Dance Magazine: Kobborg dat afară la București? Ce știm până acum


Kobborg dat afară la București?
Ce știm până acum

Publicat la 7 Aprilie 2016 de Jennifer Stahl

Se întâmplă ceva la Compania Națională de Balet a României, dar nu este clar ce anume. Marți, Johan Kobborg a stârnit o adevărată nebunie pe social media după ce a postat următorul mesaj:

„Cu inima grea aflu că am fost îndepărtat din funcția de director artistic al companiei de la ONB. Nu am decât iubire pentru balerini. Voi visa că într-o zi voi reveni și voi termina ceea ce am început. Îmi pare rău, balerini, că nu am avut ocazia să vă spun personal. Fiți puternici. Sunteți toți frumoși.”

Johan Kobborg (Foto: Taylor-Ferné Morris)
Johan Kobborg (Foto: Taylor-Ferné Morris)

De fapt, numele lui nu a fost scos de tot de pe website-ul companiei; printr-o mișcare foarte ciudată, numele lui Kobborg a fost pur și simplu mutat la „artiști”, adică la corpul de balet.

Ăă?

Este greu să aflăm detaliile exacte, pentru că majoritatea informațiile existente în acest moment sunt în limba română. Dar știm că schimbarea a avut loc în primele 24 de ore după sosirea directorului interimar de la ONB, Tiberiu Soare. Conform Dance Europe, deși Kobborg îndeplinea toate sarcinile de director artistic al companiei, el nu fusese niciodată angajat formal la director artistic, deoarece acest post nu există în organizație (care include și compania de operă). Se pare că Soare insistă să corecteze la nivel formal funcțiile.

Kobborg și Cojocaru (Foto: Taylor-Ferné Morris)
Kobborg și Cojocaru (Foto: Taylor-Ferné Morris)

Indiferent care este motivul, este o insultă la adresa lui Kobborg, care a ridicat nivelul companiei la nivel internațional și a produs o admirație incredibilă pentru modul de lucru cu dansatorii și pentru spectacolele pe care le-a adus. Cu toate acestea, mișcarea aceasta ciudată poate să nu fie deloc suprinzătoare. După cum a explicat Kobborg colegei noastre Gia Kourlas, în numărul din martie, el a adus o abordare neconvențională într- o companie care, la sosirea lui, era blocată în trecut și imobilizată de de blocaje birocratice. Cele mai recente postări ale lui Kobborg pe social media spun că nu este interesat de funcții, dar că se teme că această mișcare reprezintă o întoarcere la vechiul stil de management, prin urmare a decis să ia poziție.

Până în acest moment, există știri conform cărora balerinii au oprit repetițiile și amenință să nu danseze în reprezentațiile cu Manon din acest weekend. Alina Cojocaru, partenera lui Kobborg de mai mulți ani și invitată de onoare a companiei, a postat pe Twitter că nu a fost contactată de directorul interimar și că nu va dansa decât dacă Kobborg va rămâne directorul companiei de balet.

Ținem pumnii pentru o rezolvare rapidă. Kobborg – și balerinii – o merită.

UPDATE: Marți, 12 aprilie, Kobborg și-a dat demisia.

Articolul original: Kobborg Out at Bucharest? What We Know So Far