Cine este Christian Badea? – Trei cronici din Opera Magazine


Vă spune ceva numele George Lascelles? Numele său complet este George Henry Hubert Lascelles, 7th Earl of Harewood sau pe scurt Lord Harewood. A fost văr primar al reginei Angliei și pasiunea vieții lui a fost muzica de operă. A condus în mai multe rânduri Royal Opera House și  English National Opera, poate ați văzut DVD-urile în care o intervievează pe Maria Callas („The Callas Conversations”) sau ați apucat să răsfoiți una dintre cărțile esențiale despre operă pe care le-a coordonat, Kobbe’s Complete Opera Book. În 1950, Lord Harewood a înființat o revistă, Opera Magazine, dedicată muzicii de operă, una dintre cele mai importante publicații de specialitate și pe care a și condus-o efectiv în primii ani. George Lascelles a plecat din lumea operei și din viață anul trecut, pe 11 iunie.

În această publicație, Opera Magazine, am găsit câteva cronici foarte interesante ale unor spectacole de operă dirijate de Christian Badea, cel pe care avem ocazia să-l vedem și căruia îi ascultăm viziunile muzicale la Ateneul Român sau la Sala Radio.

Christian Badea, 2011 (c) Romică Zaharia

Dar, mai întâi, un afiș:

Program Royal Opera House, vara 2008

În continuare, prima cronică, din numărul pe luna septembrie 2008 al revistei Opera Magazine, despre această „La Bohème” – transcriu, tradus, pasajul despre Christian Badea:

Dirijorul Christian Badea ne-a deschis urechile într-un fel diferit la geniul și originalitatea orchestrației din primele zece minute ale operei iar apoi ținând sub control sentimentalismul, fără a sacrifica tensiunea emoțională. Orchestra i-a urmat direcția literal.

Opera, septembrie 2008

Pe urmă, în numărul din luna martie 2009, am găsit o cronică de la un spectacol cu „Norma” de Bellini, de la opera din Baltimore și dirijorul este apreciat astfel:

Corul a sunat sănătos și pe deplin conectat la muzică, și, în cea mai mare parte, orchestra a excelat. Christian Badea a dirijat cu precizia lui obișnuită dar, din păcate, nu a permis înfloriturile pline de rubato și ritardando care altă dată păreau să fie obișnuite pentru Norma

Opera, martie 2009

Și ultima cronică pe care am găsit-o este în numărul din iulie 2010, pentru „Tannhäuser” de la opera din Oslo:

Christian Badea a condus energic, permițând în același timp însă momentelor mai contemplative să-și facă efectul„.

Opera, iulie 2010

Pe când o „La Bohème” la ONB cu Christian Badea? Sau o „Norma„? Sau chiar un „Tannhäuser„? Eu, unul, nu pot decât să visez…

În continuare aveți și articolele în original:

2 comentarii

  1. […] Opera Magazine – unul dintre cele mai importante periodice, înființat și condus mulți ani de Lordul Harewood și care urmărește actualitatea operei din lume și din Marea Britania în mod special. Abonamentul costă 5,49 EUR/lună însă marele avantaj este acela că odată cu activarea lui devine accesibilă în mod gratuit întreaga colecție digitală a revistei din August 2006 până în prezent. Avantaje: toate numerele sunt în același loc, în memoria tabletei și aplicația are o funcție de căutare care-ți permite să găsești aproape orice. Cum ar fi să cauți toate cronicile despre Angela Gheorghiu sau despre Christian Badea. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.