Emoția zilei: Joshua Bell și Șostakovici


Greu de imaginat Academy of Saint Martin in the Fields fără Sir Neville Marriner. În 2015 au avut două concerte împreună, la Ateneu, cu Elgar și Mendelssohn. N-am putut ajunge decât la Elgar. Și m-am gândit încă de atunci că poate e ultima dată. A fost ultima dată. Începutul dramatic, aproape funebru, al Uverturii Coriolan mi s-a părut un requiem pentru fondatorul orchestrei, dispărut anul trecut. De fiecare dată când i-am ascultat pe viu pe cei de la St Martin in the Fields am avut aceeași uimire în fața sunetului lor puternic, de o vibrație unică, în ciuda unui număr restrâns de muzicieni. Ieri după amiază, la Ateneu, într-un gest de o modestie emoționantă, Joshua Bell a ales să dirijeze această falangă din postura de concert maestru. Și uvertura lui Beethoven a reușit să retrezească în mine o sensibilitate pe care o credeam pierdută.

Joshua Bell a dirijat din postura de concert maestru

Joshua Bell a atacat apoi Concertul lui Max Bruch, direct și atașant, mergând nu atât pe etalarea unei tehnici oricum impecabile, cât mai ales pe ideea de narațiune. Pe măsură ce spunea pur și simplu o poveste, al cărei subiect concret nu-l vom ști niciodată, părea tot mai transportat de ceea ce făcea, astfel încât a lovit la un moment dat călușul viorii (bucățica aceea mică de lemn care ține ridicate corzile deasupra cutiei de rezonanță) cu lemnul arcușului, instrumentul dezacordându-se instantaneu. Nu cred să fi pierdut mai mult de 2-3 măsuri, pentru că a schimbat imediat vioara cu cea a concert maestrului, continuând cu sânge rece, dar cu aceeași pasiune concentrată. Un incident pe care l-aș fi ignorat în mod normal, dar rapiditatea cu care l-a rezolvat a fost atât de uimitoare, încât nu m-am putut abține să nu compar situația lui cu cea a website-ului Festivalului, schilodit de mai multe zile. Concertul a continuat superb până la final, apoi Bell a spus, în cuvintele cele mai simple: „Îmi pare rău, pur și simplu am lovit «the bridge» (așa i se zice în engleză călușului) cu arcușul și… Dar nu contează, pentru că am să vă cânt acum niște Bach”. Și a urmat Bach, pur și simplu un Bach foarte frumos.

Concertul de Bruch a fost o poveste…

După pauză, în aceeași postură de concert maestru, Bell a condus Simfonia Destinului. Orchestra de dimensiuni camerale a debordat de ritm, dar a sunat mai ușor decât mi-ar fi plăcut, începând să semene tot mai mult cu Les Dissonances, falanga ce s-a făcut cunoscută tocmai prin absența dirijorului, și care se promovează în mod special cu aceeași simfonie. N-a fost rău, dar nici transcendental și mi-am adus iarăși aminte de Sir Neville Marriner…

Vladimir Jurowski dezlănțuit

Seara, la Sala Palatului, n-am ajuns la prima parte a celui de-al doilea concert Jurowski/LPO. Dar  sincer să fiu, nu simțeam nevoia unui interludiu Wagner/Berg înainte de Simfonia Nr. 11 a lui Șostakovici. Jurowski a condus un alt requiem, cel „al unei generații”, cum i se mai spune, după ce s-a aflat că Șostakovici a găsit motivația pentru compoziția sa mai mult în Revoluția de la Budapesta din 1956, decât în cea de la Petersburg din 1905, căreia îi este dedicată. Dar a fost un requiem rece, chiar dacă influența lui Mahler mi se păre mai evidentă aici decât în alte simfonii. Aceeași senzație ca în cazul lui Œdipe, de execuție impecabilă dar fără prea multă imaginație, chiar dacă dirijorul părea consumat de universul tragic și mereu subversiv din mesajul politic al lui Șostakovici. Imposibil de criticat mai mult, performanța orchestrei și a dirijorului rămâne cu mult deasupra posibilităților tehnice ale orchestrelor noastre naționale. Dar uneori… Simfonia lui Șostakovici are efectul unui ciocan care te izbește timp de o oră, încât, chiar și interpretată reținut și profesionist, tot pare să fie prea mult.

Așadar, în acea Duminică – 03 Septembrie 2017:
Ora 16.30, Ateneul Român
Academy of Saint Martin in the Fields
Dirijor și solist: Joshua Bell – vioară
Program:
BruchConcertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 în sol minor op. 26
BeethovenSimfonia nr. 5 în do minor op. 67

Ora 19.30, Sala Mare a Palatului
London Philharmonic Orchestra
Dirijor: Vladimir Jurowski
Solist: Christian Tetzlaff – vioară
Program:
WagnerPreludiu la actul al III-lea al opereiTristan și Isolda”
BergConcertul pentru vioară şi orchestră

Șostakovici Simfonia nr. 15 în la major op. 141

 

2 comentarii

  1. Mie Bell nu mi-a placut deloc. „Tehnica impecabila” a fost o fushareala continua, un amestec prolix de note suprapuse din care nu mai intelegeai nimic. Toata pasiunea lui – comparabila cu a lui Rieu – nu e decat o fanfaronada fara pic de substanta si de intelegere a muzicii. Si daca in calitate de violonist a fost jalnic (ok, putea fi o interpretare acceptabila pentru un student la Conservator, dar nu pentru un violonist considerat de top), ca dirijor a fost mult mai rau. Minunatul sunet al orchestrei, construit cu migala in zeci de ani de Sir Neville, a fost inlocuit de un amalgam sonor amorf lipsit de claritate si transparenta, ca articulatie dificila si intrerupta, parca era un concert cu copii de la scoala de muzica, pusi prima data sa cante o simfonie. Recunosc cinstit ca nu era o surpriza, dupa prestatiile anterioare de la FE, cand am inteles ca Bell nu e decat o gogoasa hiperumflata prin mediatizare exagerata.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.