O eroare judiciară


Iubesc opera, cu pasiune. De aceea există acest blog care astăzi este în pericol să dispară.

În primăvara lui 2016, am ales să trag un semnal de alarmă privind situația de la Opera Națională București, în timpul scandalului uriaș care a dus la alungarea din acest teatru a directorului artistic al companiei de balet, Johan Kobborg, și a celei mai importante balerine din istoria României, Alina Cojocaru. Alături de ei, au părăsit atunci ONB câteva zeci de dansatori importanți, soliști sau membri ai corpului de balet, confirmând apoi la companii de balet internaționale valoarea pe care o atinseseră sub conducerea lui Johan Kobborg.

O situație unică în lumea muzicală: nici un critic muzical din România nu a comentat acele evenimente. Cu toate acestea, presa internațională (New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Associated Press sau Europa Liberă și multe altele) a făcut-o, denunțând șovinismul din mediul artistic autohton, dintr-o țară membră a Uniunii Europene de un deceniu deja. O serie de jurnaliști români ale căror nume nu le voi înșira aici, tocmai pentru că nu aș vrea să omit pe nedrept pe cineva, au scris pe marginea evenimentelor articole care reaminteau tuturor, și în primul rând celor care greșeau, care sunt valorile pe care acțiunile „colectivului” ONB le călcau în picioare (acel „Afară din țară!” aruncat impudic asupra Alinei Cojocaru chiar în fața Operei de către un grup de angajați ai instituției, dar și oprirea unor spectacole și alungarea spectatorilor din sală în trei rânduri). E dureros să repet: criticii și muzicologii români au tăcut în continuare.

În aceste condiții, dată fiind reputația acestui blog, dar și ca reprezentant al unui alt mod de a face jurnalism muzical, în calitate de corespondent al revistei britanice Opera, nu mi-aș fi iertat niciodată dacă aș fi tăcut. Am scris mai multe articole și am ridiculizat naționalismul întotdeauna pompos și țanțoș al celor care se opinteau să alunge „străinii” din Operă. Comentariile celor care citeau ceea ce scriam pe blog sau pe Facebook au fost abundente, exprimând consternarea, revolta și neputința în fața acestei situații.

Cu toate acestea, la finalul scandalului, nici unul dintre angajații ONB care au avut un comportament abuziv nu a fost sancționat. Nimeni n-a fost dat afară. Nimeni nu a fost măcar penalizat. Iar Corpul de control al Guvernului, trimis să investigheze situația de la ONB, nu a publicat nici astăzi, la mai mult de un an distanță de la acele evenimente, nici o concluzie. Și la începutul acestui an, salariile artiștilor au fost majorate cu 100%.

Succes pe toată linia: Kobborg alungat, Alina Cojocaru interzisă în ONB, conducerea interimară demisă (iar cea actuală, tot interimară, destul de intimidată), separarea Operei de Operetă ș.a.m.d.

Ultimul succes al ONB? Nu, nu e vreo premieră cu Jonas Kaufmann invitat să cânte Otello într-o nouă producție. Nu. Ultimul lor succes este procesul pe care Irina Iordăchescu și Tiberiu Soare l-au câștigat zilele astea împotriva mea. Decizia nu este definitivă. Nu o accept și o consider o eroare judiciară.

Cu această ocazie, voi separa tema procesului de activitatea blogului Despre Opera. Cel puțin aici, acesta va rămâne singurul articol cu acest subiect. Vă aștept pe blogul Opera vs. Critic pentru a explica de ce consider că verdictul instanței de fond este o eroare judiciară care reduce practic spectatorii la statutul de aplaudaci care nu au dreptul să comenteze nimic, nici măcar actul artistic în sine.

O să încerc să ies din stereotipul omului care se justifică punând pe masă un dosar voluminos din care extrage câte o foaie de hârtie menită să provoace indignarea publicului față de nedreptatea ce i s-a făcut. Nu va fi așa. În acest moment, libertatea de expresie și, prin extensie, libertatea presei sunt în pericol.

17 comentarii

  1. Imi pare rau sa aud ca treceti prin asa o situatie.Nu e drept,tocmai pt ca iubiti Opera,si tot ce scrieti se raporteaza la asta,sau deriva,sau’ se pune in slujba’. Dar creierele spalate de Facebook,oile care fluturau petitii nu gandesc.Or fi multumiti cu ‘ce s-a ales’ de ONB dupa ‘victoria’ lor?! Se poate….[Cenzurat prin decizie judecatoreasca]

    Apreciază

      • ha-ha ! CHIAR vor aplaudaci,ca pe vremuri,si o automultumire generalizata….Suntem pe-aproape !Totul e bine,suntem fff buni,nici o diferenta intre performanta si mediocritate. Cat despre comentariile noastre..cum sa va oblige,cand oamenii sunt liberi sa scrie, la orice articol indiferent de domeniu? Pentru aceasta libertate de opinie au murit oameni,altii au stat in puscarii..O rusine !

        Apreciază

  2. Domnule, au fost situatii cand nu am fost de accord cu dvs. Dar ceea ce se intampla in momentul de fata e absurd si frizeaza ridicolul. Oamenii aia se defaimeaza singuri si acum vor sa inchida gura tuturor celor care constata asta. pe principiul hainele minunate ale imparatului. suntem pe marginea prapastiei.

    Apreciază

  3. Incredibil !

    Va urez multa energie si putere sa treceti si peste acest moment bizar si rusinos pt justitia in Romania, si sa cistigati la final. (ca sa putem arata ca o tara Europeana, cel putin una din secolul 20… )

    Acesti oameni nu inteleg o societate libera, or ce ar insemna o critica libera si activa in arta (nu tot timpul elogioasa or falsa). In acest fel ei isi arata mentalitatea forjata in comunism (care nu este abila sa suporte evaluari dure is ‘la rece’ – cum se face de cronicari seriosi, in ori ce arta ).

    Sa nu mai vorbim de dreptul la opinii si expresie libera (groazinc sa ne gindim ca exista curti in Romania care nu inteleg acest lucru, de la inceput)

    [Cenzurat prin decizie judecatoreasca]

    Apreciază

  4. Este rusinos ce se intampla. O dovada a nivelui de intelegere a actului critic in Romania. Sunt impresionat de aceasta situatie suprarealista. Dupa distrugerea trupei de balet, dupa aducerea ONB la cel mai jos nivel din ultimii ani… se incearca acum anularea singurei voci critice obiective. Scandalos si revoltator !

    Apreciază

    • Ascultă, [cenzurat]. [cenzurat][cenzurat]nu se poate [cenzurat][cenzurat][cenzurat]
      Aici nu [cenzurat], că nu e vorba despre [cenzurat][cenzurat].
      Există legi [cenzurat][cenzurat] și [cenzurat].

      Apreciază

      • Sa ascultati si [cenzurat], domnule [cenzurat]. Eu imi exprim [cenzurat] cu privire la [cenzurat][cenzurat] si [cenzurat] intr-o maniera [cenzurat] pentru ca am crescut cu [cenzurat] ca avem [cenzurat] de expresie. Va rog sa [cenzurat] ca [cenzurat].

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.