România – Albania 0-1


Atmosferă extraordinară aici, la Lyon, unde reprezentativa țării noastre se luptă cu Albania pentru calificarea în faza a doua a Euro 2016. Tribuna oficială geme de personalități, printre care Vasile Sebastian Dâncu și Dacian Julien Cioloș. Meciul începe!

Vasile Dâncu la Operă
Vasile Dâncu la Operă

Vasile Dâncu: Domnule prim-ministru, e mai mult decât un meci de fotbal. După veacuri în care am păzit porțile Europei, acum, ca membru UE, ne-am câștigat dreptul, dar și răgazul și fondurile necesare pentru a ne construi și noi catedrale. Catedrala Mântuirii Neamului!

Dacian Cioloș: Domnule vicepremier, suntem cumva în afara serviciului, spune-mi Dacian. Simplu.

Vasile Dâncu: Mulțumesc. (scoate o pungă de semințe Nutline din buzunar) Vrei?

Dacian Cioloș: Nu, mulțumesc. Nici nu cred că e voie.

Steward UEFA: Excusez-moi, mais il est interdit avec ça, au stade… Veuillez me donner les graines, vous pouvez les reprendre au départ.

Vasile Dâncu: Ce zice? Dacian, zi-i că bag cojile în buzunar, nu fac mizerie. Suntem civilizați, ce dracu’!

Dacian Cioloș: Il a dit que… Nu, zice că nu; dă-i-le, hai să nu facem impresie urâtă. (Spre steward) Excusez-nous, il est une victime de 50 ans de communisme, on l’a amené ici pour lui faire une surprise. Voilà les graines. (Apoi spre Dâncu) Mi-a scris SMS Corina: „Nu mai am ce să zic cu Opera, Kobborg tot n-a plecat. Vă rog interveniți. Dâncu nu răspunde la telefon.” De ce nu răspunzi? Nu rămăsese că monitorizezi? Poți găsi și alte variante să torpilezi guvernul, vezi că asta pe cultură dă prost și pentru PSD.

Vasile Dâncu: Ce porcărie a făcut și Alexandrescu ăsta! Dar cine-și putea imagina că dirijorul ăla face scandal din prima zi? Asta a fost singura greșeală. Acum s-a complicat treaba.

Dacian Cioloș: Nu mai contează acum. Rezolv-o. Fă ceva. Nu e bine așa. Ne facem de râs. Și-așa ne-am făcut de râs. Xenofobie, anarhie, scandal, pentru ce?

Vasile Dâncu: Xenofobie pe naiba, a strigat un prost ceva și toți au sărit în sus. Asta a fost singura greșeală. Acolo sunt două găști care se omoară între ele. De ce să cedeze românul? Mereu trebuie să cedeze românul?

Dacian Cioloș: Alina Cojocaru e româncă.

Vasile Dâncu: Asta a fost singura greșeală. Că s-a băgat și ea.

Dacian Cioloș: Vezi că nu mai e doar o greșeală. Sunt mai multe. Acum, dacă tot te-ai băgat în față, să numești director la Operă înainte să numim noi ministru al culturii, e responsabilitatea ta. O știu bine pe Corina, o să te bage în față săptămâna viitoare.

Vasile Dâncu: Da, asta cu numirea interimarului a fost singura greșeală. Caut soluții, am vorbit și cu Negoiță să-i dea un post la el la sector lui Soare. Dar zice că nu există Operă de sector. Ăsta nu vrea să plece la Iași. Pe-afară nu-i poți tu găsi ceva?

Dacian Cioloș: Nu. Și oricum, după tot scandalul ăsta, nu mai vrea să audă nimeni de artiști români. Ești sociolog, i-ai văzut pe toți la un loc, chiar nu ai nici o soluție?

Vasile Dâncu: Ia uite, bă, ne-au dat gol! Incredibil! 1-0 pentru Albania…

Dacian Cioloș: Albania are antrenor albanez?

Vasile Dâncu: Asta a fost singura greșeală. Și ne-au fript. Lasă-mă cu antrenorul lor! Nu-i nimic, recuperăm după pauză. Hai România! Hai România!

Vasile Dâncu - backstage la Opera
Vasile Dâncu – backstage la Operă

Pauză

Sună telefonul premierului. E Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș: Alo? Să trăiți, domnule președinte!

Klaus Iohannis: Privesc cu îngrijorare la meciul de fotbal dintre etc.

Meciul reîncepe. Schimbările efectuate de antrenorul României dau speranțe, dar meciul nu merge în direcția bună pentru echipa noastră.

Vasile Dâncu: Băi, ce ne fac ăștia! Uite-l, bă, cum faultează! Huoooo, arbitru’! Huooo! Dacian, sper că ai terminat cu Opera, uite ce ne fac ăștia aici. Eu ți-am zis, acolo sunt două găști care vor să se termine una pe alta. S-a mai și huiduit în sală, ce vorbești! Ah, iarăși l-a faultat pe Alibec! Huooooo! Ho-ții! Ho-ții! Ho-ții! Huooo! Cum, mă, să huidui la Operă?

Dacian Cioloș: Păi, dacă l-a pus tocmai pe Soare să dirijeze…

Vasile Dâncu: Aia a fost singura greșeală. Eu îți spun, ca și sociolog… Hai România!

Dacian Cioloș: Și eu ce le spun oamenilor? Publicul nu e o gașcă, să știi, Vasile. Nu totul se judecă după criteriul ăsta.

Vasile Dâncu: Dar după ce criterii se judecă?

Dacian Cioloș: Performanță, realizări, succese, până la urmă și după bani. Chiar și cei pierduți din spectacole oprite, drepturi pierdute.

Vasile Dâncu: Asta a fost singura greșeală. Da’nu contează, pierderea aia e un fleac. Oricum nu strângeți banii pentru statuia lui Brâncuși, putem să acoperim cu fondurile de acolo.

Fluier final. România – Albania 0-1. Selecționata cea mai pură etnic de la acest campionat european, fără jucători născuți în străinătate și nici un naturalizat, pleacă acasă.

 Notă: Nu încerc să insult inteligența nimănui cu precizarea că textul de mai sus este un pamflet. Dar așa se obișnuiește, să se specifice clar.

3 comentarii

  1. Insinuaţi cumva că un „antrenor” neaoş n-ar fi condiţia obligatorie pentru un balet performant ? Vă contrazic cu tărie şi-mi permit să propun drept probă eliminatorie de concurs la ocuparea postului respectiv un test de limbă română, scris, citit, vorbit. În plus, să se specifice limpede că eventualii candidaţi trebuie să fie născuţi pe plaiul strămoşesc, să nu ne pomenim – Doamne fereşte ! – cu vreo surpriză neplăcută din partea cine ştie cărui danez.
    (Cu menţiunea ca măcar persoanele ce garnisesc site-ul ONB cu informaţii despre balete şi artişti să cunoască, pe lângă română, şi limba din care-şi traduc textele, evitând astfel să facă instituţia de râs.)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.