Capcanele „Cumințeniei Pământului”


Au mai rămas aproape două luni de zile până la încheierea campaniei de achiziție prin subscripție publică a unei statuete de Brâncuși, „Cumințenia Pământului”. Suma necesară este de șase milioane de Euro, din care s-au strâns până acum puțin peste trei sute de mii (cca 5%). În acest moment, ne aflăm la mijlocul campaniei (începută pe 19 Mai) și este greu de crezut că restul de 95% din suma necesară va putea fi strâns. Cu toate acestea, ministrul culturii, dna Corina Șuteu, se declară optimistă că achiziționarea statuetei va reuși. Are vreo importanță? Ideea subscripției publice aparține fostului ministru al culturii, dl Vlad Alexandrescu, un personaj avid de publicitate. Inițiativa sa se înscrie natural în abordarea bombastică a problemelor existente sau inventate, o abordare care i-a terminat prematur mandatul.

+CP Go

Propaganda nu înlocuiește analiza

Ar fi interesant de aflat cât a costat campania până în acest moment: advertising-ul media, resursele umane alocate proiectului, deplasările ministeriale în diverse locuri pentru a agita potențialii donatori, timpul pierdut la nivel guvernamental. Sigur, toate acestea erau necesare, dar, în raport cu rezultatele, efortul și cheltuiala de până acum par însemnate.

Poate că ministerul culturii are un as în mânecă. Poate că, în ultimul moment, fondurile necesare completării sumei de șase milioane vor veni pe neașteptate de la stat, sau de la un mare filantrop. Cert este că nimeni nu a comunicat ce se va întâmpla cu banii colectați în cazul în care achiziția va eșua: vor fi returnați? vor fi deturnați către alte cheltuieli ale statului? Nu știm.

Naționalism

Există o doză de naționalism în acestă campanie, desigur una subtilă, intelectuală, pe care nimeni nu vrea s-o recunoască. Să nu uităm că naționalismul este expresia cea mai directă a populismului politicianului român. Așa cum islamismul este populismul turcilor. De ce neapărat Brâncuși? De ce nu și-a propus statul român să achiziționeze o pictură de Van Gogh, sau de Andy Warhol, în valoare de unsprezece milioane de Euro? De ce nu un Da Vinci, sau un Michelangelo? Care ar fi fost diferența? Una singură: ne-am fi simțit mai puțin mândri că suntem români.

Dacă ritmul donațiilor se va păstra (și nu e nici un semn că se va schimba, atâta vreme cât e vacanță, iar oamenii vor să-și cheltuie banii în alt fel), ar trebui să se strângă cam 10% la 30 Septembrie. Cam cât e și nivelul șovinismului din țara noastră.

În loc să ne pară rău că oamenii muncii nu se vor putea emoționa public la privitul statuetei, cred că am putea să ne bucurăm. Sociologic vorbind, e un semn că naționalismul românesc nu-i nici  foarte semnificativ (sub 10%) și nici serios (declarativ ar putea fi mai mare, dar când se ajunge la bani, oamenii cântăresc mai atent). Democrația nu înseamnă coeziune și identitate națională, ci un efort pentru binele comun. Binele comun înseamnă și libertatea fiecăruia de a-și alege valorile, religia, dar și cum să-și cheltuie banii după ce a plătit impozitele. Dacă în eșecul campaniei există ceva bun, atunci această înfrângere a discursului naționalist demagogic este un rezultat important.

Suntem cu un (mic) pas mai aproape de Europa prin eșecul lui Brâncuși. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă la ONB, unde România muzicală face pași hotărâți înapoi, de-a dreptul spre național comunism.

Galerie Foto: Alte lucrări de Constantin Brâncuși expuse la Muzeul de artă din Cariova:

12 comentarii

  1. Nu este vina lui Vlad Alexandrescu aici. Vina este a noastra a romanilor care ii spunem a doua oara , fara comunisti de data asta ; „nu ne interesezi Brancusi”! Inca o realitate tragica a ” marelui patriotism” romanesc. Da bine la tv si pe net dar nu da bine la punga personala. Romanul se crede intelectual, rafinat, cunoscator in ale gramaticii dar va alege cu drag manelele, filmele siropoase, ciubucul mai ales la negru daca se poate si barfele . Sa nu uitam de adaosul modern, gratarul. Caragiale a fost un observator de exceptie.Despre recunosterea valorilor sa nu mai vorbim dam la toti la cap; roman, strain, martian. Ultima isprava cea de la ONB . Noi le stim cel mai bine pe toate ; arta, democratie, legi, stat de drept, valori, credinta, politica externa, stiinta samd. Astia suntem si avem o intelectualitate mica procentual care in plus este plina de fumuri individualiste fara realizari pragmatice decat prin SISTEM. In majoritatea cazurilor migratia a dus la o implinire profesionala. Cei ramasi in tara care au reusit sa mai sclipeasca sunt exceptii.

    Apreciază

    • Nu este vorba despre dilema „a dona” vs „a nu dona”, nici vorbă de așa ceva. Este doar o constatare a eșecului campaniei. Am tot respectul pentru cei care au donat, în aceeași măsură în care nu am nimic de reproșat celor care nu au donat.

      Numai faptul că niște români care au donat învinuiesc pe alți români care nu au donat (că sunt proști, că sunt mai puțin patrioți etc.) arată foarte clar că această campanie este un eșec. În mod cert a ratat coeziunea. În mod sigur a provocat o polarizare deloc necesară.

      Apreciază

  2. In plus campania nu trebuie terminata vara sau in septembrie. Este o greseala de management si aici putem gasi un tzap ispasitor. Dupa vacanta mare punga este goala pana si cea a sufletelor delicate si sensibile. Fara sa ma pricep as spune ca ar fi trebui lasata sa mearga pana in decembrie. In plus ar trebui corelat si sistemul de invatamant unde se pot face mici informari despre Brancusi si colecte de grup atat la profesori cat si la elevi. Probabil exista si alte sisteme sociale care ar putea fi corelate. In plus ar fi necesare campanii mai ascutite de moment in aceasta perioada. Detalii despre donatori, individualizarea lor ar putea la fel ajuta. Ma intreb daca dna Suteu este de fapt interesata sa continuie cu adevarat o idee buna? Va fi doar partial meritul d-ei. Opinia mea personala este ca nu o intereseaza nici Brancusi si nici ONB. Am mai mari sperante la Ciolos.

    Apreciază

    • Scuze nu sisteme sociale ci sisteme socioeconomice ; pensionari, sindicate. Cat despre lozinca cred ca ” Un leu pentru Ateneu” suna mai bine ca implicare financiara dorita decat „Brancusi e al meu”. Este deja al nostru cu sau fara statuie. Cu sau fara aprobarea francezilor sau a caselor de licitatii. Cu sau fara acceptanta lui. Cat despre vedetele care apar in reclama si doneaza cred ca ar trebui inlocuite cu o pensionara sau un profesor care a donat tocmai pentru a stimula grupuri sa doneze.

      Apreciază

      • Comparația cu Ateneul e evidentă, dar situația era complet diferită. Atunci era vorba de un proiect necesar, nu mai exista o sală de concert similară în București.
        Fără să minimalizez deloc opera lui Brâncuși, dar statui de-ale lui există, nu doar la Tg. Jiu, ci la Craiova. Și nu e nici o înghesuială să le vadă cineva.

        Apreciază

  3. Stiu natiuni in Europa care se mandresc ca au o statuie de Brancusi in colectia nationala si o considera ca una dintre cele mai inspirate si valoroase achizitii. Nu este vorba de Franta care a primit totul ci despre alte tari din Europa. O statuie de Brancusi in colectia nationala este o carte de vizita de exceptie. Eu incerc sa spun ca lozinca aleasa nu este buna . Este pasiva si nu arata ce ar trebui facut. Si absolut schimbarea vedetelor din filmulete pentru ca romanul „cel istet” isi va gasi o scuza imediata ca el nu are bani ca vedetele.
    In ceea ce priveste preferintele romanilor banui ca ranch-ul de tip Dallas construit prin Olt este mai interesant si merita niste litri de benzina in plus fata de Brancusi. Asta arata ca intelectualitatea sau geniul reformator Brancusi nu prinde prea bine la romanul de rand. Sper sa nu treaca prea mult timp pentru ca o intelectualitate fara dialog cu clasa de mijloc lasa loc nationalistilor.

    Apreciază

      • Grozav ca avem deja cinci dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa o avem si pe a sasea? Dupa o luna de baie damboviteana am inceput sa inteleg ca suferim dramatic din cauza lipsei de dialog si a proiectelor nereusite. Noroc ca avem UE sa ne oblige sa mai realizam cate ceva prin fondurile europene. Dialogul este inlocuit de etalarea pozitiei personale, suspiciune si emotionalitate maniåulativa iar proiectele pozitive sunt terminate de concurenta neloiala.

        Apreciază

  4. Brancusi nu a plecat in Franta de drag, Brancusi a plecat in Franta din cauza comunistilor din tara , ba mai mult, la un moment dat Brancusi a cerut pasaport roman si i s-a refuzat la acel moment de catre statul roaman, caci sufeltul lui a ramas de-a pururi ancorat de tara lui materna Romania , asta asa este , dar sa nu uitam ca Franta ” l-a adoptat ” .Nu cred ca ar trebui facut atat de mare tam-tam pentru faptul ca o parte din operele lui sunt In Franta, da sunt in Franta si Franta castiga bani prin expunerea lor publicului larg, dar ma scuzati domnilor , nu stiu cati oameni de arta mari se pot bucura de un loc de seama intr-un muzeu cum este Luvru.

    Facem cinste tarii noastre si asa , poate chiar mai bine , caci in Romania nu veti avea un public atat de larg precum il aveti in Franta si eu consider ca a-l avea pe Brancusi la Luvru ne da un loc de seama in istoria artelor , mai important decat l-am avea intr-un amarat de muzeu roman fara fonduri de a fi varuit in care curge apa pe peretii muzeului din lipsa de fonduri de a repara o teava.

    Cam asta inseamna Romania in linii mari , asa ca va rog sa va mai ganditi cand vreti cu tot dinadinsul ca fiecare din romanii vostrii de seama sa se intoarca acasa.
    Si ca sa va linistesc un pic spiritul „romanesc ” , prea accentuat in anumite cereri si dorinte as vrea sa va spun ca Franta nu numai ca ea castiga bani din expunerea operelor dar mai face ceva in plus : isi educa odraslele , si le invata si de ce sta Brancusi acolo si ce a facut Brancusi .In Romania nu stiu daca aveti lectie dedicata lui Brancusi in manualele voastre de limba romana dar in sistemul de educatie francez , in manualul de limba franceza de 3-eme ( clasa a 8-a sistem roman ) , exista la pagina 112 ( ce numar ciudat , noi epelam salvarea in Romania sunand la 112 ) lectie in limba franceza Constantin Brancusi.

    Francezii nu numai ca invata de cand sunt mici despre el , dar se inscrie in examenul de trecere spre liceu , pentru ca la ei in Franta ,asta inseamna cultura si nu se ignora.
    Nu ma simt super fericita ca Brancusi e in Franta dar nici sa fie adus in jaful asta de tara nu as fi multumita , unde toata lumea ar uita de el.

    In concluzi eu cred ca fiecare artist isi merita locul cuvenit , precum fiecare om isi merita tara in care traieste .

    Mai bine m-as gandi in loc sa-l aduc pe Brancusi aici , cum as starpi coruptia din Romania si as face industrie in tara si as incerca sa dau de mancare populatiei caci cred ca in curand Romania o sa atinga cote colosale la capitolul foamete si coruptie.

    si lumea , doarme , doarme frumos si linistit visand la somnul lin de pe malul marii romanesti unde nu mai apuci sa te mai duci ca roman ca nu mai ai bani .

    Apreciază

  5. Poate oamenii sunt informati si nu vor sa mai cumpere a statul roman ,a doua oara , cu banii donatorilor ,o opera de arta supraevaluata (cred ca numai reclama si presiunea media a costat peste un milion de E.)Patriciu, dupa expertiza ,a oferit un pret de 1000000E.Probabil 30% din valoarea expertizei.Bineinteles expertiza de 11. miliooane a fost facuta de experti platiti de „proprietari”.Acestia au recuperat-o de la muzeu care se pare ca o cumparase de la inaintasii lor cu o suma care in ’56 era valoarea a 3 vile.Acesti bani ar trebui restituiti statului la valoarea si cu mdobanzile aferente.Nu vreau sa insinuez ca sentinta judecatoreasca de restituire a fost incorecte sau „sustinuta”de parte.Nu cred ca trebuie sa mai spun ca lucrarea nu poate fi scoasa din tara deci e nevandabila.Poate o ia un colectionar roman.

    Apreciază

    • Scuze dar in Romania nu se informeaza, in Romania se barfeste. Imi puteti spune cate acuze nejustificate au existat in scandalul de la ONB? NU se fac studii de impact serioase si nici evaluari corecte. Am spilcuit ceva din presa straina pentru dvoastra:
      – „Displayed at the Cotroceni Art Museum in Bucharest, The Wisdom of the Earth is considered to be a true Brancusi masterpiece—and one of Romania’s finest modernist artworks. Yet the government’s refusal to say whether it will purchase the €20 million sculpture has left it in a murky legal limbo and its owners unable to sell, the Guardian reports”.

      -„The most important recent transaction with a sculpture by Brancusi is the acquisition in 2009 by Christie’s in Paris of the wood sculpture “Madame LR” for the price of 26 million euros (fees and taxes excluded).”

      -„http://www.romania-insider.com/tate-museum-committee-private-art-collectors-meet-brancusis-the-wisdom-of-the-earth-at-romanian-artmark/”

      Nu cred ca unul din cei mai scumpi artisti din lume la licitatiile internationale poate fi obiectul unei manipulari de valoare. Acest lucru se poate eventual intampla la artistii tineri care „trebuie” consacrati. In nici un caz la un artist care are un record enorm de vanzari atat la Sotheby sau la Christie`s. In plus valoarea adevarata nu poate fi stabilita decat in cursul unei licitatii autentice deci o eroare de 1,2 milioane de euro este normala in aceasta situatie.

      Aici aveti ultima sculptura de la Christie`s evaluata intre 8-12 milioane de euro si care a realizat un pret fara taxe de 9,12 milioane de euro.
      -„http://www.christies.com/lotfinder/sculptures-statues-figures/constantin-brancusi-la-muse-endormie-i-5893255-details.aspx”

      Aici aveti ultima vanzare de la Sotheby – Prometeu evaluata la 6-8 milioane de dolari vanduta la 12,68 milioane de dolari fara taxele firmei de licitatii care de obicei sunt in jur de 20-25% dar banui complet diferite in situatii exceptioanle cum ar fi vanzarea unui Brancusi.
      -„http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/impressionist-modern-art-evening-sale-n08850/lot.43.html”

      Acest gen de informare este mai corect si mai realist decat aprecierile din mass-media romaneasca.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.