100 de pași


Sau mai degrabă 100 de pași prin starea de fericire. Da, fericirea pe care toată lumea o caută fără s-o găsească, sau trecând inconștienți pe lângă ea.

Ingrediente necesare: un drum, fie el unul real, sau doar în imaginație, alături de cei dragi, fie ei aproape sau doar în minte. Eu am ales drumul cu mașina, cu o instalație de sunet decentă, iar persoanele dragi alături de mine, gata să se minuneze și să comenteze ce văd dar mai ales și ce aud.

Vom vorbi despre 100 de discuri care îți taie respirația de uimire, care te fac să relativizezi orice altceva decât propriul tău univers, care te fac să crezi că restul în afară de aceste înregistrări e deriziune, care ți-au schimbat viața, în fine, care te pot face fericit. Unii ar spune că sunt discuri de luat cu tine pe o insulă pustie, apăruse la un moment dat și o expresie: Desert Island Records, dar eu cred că pe o insulă pustie ai nevoie de cu totul altceva decât de muzică, pe care o poți avea numai în minte… Prefer, mai degrabă, să-mi imaginez că, dacă fericirea este finită și poate fi parcursă de un drum, atunci aș putea crede că 100 de pași prin această fericire se pot face numai prin muzică. Restul aparține celorlalte arte sau convenții sociale.

Se pot cumpăra cărți care să-ți recomande mii de înregistrări și care sunt foarte utile. Le Dictionnaire des disques et des compacts al celor de la Diapason (care din păcate nu se mai reeditează de ani buni), The Gramopohone Guide to Classical Music al britanicilor de la Gramophone, sau The Penguin Guide to Recorded Classical Music (ultima ediție se numește The Penguin Guide to the 1000 Finest Classical Recordings), la care punem la bătaie și o colecție întreagă de reviste Diapason, Gramophone, Classica, Opera, Opera Now!

Bibliografia este mereu necesară, dar o listă de 100 de CD-uri care ți-au schimbat viața nu poate fi decât subiectivă. Dacă se poate, chiar cât mai subiectivă, tocmai pentru că fiecare om își trăiește fericirea în felul său, unic.

Lista e deschisă. S-o completăm!

(va urma)

His Master’s Voice

Continuarea, cu primele 10 discuri preferate pe care le-ai putea spune dintr-o suflare o găsișți aici.

5 comentarii

  1. Pe o insula pustie impreuna cu cei dragi…ca sa fii fericit cu adevarat inseamna sa tii cont si de fericirea lor ca prin ei sa fii si tu implinit….sa spunem ca pe langa muzica inaltatoare ce-ti taie respiratia ar fi si muzica naturii(sunetul apei,vazduhului,copacilor) si…..CARMINA BURANA.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.