuveta în care se spăla pe mâini, pe Vlad Alexandrescu (interviul de la RFI), după urletele xenofobe din fața ONB, din 12 Aprilie. După care a delegat problema vicepremierului Dâncu și a uitat de ea. Tot așa cum a uitat că, prin experiența profesională, tot el reprezintă cel mai vizibil birocrația europeană. După câteva bălmăjeli despre delimitarea de xenofobie, îngânate imediat de Vlad Alexandrescu, pentru Dacian Cioloș instituțiile nu au mai contat. S-a delimitat doar. N-a făcut nimic real pentru stoparea derapajelor de la ONB. N-a oprit grevele ilegale, n-a pedepsit vinovații pentru cauzarea de prejudicii. N-a apelat la lege, a apelat la Vasile Dâncu.

Vasile Dâncu – Tot ce a înțeles Vasile Dâncu din scandalul ONB a fost la nivel primitiv, pentru a elabora apoi o retorică prețioasă și falsă. Pentru vicepremierul sociolog și universitar, totul e scuzabil prin prisma a 50 de ani de comunism. Deceniul de apartenență la Uniunea Europeană nu pare să-l fi afectat cu nimic. E normal, domnul Dâncu, la fel ca doamna Beatrice Rancea, nu vorbește nici o limbă străină. Conciliant ca un activist de provincie, a împărțit lumea în tabere cărora le cerea să se împace în fața lui, ca niște elevi care se bătuseră în recreație. Șovinism? Xenofobie? Mediocritate? Toate acestea i-au părut neologisme stranii dlui Vasile Dâncu, vicepremierul profitând de primul interval de timp în care putea manevra (cel dintre demiterea lui Vlad Alexandrescu și numirea Corinei Șuteu) pentru a forța numirea celui de-al cincilea interimar la ONB: un manager „excepțional”. Faptul că „excepționalitatea” venea la pachet cu xenofobiile ieșene (Ileana Iliescu, Cosmin Marcovici) n-a avut nici o importanță.

Vlad Alexandrescu – Fostul ministru al culturii nu merită prea multă atenție, a beneficiat deja de spațiu abundent pe acest blog. Hiperactivitatea lui a avut însă o parte bună: a relevat zgomotos totala inadecvare la secolul XXI a Operei din România. Haosul provocat de domnia sa ar fi putut genera o schimbare. Colegii săi din guvern au ales să n-o facă. Iar colegii săi din GDS au ales să tacă.

Corina Șuteu – N-a făcut absolut nimic. Odată numită, a executat fără crâcnire propunerea lui Vasile Dâncu, ba chiar trăgând de timp, pentru a-și spori capitalul de imagine. Apoi s-a dus la film, în cinematografe de la Cannes sau de la TIFF. Și va continua să vizioneze filme până la sfârșitul mandatului.

În tot acest timp cât politicienii aruncau cu declarații în stânga și în dreapta, directorii și artiștii ONB masacrau șovin și voios baletul național.

31 de comentarii

  1. Liniste si pace : Doamna Corina Suteu tace…Doamna Beatrice Rancea tace…Raman pe baricade Irina Iordachescu si Cristian Guna…Soarta baletului e decisa de cantareti din cor de care nimeni nu a auzit, de o diva renumita pe plan local cu 4 spectacole pe stagiune si de un dirijor specializat in cantatul prin parcuri… Sef de compartiment ramane un cunoscut balerin , specializat in coregrafia pe vase de croaziera… Se pregateste o auditie de balet: juriul e format din cunoscute personalitati de balet… fara nume. Dinozaurii din Opera se felicita pe Facebook pentru o premiera adusa de Johan Kobborg. Bianca Fota cea maltratata va dansa. E liniste si pace !

    Apreciază

    • De altfel m-am lamurit: o adunatura de mediocri si frustrati… Cand vad postarile lui Tugearu si ale Ilenei Iliescu, ma apuca o disperare fara de sfarsit! Problema este ca pentru lumea dansului international, cei doi nu exista… Cum nu exista nici Caracas, nici Simniceanu, nici Gigel, nici Toader… Iar lista poate continua… Nici Irina Iordachescu nu exista in lumea operei… Se pot lauda cu CV urile penibile… In afara Pietei Operei – NEANT ! Deci pot strange semnaturi… Pot sa-i alunge pe Alina si Johan… Nimic nu le va da valoare! Ce mi-ar place sa revina Dinca si sa- i dea afara pe toti !

      Apreciază

      • Va fi o nouă epocă. Fără balet. Dar cu Andrei Șerban, care va reveni să monteze ceva la ONB. Se vorbește de „Văduva veselă”, programată inițial la Iași. Ar fi ridicol, în condițiile în care ministrul cinematografelor (pardon, al culturii) se luptă să separe Opera de Operetă pentru a da satisfacție protestatarilor conduși de Oana Andra.
        În general, viziunea managerială a dnei Rancea n-a depășit nivelul „Hai să-l invităm pe Andrei Șerban”, dar poate că bugetul mai mare de la ONB îi va permite să invite și alți mari artiști.
        Vom vedea, din toamnă.
        Deocamdată, se depun toate eforturile pentru alungarea definitivă a lui Johan Kobborg.

        Apreciază

      • Daca Justitia il va gasi nevinovat pe Dinca, asa cum banuiesc ca se va intampla, el va trebui repus in functie. Si da, m-as bucura sa se intoarca si sa-i dea afara pe toti: de la plasatoare pana la solistii operei si baletului si sa angajeze altii prin concurs.

        Apreciază

  2. E bine sa vina Andrei Serban… Dar a uitat cum s-au purtat cu el in 1995? Si cei din balet nu isi dau seama ca se vor reintoarce la situatia de pe timpul conducerii lui Alin Gheorghiu? Cu o premiera prapadita de Don Quijote in 2 ani? In orice tara civilizata directorii din Opera sunt numiti… Daca se considera ca baletul merge bine, Kobborg era mentinut pe post… Fara a se tine seama de parerile unei Iordachescu sau a unor balerini care ocupa posturile la peste 50 de ani… Anularea spectacolelor In afara unei actiuni sindicale oficiale se pedepsea cu concedierea… Totul este simplu! Numai In Romania complicat! Macar daca ar fi protestat Netrebko… Dar Iordachescu, Ulieriu and co…nu se prabusea Opera daca nu mai cantau…ar fi fost chiar un castig !

    Apreciază

    • Andrei Serban nu cred că a uitat nici episodul ONB 1995 si nici episodul pilot al acestui serial îndrăgit – „Dragostea de țară la români” – TNB 1990-1991.
      Tăcerea de la ONB nu e deloc bună, nici pentru el. Să nu uităm că Vlad Alexandrescu i-a propus lui Andrei Serban interimatul ONB. Regizorul a declinat oferta si a sugerat-o pe Beatrice Rancea.

      În rest, aveți perfectă dreptate, cu mențiunea că Irina Iordăchescu nu cântă oricum pe scena ONB, indiferent dacă e „persecutată” sau nu.

      Se dovedește ceea ce ar fi trebuit să fie limpede de mai multă vreme: ministerul culturii e foarte slab în fața unor instituții culturale mari si înțepenite precum TNB sau ONB. Faptele o confirmă. Vlad Alexandrescu a fost contrat dur la TNB si n-a mai insistat. La ONB a făcut-o si a plătit cu capul.

      Dar toată această agonie prelungită a baletului a spulberat si ultimele îndoieli ale mediei internaționale în ceea ce privește sovinismul falimentar din mediul artistic național.

      Faptul că opiniile lui Paul Curran, Leo Hussain sau Ioan Holender nu sunt luate în seamă de către ministerul culturii demonstrează că ministrul Suteu nu suferă de miopie, ci de rea credință.

      Apreciază

  3. Eu zic ca ne pripim si, ca de obicei, incepem sa emitem judecati de valoare inainte sa se intample efectiv ceva. Nu mi se pare ca ar fi un moment oportun pentru a da cu parul, B. Rancea abia a venit si inca nu a apucat sa faca mai nimic. Nu stiu ce asteptari aveati de la ea, dar mi se pare cel putin exagerat sa i se arunce in carca niste lucruri care nu depasesc nivelul de presupunere. A venit cu o luna inainte de finalul stagiunii si incearca, deocamdata, sa termine treburile incepute de altii. In fond, e numita doar ca interimar, pentru cateva luni, si are prerogative limitate. Sa vedem daca se va face realmente o reforma, desi aici si eu am dubii. ONB e o chiftea prea mare si prea fierbinte ca sa se gaseasca multi sanatosi la minte care sa se grabeasca sa o infulece. Dincolo de faptul ca in orice institutie similara exista niste tensiuni implicite date de ego-urile hiperinflate ale artistilor si dincolo de faptul ca romanii sunt carcotasi si individualisti prin definitie, aici tot ce s-a intamplat in ultimii … multi ani a amplificat enorm fenomenul si a generat un viespar la care oricine s-ar gandi de doua ori inainte sa intre.
    Inca nu stim ce se intampla cu J. Kobborg. S-a dovedit o prezenta benefica pentru trupa de balet, dar contestabila in ansamblu, pentru ca si el a avut partea lui de vina in tot circul asta gretos. Si nimeni nu e de neinlocuit. Ii apreciez meritele si ca balerin si coregraf si maestru de balet, dar nu-l consider Mesia baletului romanesc si nu mi se pare firesc sa ii faca toti temenele doar pentru ca. Respectul trebuie sa fie reciproc iar el nu a dovedit ca ar avea asa ceva fata de institutia in cauza. Desigur ca a fost o suita de greseli si de balbe, speculate intens de unii si de altii in interes personal, dar el a fost cel care s-a izolat in incomunicando, a avut chiar niste reactii destul de imature pentru un tip de varsta lui.
    Iar de la guvernanti nu prea stiu ce pretentii aveti, e destul sa te uiti la ei o data ca sa te lamuresti ca pentru ei cultura in general si opera in particular sunt niste notiuni complet incomprehensibile, niste limbi straine cu care nu au avut si vor sa aiba de-a face. Un presedinte aterizat din neant in politica si care cu greu pare sa inteleaga ce se intampla cu el, un premier absolvent de liceu agricol (pe vremea mea acolo ajungeau cei care nu erau in stare sa ajunga la oricare altul iar nivelul de pregatire era la nivelul fundului marii), un vicepremier cu abilitati de activist PCR comunal, niste ministri ai culturii care abia sunt in stare sa lege un discurs vag coerent dar pe care ii pierzi dupa maximum doua fraze. Plus un guvern „de sacrificiu” pus ca sa lase cu mainile curate politicienii harsiti in cotcareli si sa faca treaba murdara cu care ei nu vor sa se compromita, dar un guvern care isi trage singur suturi in diverse parti anatomice pe toate planurile: social, economic, cultural, politic si tot ce mai exista, care parca vrea sa ne arate ca tot dezgustul pe care l-a generat in ultima vreme clasa politica poate fi uitat prin cei pe care „tehnocratii” pot sa-l produca.
    Asa ca hai sa vedem ce ne mai ofera sfarsitul asta palid si trist de stagiune si sa asteptam toamna pentru a vedea daca se va „misca” ceva in spatiul operatic romanesc.

    Apreciază

    • Noi ne pripim, ONB și ministerul tergiversează.

      Am observat de mai multă vreme cum ia naștere această echidistanță condescendentă în povestea ONB.

      Dacă noi ne pripim, vă rog, dle Sorin, să-mi explicați cu exemple și argumente afirmațiile pe care le faceți. Cum ar fi:

      1) „J. Kobborg. S-a dovedit o prezenta contestabila in ansamblu, pentru ca si el a avut partea lui de vina in tot circul asta gretos” – care este partea lui de vină? de ce e contestabil?
      2) „J. Kobborg nu a dovedit ca ar avea respect fata de institutia ONB” – Cum a dovedit?
      3) „J. Kobborg s-a izolat in incomunicando, a avut chiar niste reactii destul de imature pentru un tip de varsta lui.” – s-a izolat? Ce ar fi trebuit să facă? Care sunt reacțiile imature?

      Putem apoi să punem în oglindă aceste afimații înlocuind numele lui J. Kobborg, pe rând, cu numele lui Tiberiu Soare. Sau Irina Iordăchescu. Sau Oana Andra. Sau Gigel Ungureanu. Și o întreagă hoardă de primitivi fără valoare artistică. Acolo vă pot da exemple copleșitoare despre cât sunt de contesatbili, care e partea lor de vină din acest circ grețos, lipsa de respect față de instituția ONB, sau despre reacții imature.

      Apreciază

      • Johan Kobborg a scos premiera dupa premiera… Gigel Ungureanu a plecat pe vremea directoratului Gheorghiu… Nu la Londra… Nici la Paris… Si nici la Viena… A plecat pe vase de croaziera… Nu e nici o rusine… Dar sa revii la Opera, dupa 2 ani de divertisment, sa contestezi ceea ce a fost realizat… Si sa fii numit In locul lui Kobborg… Mi se pare ceva de o vulgaritate si un non sens absolut….Cum vulgara este si agitatia celorlalti mediocri… Pe care i am vazut la Don Quijote agitati si excitati In foyere, pe culoare, In sala… Si Blica Toader, si Somacescu, si Toader, si Fota… Toti adulmecau , se bucurau, jubilau… Hiene pe cadavrul baletului ONB!

        Apreciază

      • Cele 3 exemple sunt, in fapt, parti ale aceluiasi enunt. Asa cum am spus, l-am apreciat pe JK si in calitate de balerin si in aceea de coordonator al trupei de balet, dar nu mi se pare ca in toate aceasta mizerie a fost o „lebada” albe si imaculata. Desi scandalul a porrnit de la altii si a fost in cea mai mare parte intretinut de altii, el a fost in mijlocul lui si nici o singura data nu am avut vreo impresie ca ar fi facut ceva pentru a aplana lucrurile, In fond, el e cel care a decretat ca nu poate lucra sau discuta cu Tiberiu Soare, dar nici macar nu a incercat. Rigiditatea care a intretinut scandalul a fost de ambele parti. Prima reactie a lui a fost sa nu mai raspunda la telefoane, mesaje, e-mail-uri s.a.m.d. Apoi a trecut la faza cu „discutam mai sus”, sau la modul „te spun lu’ mama!!!” – un infantilism nepotrivit varstei personajului. Si toate astea adunate arata un imens respect fata de institutie, nu? Stiu ca toata lumea s-a polarizat si partizanat in functie de interese si de nivelul de intelegere si stiu ca asta te include, dar mie nu-mi vine deloc sa iau partea nimanui, pentru ca, in final, toti, dar absolut TOTI mi se par demni de dispret. In aceasta idee sunt de acord cu ultimul tau paragraf.
        Pe de alta parte, sa fie foarte clar, nu ma bucur ca a plecat, pentru ca, asa cum am spus si in alte ocazii, a fost cam singurul lucru bun in aceasta institutie in ultimii foarte multi ani, in care, printr-o suita de conduceri din ce in ce mai proaste, institutia a ajuns intr-o stare deplorabila, dar baletul a revenit spectaculos la un nivel pe care eu unul nu l-am vazut in ultimii 30 de ani. E drept ca el nu a adus niste spectacole noi, dar ele sunt verificate de proba timpului si sunt noi pentru noi, iar cu ele putea pregati terenul pentru o noua etapa de construire a unei noi identitati a baletului. Si, ca sa fiu cinstit, mie, ca spectator, mi se „falfaie” daca ii giugiuleste sau daca pune biciul pe ei, atata vreme cat rezultatele sunt pozitive. Nu ma intereseaza nici ca „a vrut sa-si faca trupa lui personala/privata de balet” (de fapt, mai degraba un compartiment autonom al institutiei, situatie intalnita la multe alte teatre) daca prin asta face niste spectacole la care sa consider ca merita sa-mi misc fundul pana in sala, ceea ce pana la venirea lui nu mai exista.
        Pe de alta parte nici nu-mi fac vreo iluzie cum ca dna BRexB ar fi venit sa dreaga ceva pe-aici, ea a fost adusa doar ca un tampon [cu sau fara aripioare, nu se stie inca] pana la finalul stagiunii si pana cand „cineva acolo sus” va binevoi sa-si aminteasca de faptul ca si ONB e parte din gestiunea Ministerului Culturii si ca ar trebui facut ceva cu ea. BR va pleca, cel mai probabil, inapoi la Iasi, unde tocmai a re-castigat concursul de manager si unde deja stie cam ce si cu ce se mananca. Iar divutzele de Dambovitza si vor vedea din nou drumul liber.
        Din punctul meu de vedere, ar trebui pus bine biciul pe toata institutia, eventual dupa modelul francezilor, pana acum cei mai socialisti (chiar comunisti) din toata Europa, care au constatat ca asa nu se mai poate si nu mai vor sa faca nici un fel de concesii, cu toate demonstratiile de strada din ultima vreme – cine nu mai vrea sa munceasca (in noile conditii) poate sa plece si e invitat sa o faca.

        Apreciază

  4. Trist dar nu neasteptat. Am cateva intrebari: doamna Beatrice Rancea nu a fost sub alt nume balerina la ONB? Stim cati balerini au plecat si unde s-au reangajat? Cine se va ocupa de viitoarea stagiune?

    Apreciază

      • Sau poate Sevastia Irina Iordachescu daca nu isi recapata vocea… Trebuie justificat salariul de bugetar!

        Apreciază

      • Deci nu m-a inselat memoria in privinta doamnei Rancea/Bleont. Ma gandesc ca poate, in actualele conditii nu ar fi de mirare, ca domnia sa isi incerce mana si la conducerea baletului si sa-l lase pe Soare sa isi faca de cap cu spectacolele de opera.

        Apreciază

  5. La premiera de maine, Johan Kobborg ar trebui sa fie In sala… Este meritul sau aceasta premiera… Ar putea sa intre ca spectator si sa primeasca aplauzele publicului…

    Apreciază

  6. Doamna Rancea a primit azi omagiile din partea lui Tugearu si a Ilenei Iliescu … Intalnire la varf in biroul directoral… Ni se pregateste ceva !

    Apreciază

    • Serios? Nu știam.

      În jurul interimarului ONB e plin de șovini și totuși dna Rancea nu se delimitează de ei. Păcat.

      Ileana Iliescu – cea care vorbea de „străinul Kobborg” care a făcut și a dres
      Tugearu – cel care se se plângea că Alina Cojocaru nu mai știe românește
      Cosmin Marcovici – cel care invoca articolul din Constituție privind limba română

      În fine, chiar domnia sa, Beatrice Rancea, cea care își aduce translator la întâlnirea cu Johan Kobborg susurând veninos „Am adus translator pentru că nu vorbesc bine limba engleză și am înțeles că nici Alina nu vorbește bine românește”

      Și toate acestea în condițiile în care ministrul culturii, dna Corina Șuteu, a fost director al ICR New York timp de ani de zile.
      În condițiile în care președintele țării, dl Klaus Iohannis e german.
      În condițiile în care premierul Dacian Cioloș a fost comisar european.
      În condițiile în care regizorul Andrei Șerban, cel care a propus-o pe dna Beatrice Rancea ca interimar a trecut printr-o experiență identică, la TNB, celei prin care trece baletul, azi.

      ONB este cea mai evidentă dovadă de management catastrofal.
      Nici măcar nu este vina dnei Beatrice Rancea, ci a politicienilor iresponsabili care se fac că nu văd.

      Le doresc tuturor acestor oameni să ajungă, la rândul lor, victimele extremismului pe care au ales să-l ignore.

      Apreciază

      • Cred ca este vorba de prostie, mediocritate, spirit de gasca.. Istoria ONB din ultimii 20 de ani este marcata de scandaluri: Andrei Serban, Cernat, Spiess, Arbore, Iancu, Somacescu. Au uitat tot… Uniti impotriva ” strainului ” Kobborg . Istoria se va repeta , Iar doamna Rancea va termina ca predecesorii sai ! Doamna Suteu pozeaza linistita in mijlocul consilierilor post puberi… putin ii pasa !

        Apreciază

      • Aveti grija asta seara …Sevastia Irina Iordachescu mobilizeaza echipe de mineri culturali sa va fugareasca prin foyer… Cred ca are nevoie de un bun psihiatru 😂😂😂

        Apreciază

      • De ce nu se delimiteaza dna Rancea de anumite persoane ? Dl Marcovici venea ca martor in procesele intentate de Rancea unor colegi de-ai lui si-i aservea sindicatul institutiei. Acum e director interimar, tine locul in cazul esecului dnei Rancea la Bucuresti. Intrebarea despre delimitare ar avea sens exact invers, pentru ca doi sunt solisti si unul coregraf, niciodata balerini de ansamblu neimpliniti, cu tot respectul pt acestia.

        Apreciază

  7. In timp ce in biroul doamnei Rancea a defilat suita Reginei Mame Ileana Iliescu, pe site ul ONB schimbarile sunt in toi. Ne amintim de unul din punctele de pe lista de revendicari : Johan Kobborg a angajat balerini fara concurs si fara acordul Consilului Artistic. Bun. Aflam azi numele noilor solisti : Sergiu Dan si Eliza Maxim. Parca auditia de balet e programata pe 17 iunie si 1 iulie. Ghici ghicitoarea mea: cine si-a adus prietenii de la Teatrul Danovski ?

    Apreciază

    • S-a reintors si Valentin Stoica la Prim Solisti… Johan Kobborg ramane In continuare in ansamblu… Pentru ca ridicolul sa fie absolut , propun si revenirea lui Tugearu si Iliescu pe posturi de étoiles .

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.