Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

Șute(u)xit


Când citești cuvântul „minister”, te cuprinde respectul. Cu o singură excepție: „ministerul culturii”. După toate cascadoriile dlui Vlad Alexandrescu pe linia TNB-ONB, a devenit limpede că acest portofoliu nu este decât o frunză în vânt în fața instituțiilor pe care ar trebui să le coordoneze. TNB, ONB și orice Muzeu Național au ajuns să mimeze practic subordonarea, iar miniștrii culturii din ultima vreme au devenit niște caricaturi birocratice, neputincioase, dar și cam incompetente.

Vlad Alexandrescu i-a lăsat moștenire Corinei Șuteu o situație dezastruoasă la ONB: patru schimbări de director într-o singură lună, compania de balet distrusă, o mulțime de angajați aflați în stare de anarhie, un dirijor care a luat-o razna și o întreagă comunitate artistică internațională privind ostil spre România. În plus, deciziile erau deja luate: vicepremierul Vasile Dâncu numise un nou interimar la ONB și trasase niște direcții în urma negocierilor cu așa zișii protestatari.

Noul ministru al culturii a încercat o tactică diferită de cea a predecesorului: fără mutări bruște, a prezentat câteva idei nebuloase pe care le-a numit pompos „reformă”, punând în centrul întregii sale politici legate de ONB separarea Operei de Operetă. Acest „divorț” reprezenta, de fapt, o revendicare istorică a angajaților ONB, care se luptau de ani de zile prin tribunale pentru abrogarea unei notorii Hotărâri de Guvern (741/2013) ce stabilea unirea celor două instituții. Cât despre Johan Kobborg și Alina Cojocaru, subiectul a fost mereu expediat de dna Șuteu, ca fiind cu totul secundar față de „marele plan”.

Un plan foarte prost. Ieri, website-ul ONB afișa un anunț îndurerat, în care se recunoștea faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv contestarea HG-ului, care astfel devine imediat aplicabilă, cu tot ce decurge din ea: organigramă, mod de funcționare etc. Practic, toată strategia ministerială se surpă.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, Parlamentul respinge și toate cererile de modificări legislative inițiate de ministerul culturii și blochează orice ordonanță de urgență a guvernului pe partea de cultură.

Mai mult, justiția decide să revoce controlul judiciar impus asupra directorului general al ONB, dl Răzvan Ioan Dincă.

În aceste condiții, ministrul culturii este blocat, iar societatea îl plătește degeaba. Dacă dna Corina Șuteu a fost sfătuită prost, atunci ar fi bine să producă un Moțoc. Dacă nu există cineva prin minister, care s-o încaseze pentru echipă, mă tem că demisia ministrului culturii este inevitabilă.

6 comentarii la “Șute(u)xit

 1. sorin
  iunie 24, 2016

  Pai, ramane cum am stabilit. Incet-incet, sa nu strarnim panica. Cine ne grabeste? ONB ramane acolo unde e, angajatii isi vor primi in continuare salariile indiferent daca fac ceva sau nu. Care e diferenta? Dupa mareata si nemaipomenita premiera de pe 1 iulie pentru care se pregatesc intens de vreo 6 luni, vine marea vacanta. Si pentru ei, ca pentru public a inceput de vreo luna sau doua – in iunie nici un spectacol de opera, iar in mai vreo 3-4, dupa ce si in aprilie s-au anulat cateva. Si cine are interesul? Opera mananca mult mai multi bani decat aduce, asa ca e mai rentabil sa ramana inchisa. Cat despre ministri, parlamentari, politicieni – toata tagma -, intreb si eu: i-a vazut cineva macar o data in sala la opera la vreun spectacol? Nici unul nu are habare ce e aia si cu ce se manaca si nici nu-l intereseaza, ca nici bani nu aduce. Asa ca – bucla inchisa!

  Apreciază

 2. clemycali
  iunie 25, 2016

  Am scris chiar pe acest blog ca Razvan Dinca va fi gasit nevinovat de toate acuzatiile care i-au fost aduse iar decizia aceasta este doar primul pas in exonerarea acestuia. E vina in primul rand a domnului Vlad Alexandrescu ca nu a avut rabdare sa se pronunte Justitia in acest caz si a creat tot acest scandal care putea fi evitat daca fostul ministru nu se imbulzea cu capul inainte intr-o situatie care ii despasea cu mult propriile competente.

  Apreciază

 3. David Durand
  iunie 25, 2016

  Din punct de vedere legal, revocarea controlului judiciar implica reintoarcerea domnului Dinca la conducerea ONB.Mai mult, prin aplicarea H.G. 741/2013 , potrivit articolului 6 : „În absenţa managerului, Opera este condusă de unul dintre directori, desemnat de manager prin decizie scrisă.” Putem spune ca acest scandal a fost creat de incompetenta Ministerului Culturii si din rea vointa.

  Apreciază

  • clemycali
   iunie 25, 2016

   Exact!

   Apreciază

  • David Durand
   iunie 25, 2016

   Totul este clar: sa se aplice legea si sa fim scutiti de echilibristica neconvigatoare a doamnei Ministru Suteu.Ar trebui demarata imediat urmarirea In justitie a celor care au impiedicat desfasurarea spectacolelor si clarificata angajarea in regim de urgenta a lui Tiberiu Soare.

   Apreciază

 4. David Durand
  iunie 25, 2016

  Cred ca avem si o expicatie a scandalului: decizia ICCJ a fost cunoscuta din februarie… S-a incercat o diversiune ! Sa vedem cum se vor descurca Iordachescu,Ulieriu and Co…Un vant de panica va sufla pe Adevarul /Je suisONB/Romania accepti asta…De altfel, nimeni nu mai da like de 24 de ore 😝😝😝

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 24, 2016 de în balet, Muzica, Nou și interesant şi etichetată , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.835 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: