BU!


De data asta nu va fi o cronică, nu e momentul potrivit pentru așa ceva. Chiar dacă In the Middle a fost atât de uluitor, încât vigoarea din coregrafia lui William Forsythe părea ea însăși un protest. Chiar dacă Marina Minoiu și Francesca Velicu au fost strălucitoare. Ar fi meritat să scriu despre toate astea. Dar azi nu sunt critic. Azi sunt spectator.

A fost un „Buuu!” rațional. A fost un „Buuu!” politic, dar și artistic, la finalul unei seri de balet fabuloase.

Îmi exprim astfel insatisfacția față de dirijorul Tiberiu Soare, cel care a împiedicat desfășurarea a trei spectacole de operă și de balet fără să i se întâmple absolut nimic. Cel care a alungat din sala de spectacole mii de spectatori. „Buuu!” este un strigăt foarte des întâlnit la teatrele de operă mari din lume. Ultima dată când am auzit „Boo!” a fost la Londra. Cu accent britanic, din partea unui grup de spectatori cărora nu le plăcuse producția de la Royal Opera House a operei lui Enescu, Œdipe.

Dacă un artist acceptă strigăte de „Bravo!” după o prestație mediocră, atunci nu are ce să comenteze atunci când i se strigă „Buuu!”, așa scria criticul britanic Andrew Clark într-un articol despre istoria huiduitului în operă. Într-adevăr, Suita Nr. 3 de Ceaikovski a sunat plat, dirijorul nu a punctat nimic inteligent, care să consoneze cu baletul. Aici e partea artistică a protestului.

A fost un „Buuu!” împotriva transformării ONB în cămin cultural, în care se aplaudă ritmat orice, în picioare. Acum 26 de ani s-a murit tocmai pentru dreptul de a nu mai aplauda și ovaționa în unanimitate.

Este un „Buuu!” îndreptat împotriva multor lucruri. E și un „Buuu!” aruncat peste ani actriței Florina Cercel, cea care îl alunga de la TNB pe regizorul Andrei Șerban exact așa cum Tiberiu Soare a făcut-o zilele astea cu Johan Kobborg și cu Alina Cojocaru și cu încă 16 balerini. Este un „Buuu!” împotriva tuturor mineriadelor artistice din ultimii 25 de ani din România. Este și un „Buuu!” politic aruncat în față oamenilor din guvern care au vorbit în gol, uitând că există legi care reglementează incidentele de la ONB din luna Aprilie.

E un „Buuu!” împotriva obscenității acestei mediocrități artistice din România.

36 de comentarii

  1. Am fost aseară in sala. M-a bucur ca acest comentariu confirma ceea ce cred si eu despre spectacol. Si nu înțeleg de ce a fost adus dirijorul pe scena. Tot asa cum nu înțeleg de ce un domn care a huiduit la final a fost scos de un tip din sala pe motiv ca lumea a plătit bilet si nu vrea sa fie deranjata.

    Apreciază

    • Poate va explica marele critic de ce la fiecare spectacol este invitat dirijorul pe scena…. Sa înțeleg ca a fost primul spectacol la care ati venit. Va mai așteptam!

      Apreciază

    • Pina nu stapiniti ortografia n-are sens sa va expuneti panseurile in scris! Pina nu vedeti mai multe spectacole la opera n-are rost sa comentati obiceiurile locului!

      Apreciază

  2. Noi(cei care trăim în opera),ne-am revenit,ne-am liniștit,cautam să ducem arta lirică acolo unde au dus-o înaintașii nostrii,maestrii nostrii…voi cei care ne-ați făcut atâta rău în ultimele luni când vreți să încetați cu mizeriile si comentariile neprofesionist,rusine!

    Apreciază

    • Traiti in opera? La ce camera/apartament? Se pare ca de la inaintasii si maestrii Dvs. n-ati invatat bine ortografia limbii romane. Corect se scrie „maestrii nostri”, nu „maestrii nostrii” (gramatica de clasa a IV-a). Probabil ca ati tratat si observatiile invatatoarei sau profesoarei de romana drept „mizerii si comentarii neprofesioniste”. Un proverb romanesc zice: „Un adevarat prieten nu-ti lauda nebuniile”.

      Apreciază

    • V-ati revenit din ce? Va urmarea Kobborg cu parul pe voi , artistii lirici ? V-ati gasit linistea de a nu produce nimic… sau a produce mediocritate. Adevarul de la Opera este in realitate adevarul samavolnicilor, a incapabililor si a spiritului de turma. Aveti si colegi carora le este rusine de ce s-a petrecut In ultimele 2 luni. Si veti duce arta lirica drept in zid… Cum stiti atat de bine sa o faceti!

      Apreciază

  3. Aceste răbufniri demonstrează DISPERAREA. Tocmai primitivismul unor asemenea manifestari demonstrează degringolada şi neputinţa.E ruşinos ce aţi făcut dle Pătraşcu.De ce nu puteţi accepta faptul că angajaţii ONB, au reuşit să facă dreptate şi să scape de un management defectuos? Această campanie de denigrare şi defăimare a unui inginer It împotriva instituţiei ONB, va fi sancţionată. Aveţi deja intentate două procese din partea angajaţilor.Dosarul dvs va fi ..stufos. Bu!

    Apreciază

    • 1. Din ce scrieti se intelege ca huiduirea din fosa ONB a D-nei profesoare din Tarnaveni care si-a exprimat civilizat nemultumirea fata de boicotarea spectacolului de balet DSCH, huiduirea balerinilor care protestau tacut in fata ONB, invitatia deloc xenofoba „Plecati dracului din tara!” si aratarea degetului mijlociu de catre un corist ONB, pare-se (nu cumva chiar Dl. Mihai Iacob?) sunt manifestari primitive ce „demonstreaza DISPERAREA (…) degringolada si neputinta”. Asta nu e „denigrare si defaimare”?
      2. Ce relevanta are faptul ca Dl. Patrascu e inginer IT? D-na Sevastia Irina Iordachescu a negat public valoarea D-lui Kobborg fara a fi balerina. Asta nu e „denigrare si defaimare”? Din cate stiu, Dl. Kobborg, nu a s-a exprimat despre valoarea ca muzician a D-nei Iordachescu sau a vreunui alt „artist de la ONB”.
      3. Doar doua procese? Mi sa pare putin pentru potentialul poporului ONB. Ca veni vorba, daca plangerile impotriva D-lui Patrascu sunt semnate curajos „Angajatii ONB”, sunt convins ca succesul lor in justitie e garantat.
      4. Imi place nespus cand scrieti cu majuscule. Credeti ca, asta da mai multa greutate argumentelor DVS.? Eu, nu.

      Apreciază

  4. Bravo pentru energia si puterea de a critica situatia penibila de la ONB care continua!

    Ultimul spectacol a lui Koborg, si ultimul suflu al baletului Roman, plasat intrun context International (la un nivel remarcabil).

    Ajungem din nou la un cric trist al mediocritati artistice, plin de ura si ciuda artistica, fara un focus constructiv sau profesionist (cu artisti buni sa darime repede – mai putin sa construiasca, sau sa schimbe regimul / sistemul ingrozitor de invechit si neperformant! )

    ONB a dovedit din nou ca avem institutii culutrale fara nivel artistic, fara manageri profesionisti de un nivel international. Institutii anarhice, fara un sistem de cultural leadership / management – care ne duc la sfirsitul clasamentului cultural European. Si e foarte trist sa vezi cit de mult sau retrogradat ‘artisti angajati’ singuri – fara sa se gindeasca ca se auto-sinucid artistic, daca le mai pasa de arta… (dar si economic – pina la urma nimic nu sa schimbat la fond de sistem) – doar multa murdarie si galagie – nimic contruit la final .

    Probabil e MULT mai comod sa nu faci prea multe – si sa te multumesti cu micile ‘succese’ locale – venite din cercul restrins de amici (din gasca). Cind in realitate produsul artistic se intoarce intro periferie artistica profunda si intro prafuiala / vechitura anterioara.

    Ce sa ne mai gindim la ceva mai amplu, sau la un alt nivel / alt clasament artistic (nu stim de el si nu ne intereseaza) . Ultimi la coada o sa fim din nou (dar probabil ‘artisti-statului’ o sa gaseasca perspectiva nationalista de a fi ‘Mindru ca sunt Artist Roman’ – pe orice positie din clasament ar fi) .

    Pestele mic intro balta si mai mica (devenita si ea aproape toxica).

    Apreciază

  5. Angajaţilor ONB care-şi doresc linişte le urez toată liniştea cu putinţă. Fie ca niciun spectator să nu le tulbure moţăiala mediocră şi bugetară. Până când cineva cu un dram de minte va pricepe că nu orice şuşă cu pretenţii devine spectacol liric, doar fiindcă e găzduit de clădirea Operei. Înţelegeţi, domnilor şi doamnelor, că salariile dv sunt plătite de noi, ceea ce ne dă dreptul să vă sancţionăm derapajele, atât profesionale, cât şi etice. În ultimele săptămâni, ne-aţi împroşcat cu dispreţul dv, cu refuzul de a vă achita de serviciile pentru care sunteti plătiţi. Doriţi să fiţi trataţi ca nişte artişti, dar vă comportaţi faţă de public cu aroganţa unor responsabili de Gostat din „epoca de aur”. Opera nu e casa dv decât în măsura în care reuşiţi s-o faceţi să strălucească, în beneficiul publicului plătitor. Altfel nu rămâne decât un azil pentru artişti înăcriţi, care şi-au uitat de mult rostul. Dacă l-au ştiut vreodată. Am scris cele de mai sus cu amărăciune şi fără niciun parti-pris. N-am preferinţe pentru un anume director, dirijor sau coregraf, dar mă sperie „mânia proletară” care se revarsă în valuri dinspre instituţia pe care, vremelnic, sunteţi puşi s-o slujiţi.

    Apreciază

    • Excelent spus!. Acesta este, cred, mesajul pe care trebuie sa-l transmitem cu consecventa celor de la ONB pana se indreapta lucrurile acolo.

      Apreciază

  6. Kobborg a plecat… Ministerul Culturii sa isi asume responsabilitatile si sa sanctioneze drastic pe responsabilii scandalului de la ONB: Tiberiu Soare, Sevastia Irina Iordachescu, Oana Ulieriu , Mihai Iacob !

    Apreciază

  7. …nu va place la operă?Este vară,este cald,serile sunt plăcute pentru spectacolele populare din parcurile capitalei,Cismigiu,IOR,Plumbuita,etc.etc.Cred ca acolo liniștea și „arta” pe care-o căutați(cei pentru care ,se pare că sala operei este apasatoare) este locul ideal si comentariile vor avea efectul pe care-l doriți.

    Apreciază

    • N-aţi înţeles sau vă faceţi că nu înţelegeţi, domnule corist. Ne place la opera, iar atunci când socotim că dezamăgirea nu va fi prea mare, pe lângă fracţiunea din salariul de ne-bugetar pe care v-o cedăm conform legii, ne cumpărăm şi bilete. Ce nu ne place e atitudinea de vătafi pe moşia artei lirice a unor „funcţionari” ONB, incapabili să înţeleagă că într-o reală economie de piaţă cariera lor s-ar fi încheiat de mult. Suficienţa fudulă s-a demodat chiar şi printre marile dive internaţionale. Melodia „dacă nu-ţi place nu veni” aţi putea-o cânta (chiar şi fals) doar atunci când aţi trăi exclusiv din spunsorizări şi din vânzarea de bilete, ca majoritatea teatrelor lirice importante. Până atunci, mai pianissimo !

      Apreciază

  8. Sponsorizări, fireşte (slip of the pen). Se pare că, fie şi din greşeală, e o noţiune greu de alăturat ONB în acest moment.

    Apreciază

  9. Marturisesc ca ma sperie comentariul celui care semneaza ”cioroianu lucian”. Si nu pentru ca pune virgula intre subiect si predicat – poate i-a scapat -, ci pentru ca in mintea lui, ONB e a ”lor”, a celor care ”traiesc in ea”. Si asta nu i-a scapat, ci pare a fi ceva adanc sadit in mintea lui de cei 45 de ani de comunism. Asa cum ANAF ar fi a doamnelor de la ghisee, sectiile de politie ale politistilor care ”traiesc” acolo etc. O Opera Nationala pentru linistea celor care traiesc in ea, cam asa ceva, nu? Ce se poate construi cu asemenea mentalitati? Mi-e teama, vorba lui Andrei Plesu, ca nu voi mai apuca un alt chip al acestei tari…

    Apreciază

  10. Braaavoooo!!!!! Ia uite cum te mobilizezi cand incepi sa ai o motivatie!!! Povestea asta trebuia spusa cu multa, foarte multa vreme in urma si repetata de nenumarate ori. Dar ma distreaza la culme sa vad ca dupa, ce ai laudat cu sarg atatea spectacole de „suport de muste”, acum incepi sa dai cu buzduganul in dreapta si in stanga (va rog, feriti, Andrei Serban, ca de el nu e momentul sa ne atingem!!!! desi, din punctul meu de vedere al nu a facu in Romania decat 2 lucruri: revarsarea frustrarilor personale in spectacolele din anii ’90 si reciclarea ideilor vechi in spectacolele ultimilor ani).
    Desigur ca toti cei de mai sus merita cate o bata in cap si pe langa ei multi altii, dar data asa si acum nu arata decat ca inca o frustrare personala refulata in public. Nu am ajuns la ultimul spectacol de balet (ce sa fac, mai am si eu lipsuri in gestiune), dar am inteles ca ar fi o reusita, in ciuda tuturor incercarilor. Asa ca o huiduiala aici si acum mi se pare la fel de nepotrivita ca si strigatele de bravo, chiar si virtuale, dupa prestatia caldut-anemica-si-absolut-mediocra a sopranelor (toate!!!) din „Cosi…”, laudelor desnatate ale productiei insipide si plicticoase cu Tosca sau elogiile productiei deja-prafuitei si nereluabilei productii cu Rigoletto sau interpretilor ei penibili.
    Sunt trist pentru reintoarcerea in mocirla a baletului si pentru tragerea intregii institutii dupa el in aceeasi innamolire si subscriu huiduielii celor care au dus la asta. Sunt de acord ca un drept esential castigat este cel de desprindere de „politica de Congres PCR” a aplauzelor neconditionate a tot ce se intampla si cel de a contesta ceea ce ne displace, dar, folosite fara discernamant si fara o sustinere adecvata, ele nu vor face nici un bine nimanui.

    Apreciază

      • „căldicel”???? pot sa-l fac sa friga!!! daca asta iti doresti, s-ar putea sa obtii.
        Sau, ca sa pun linia pe H, constat fara uimire si fara surpriza ca, atunci cand a disparut motivatia sustinerii aberatiilor lui Dinca pe care le-ai ridicat mai sus decat Sfanta Treime, parca incepi sa revii un pic la realitate. Doar ca e deja prea tarziu si incepe sa fie penibil. Stiu si accept faptul ca fiecre isi are subiectivismul lui si poat deveni partizan intr-o situatie conflictuala, dar de prea multe ori ai fost de-a dreptul nazist in apararea unor mizerii prezentate cu multa pompa pe scena ONB (si poate si pe alte scene, acolo nu ma pronunt), in care ai incercat prin diverse mijloace sa contracarezi orice comentariu impotriva. Asa ca devii un demn urmas al d-nei AF, intens comentata prin diverse postari, si nu rareori caracterizata prin termeni ca „oportunist” sau „fripturist”, stiindu-se ca scrie dupa cum „bat vanturile” aducatoare sau nu de oarece beneficii. Asa ca acum hai sa-l luam la busumat pe Tibi Soare (nu ca n-ar merita, macar din cand in cand, ca sa-si vada mai bine lungul nasului) si sa uitam ca „davanti a lui” „…e ai latti e a retro…” stau marete figuri de „dirijori” precum Conta, Florea, Teodorascu sau chiar Morar si Mandeal care s-au intrecut intre ei si pe sine in oferirea unor spectacole perfect de indiferente si soporifice, daca nu ar fi uneori atat de zgomotoase. Si pe care nu am vazut ca te-ai grabit in vreun fel sa-i huidui dupa prestatiile lamentabile din ultimii multi ani.
        Dar orice are un inceput si ramane sa ne arati daca ai „sange” sa mergi cu consecventa mai departe pe acest drum.

        Apreciază

      • Probabil ca sa demonstrezi ca nu vorbesc/scriu degeaba si am dreptate [atunci cand am zis ca esti nazist] mi-ai blocat deja cateva comentarii, chiar si pe cele care, in esenta, erau in acord cu tine. Incepi sa devii din ce in ce mai neinteresant, probabil corul aplaudacilor iti e suficient. Multumim de intentie!

        Apreciază

  11. A aparut cronica Ancai Florea…Cu intarziere … Pauzele au fost lungi… Titlurile netraduse… Si nu poate fi vorba de un spectacol de ‘ cursa lunga „… Balanchine , Forsythe si Robbins ar trebui sa-i invidieze pe maestrii locali… O sa vina ei , Iliescu si Tugearu , si o sa ne dea ce n -a vazut New York ul… Cum o mai rabda hartia !!!

    Apreciază

    • Indraznesc sa spun ca ar trebui poate sa discutam si starea criticii de opera si balet in Romania. In umila mea parere daca nu poti aprecia coregrafiile lui Balanchine, Forsythe si Robbins, care se danseaza in toata lumea, atunci poate trebuie sa te lasi de meserie si sa lasi pe altii sa comenteze, altii care poate inteleg ce se intampla pe scena. Eu cred ca unii oameni uita ca nu mai traim in comunism si ca avem acces la informatie, ca putem compara valoarea unui act artistic, ca putem alege intre un spectacol indoielnic de opera sau balet la Bucuresti, cu o transmisie pe Arte, o inregistrare a unui spectacol intreg pe YouTube sau chiar cu o excursie la Viena, Paris sau Londra.
      In alta ordine de idei, m-a uimit conferinta de presa a ministrului Corina Suteu. O parere personala: corpul de control nu a gasit nimic impotriva lui Johan Kobborg (cum era dealtfel de asteptat) si doamna ministereasa incerca sa dreaga cumva busuiocul.

      Apreciază

      • Critica de balet lipseste cu desavarsire. Cronicile Ancai Florea sunt catastrofale, repetitive si partizane. Putem afla ce s-a vorbit in pauze, cat de lungi au fost entractele si la ce data s-a mai dansat spectacolul prin septembrie 1966. In general nu vede un spectacol In mai multe distributii si nu este capabila de o viziune clara si critica asupra dansatorilor. Cum am spus intr- un comentariu, imi lipsesc Ada Brumaru si Luminita Vartolomei. Liana Tugearu era un critic respectat si respectabil. Mi-as dori sa comenteze ceea ce scria despre situatia catastrofala a baletului In urma cu 5 ani … Dar a uitat, il detesta prea mult pe Kobborg !

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.