Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

Traviata 66%


Giuseppe Verdi: LA TRAVIATA
18.10.2012, joi, la Opera Națională București
Dirijor: Vlad Conta, regia: Cristian Mihăilescu
Simona Neagu (Violetta Valéry), Lucian Corchiș (Alfredo Germont), Ionuț Pascu (Giorgio Germont) etc.

O întâmplare a făcut să ajung la acest spectacol, care nu era programat pe lista mea de activități imediate. Opera La traviata este mult prea cunoscută dar și mult prea complexă pentru a scrie o introducere aici. De la Maria Callas, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Cheryl Studer, Ileana Cotrubaș și până la Angela Gheorghiu, au fost numeroase soprane care ne-au emoționat și nu am amintit decât subiectiv cele câteva care mă fac pe mine să mă înfior.

Ușor de remarcat este faptul că sopranele din România au o afinitate pentru acest rol, în care nu rareori au cunoscut marele succes. Astfel încât, în ciuda dificultății rolului Violettei Valéry, opera este programată cu aplomb, aproape stagiune de stagiune la București.

Am scris 66% pentru că aceasta este proporția în care mi-a plăcut Traviata de la ONB. Actul I a fost ratat. În general de toată lumea, dar mai ales de Simona Neagu, ale cărei stridențe și dificultăți în a escalda terorile vocale ale primei părți au fost insuportabile. Sentimentul meu a fost de revoltă, mă gândeam că ar trebui acționată în instanță. Tehnica de soprană dramatică aplicată într-o partitură pentru soprană de coloratură, așa cum este începutul Traviatei, pur și simplu nu merge. Precedentul există, Renata Scotto în 1982 nu a convins nici atunci, nici acum, nu e o cale de urmat.

Simona Neagu în La traviata

Dar tot Simona Neagu a fost foarte bună în al doilea act și aproape superbă în actul III, și-a dat sufletul pe scenă, emoțiile cu care a primit la sfârșit aplauzele fiind evidente. Parcă, pe măsură ce machiajul din brindisi începea să se estompeze, dispărând cu totul în Addio del passato, personajul și vocea sopranei au reușit să devină tot mai convingătoare.

Lucian Corchiș a cântat cu tupeu tineresc rolul lui Alfredo, aș zice chiar „murdar” în multe locuri, cu o dicție neglijentă și cu o frazare limitată, însă șarmul e acolo, în mod cert. Și calitățile vocale la fel, să vedem cum vor evolua, promisiunile sunt deja făcute.

Ca la carte, aproape impecabil în stil și tradiție, Ionuț Pascu a fost cel mai bun în rolul lui Germont tatăl. Doar producția, depășită și prețioasă conceptual, a mai diminuat din valoarea unei interpretări foarte frumoase.

Vlad Conta a dirijat bine o orchestră fără virtuți (preludiul actului III de-a dreptul anost), dar și fără gafe. Publicul mișcat a aplaudat frenetic la finalul unui spectacol de rutină de o bună calitate.

5 comentarii la “Traviata 66%

 1. gheorghiu nicoleta madalina
  octombrie 19, 2012

  esti rau :-))) si bun :-)) in acelasi timp , esti prea sever si indulgent :-))) .

  Apreciază

 2. andrasilivestru
  octombrie 19, 2012

  Aseară a fost a doua oară când am văzut-o pe Simona Neagu în rolul Violettei și cred că este o artistă corectă cu publicul, cu o voce frumoasă, pe care, într-adevăr, aseară ne-a dezvăluit-o mai mult spre finalul serii.

  Pe Lucian Corchiș l-am văzut de nenumărate ori în Traviata și tind să cred că aseară nu și-a intrat foarte bine în rol, nici din punct de vedere vocal, nici din punctul de vedere al intepretării scenice. Modul reținut în care a ieșit la aplauze mă face să cred că și el a fost conștient de acest lucru.

  Deși Ionuț Pascu rămâne unul din baritonii mei preferați, cea mai frumoasă interpretare a lui Germont-tatăl pe care am văzut-o la ONB a fost cea a lui Iordache Basalic, urmată de cea a lui Eugen Secobeanu.

  Apreciază

 3. Lucian Corchis
  octombrie 19, 2012

  Multumesc pt incurajari dar mai ales pt critici! In fiecare zi vreau sa ma trezesc mai destept decat ieri. 🙂 Daca este nevoie, voi munci mai mult! Fiecare sunet care iese din mine,bun ori rau, are in spate multa munca si transpiratie. Fiecare noua experienta pe scena ma imbogateste. Scena imi este scoala si profesor in acelasi timp. Va astept pe 7 noiembrie din nou la Traviata. Cu drag si respect, Lucian Corchis 🙂

  Apreciază

  • despredemnitate
   octombrie 19, 2012

   Chapeau! Vă mulțumesc la rândul meu, pentru comentariu. Mult succes, sunt convins că va veni și marele succes, curând. Știu că este enorm de multă muncă…

   Apreciază

   • ioana diaconescu
    octombrie 21, 2012

    Cati ani are domnul Lucian Corchis? Nu va mirati, cel putin pentru mine este o intrebare importanta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 19, 2012 de în Cronica, Muzica, Spectacole şi etichetată , , , , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.835 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: