Vara s-a terminat și, în absența unui Festival (nu doar Enescu, dar și a unuia estival de operă), ne vom mulțumi cu ceea ce ne oferă teatrele de operă din jurul nostru. Stagiunile teatrelor lirice sunt pe cale să înceapă. În eventualitatea în care biletele de avion pentru Viena sau Covent Garden ar fi prea scumpe, ce destinații apropiate, posibil de atins într-o zi de mers cu mașina, am putea alege?
Opera Națională București (ONB)
Stagiunea bucureșteană programează 3 premiere: La traviata în regia lui Paul Curran, cu care și începe sezonul pe 30 octombrie, după stereotipica deschidere „neoficială” cu Promenada operei, care tocmai ce a avut loc. Paul Curran a fost directorul operei din Oslo, deci pretențiile sunt justificate, merită văzut spectacolul. Și, bineînțeles, abia aștept să văd sala renovată, oare cum va arăta clădirea proiectată în anii ’50 de Octav Doicescu? Apoi, pe 19 Februarie 2015, vor începe spectacolele cu noua producție a lui Graham Vick, un regizor de mare calibru în lumea operei, pentru opera Falstaff. Nu știm cine va cânta, sper să avem o surpriză plăcută. Finalul stagiunii pare să aducă ONB în sincronicitate cu vremurile noastre: Manon Lescaut, producția lui Jonathan Kent de la Royal Opera House, care mie unuia mi-a plăcut foarte mult. Directorul Răzvan Dincă ne propune trei producții noi care se adaugă unui excelent Rigoletto (Stephen Barlow) din sezonul trecut și recentelor producții cu Otello (Vera Nemirova) și Tosca (Alfred Kirchner).
Opera Națională Română Iași (ONRI)
Informații publice nu sunt disponibile încă, nici despre program, nici despre premiere. Se pare însă că sezonul va fi deschis în octombrie cu premiera celebrei producții a lui Andrei Șerban pentru Lucia di Lammermoor, importată de la Paris. Cine va cânta, iarăși nu știm încă, dar ceva mă face să cred că tinerii tenori de la Iași, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă, vor mai face un pas și către Edgardo di Ravenswood. Abia îi aștept! Apoi, prin februarie 2015 (deja e foarte departe pentru un anunț precis), ar trebui să avem o a doua premieră semnată Andrei Șerban, de data asta cu L’italiana in Algeri. Așadar, după Indiile galante și Troienele, ONRI va ajunge să numere nu mai puțin de patru producții ale celui mai important regizor român de teatru și de operă, Andrei Șerban, toate importate și deja devenite celebre la Opera de Paris (mai puțin Troienele, care este un spectacol special, mai degrabă de teatru decât de operă). Pentru managerul ONRI, Beatrice Rancea, e o performanță.
Superba clădire a Teatrului Național din Iași, construit în 1896, după proiectul arhitecților Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, ne va primi din nou în lumea belcanto-ului italian. Cu Fellner și Hellmer ne vom mai întâlni în continuare și îi vom boteza de aici încolo cu prescurtarea F&H.
Opera Națională Sofia, Bulgaria
Poate nu v-ați gândit încă, dar la o distanță mai mică cu câțiva kilometri decât cea până la Iași se află capitala Bulgariei, Sofia, unde stagiunea 2014-15 arată foarte interesant! Deschiderea sezonului va fi cu opera Don Carlo în regia lui Mihail Hadjimishev, un spectacol care celebrează centenarul nașterii unuia dintre cei mai mari bași din istoria muzicii, Boris Christoff. Drept urmare, premiera de pe 20 septembrie îl are ca invitat în rolul lui Philip II pe Ferruccio Furlanetto, ce ziceți de asta?
Teatrul din Sofia, tot o creație F&H datând din anul 1909, este condus de Plamen Kartaloff și propune publicului bulgar și alte tilturi interesante. De exemplu, Tetralogia lui Richard Wagner, o serie de patru opere care în București se reprezintă cam de două ori pe secol. La Sofia, Tetralogia este posibilă și o putem vedea într-o săptămână, începând cu 4 iulie 2015. Până atunci, amatorii de Wagner pot vedea Tristan și Isolda timp de două săptămâni, la începutul lunii martie. Alte titluri de negăsit în repertoriul curent al teatrelor de operă din România mai sunt Fidelio (3 martie 2015), Samson et Dalila (toată luna decembrie 2014), Pescuitorii de perle (3 spectacole începând cu 28 mai 2015) sau Cneazul Igor (17-18 ianuarie 2015).
Opera Națională Cluj
Sezonul Operei din Cluj începe fără prea multe explicații, cu o nouă producție a operei Lucia di Lammermoor, pe 5 octombrie 2014. Regia este semnată de Mario de Carlo, un regizor despre care nu știu nimic. Alte detalii nu am, dar găsesc potrivite locul și momentul să salut ideea microstagiunii de vară de la Cluj, de la Palatul Banffy. Alături și de proiectul cu Aida din Piața Unirii și de sub zidurile cetății de la Alba-Iulia, la Opera din Cluj e un aer proaspăt și directorul Marius Budoiu are toate datele să propună publicului și alte lucruri interesante.
Indiferent de program însă, o vizită la un alt teatru F&H, construit în 1906, este oricând binevenită.
Opera Natională Timișoara
La Timișoara, sezonul este lansat pe 21 Septembrie de La traviata, în regia aceluiași Mario de Carlo, care semnează și producția de la Cluj cu care începe stagiunea. De reținut apariția lui Ionuț Hotea în rolul lui Alfredo, poate fi un motiv în plus pentru a merge la Timișoara? De la Bărbierul din Sevilla, oare cum a evoluat vocal?
Deocamdată, în afară de spectacolele lunii septembrie, în care mai figurează Carmen de Bizet, teatrul de operă condus de fostul mare tenor Corneliu Murgu nu oferă prea multe detalii. Orgoliile există însă la Timișoara și competiția cu operele din țară îi va face cu siguranță să programeze spectacole interesante și anul acesta, în clădirea F&H din 1875.
Opera de stat Budapesta, Ungaria
Cea mai puternică alternativă pentru melomanii din Ardeal în mod special este opera din Budapesta. O instituție puternică, ce se promovează agresiv și pe piața occidentală. În fond, turismul cultural este considerat cel mai profitabil. Deschiderea stagiunii bate la ușă: pe 6 septembrie va fi Donizetti și Il campanello. Programul este afișat deja complet până la final, la fel ca la Sofia, și cum va fi probabil în curând și pe site-ul ONB. Mie unuia îmi face cu ochiul dubla Cavalleria rusticana/Pagliacci programată destul de frecevent în lunile următoare (și în care îl puteți vedea pe Hector Lopez), dar și multe alte titluri care pentru spectatorul român sunt complet inedite: The Rape of Lucretia de Britten (5 noiembrie), L’isola disabitata de Haydn (23 noiembrie), The Rake’s Progress de Stravinsky (18 ianuarie), Farnace de Vivaldi (12 iunie 2015) sau punerea în scenă a oratoriului lui Bach, Johannes Passion (2 aprilie 2015), sunt cele mai interesante alegeri dintr-o listă lungă de premiere.
Pentru Wagner, cel rar cântat în România, puteți avea plăcerea să vedeți Olandezul zburător (ianuarie-februarie 2015) și Parsifal (martie-aprilie 2015), dirijate de Christian Badea – probabil cel mai important dirijor de operă român e aproape și merită văzut!
Clădirea operei, construită în 1884 după planurile arhitectului Mikós Ybl, este foarte frumoasă, amintind mult de Opera de Stat din Viena, și orice drum prin Budapesta merită să includă o vizită și aici.
Opera Națională din Craiova, Brașov, Constanța, Galați
La Craiova, stagiunea se va deschide cu Don Giovanni, la o dată neprecizată exact, dar între 9 și 11 octombrie. Alte detalii privind celelalte spectacole nu prea sunt, din păcate.
Micuța operă din Brașov va începe pe 13 septembrie cu La traviata, urmată, pe 19 septembrie, de Carmen. Nimic spectaculos, dar, în cazul în care se va relua, merită făcut un drum la Brașov pentru Il trittico de Puccini, inexistent în repertoriul ONB.
La Constanța, tăcerea pare deplină, site-ul nu anunță nimic, sper că nu s-a închis.
Nici Galați-ul nu e mai generos cu detaliile, dar rețin din repertoriul companiei că aici se mai poate vedea opera lui Paul Constantinescu Întâmplări dintr-o noapte furtunoasă. Dacă va fi programată în sezonul curent nu știm, dar sperăm.
Opera Chișinău, Moldova
Rămânând tot în Moldova, merită luat în considerație și Chișinăul. Stagiunea de aici se deschide pe 5 septembrie cu eterna La traviata. Merită însă văzut aici un alt repertoriu, cu șanse mari să sune bine, cel al muzicii de operă rusești. Astfel, pe 14 septembrie are loc o reprezentație a operei Dama de pică, de Ceaikovsky, cu soliști ruși, într-o producție care a avut premiera în 2014. Repertoriul trupei de operă de aici include mai multe titluri rusești, dar nu știm dacă și când vor fi programate: inevitabilul Evgheni Oneghin, dar mai ales Iolanta, ambele de Ceaikovsky, Mireasa țarului, Mozart și Salieri de Rimsky-Korsakov. Nici Norma sau Turandot nu sunt de neluat în seamă, pentru simplul motiv că Norma nu se cântă prin București, iar pentru Turandot nu există o producție propriu-zisă.
Calendar
După această trecere în revistă a sezonului 2014-2015 pe 1000 de kilometri în jurul Bucureștiului, se poate imagina și o mică agendă, care îmi pare destul de interesantă. De dragul exercițiului imaginației, la un pas însă de realitate, cum ar fi oare dacă, într-un ritm de 1-2 spectacole pe lună, am lua în considerare acest program?
- 20 septembrie 2014 – Verdi: Don Carlo, Sofia
- 25 septembrie 2014 – Donizetti: Lucia di Lammermoor, Iași
- 30 octombrie 2014 – Verdi: La traviata, ONB
- 5 noiembrie 2014: Britten: The Rape of Lucretia, Budapesta
- 19 februarie 2015 – Verdi: Falstaff, ONB
- ? martie 2015 – Bizet: Carmen, Iași
- 2 aprilie 2015 – Bach: Johannes Passion, Budapesta
- 3 martie 2015 – Beethoven: Fidelio, Sofia
- 23 mai 2015 – Puccini: Manon Lescaut, ONB
- 28 mai 2015 – Bizet: Les pêcheurs de perles, Sofia
- 12 iunie 2015 – Vivaldi: Farnace, Budapesta
- 4 iulie 2015 – Wagner: Das Rheingold, Sofia
- 5 iulie 2015 – Wagner: Die Walküre, Sofia
- 7 iulie 2015 – Wagner: Siegfried, Sofia
- 9 iulie 2015 – Wagner: Götterdämmerung, Sofia.
Mulțumim pentru Agenda extinsă pe o rază de 1000 km, precum și pentru critica muzicală pe care mult talent o realizați! Și pentru ca totul să fie perfect, rectificați vă rog greșeluța care s-a strecurat, legată de data inaugurării Teatrului Național din Iași! Gânduri bune și succes!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, inclusiv pentru observație. Am corectat data.
ApreciazăApreciază
Primul spectacol la ONB din stagiune, premiera La Traviata, este pe 30 octombrie 2014. Nu stiu insa cind se vor pune in vinzare biletele.
ApreciazăApreciază
Erata era pentru lista de final.
ApreciazăApreciază
Aveți dreptate, corectez.
ApreciazăApreciază
4 septembrie 2014,Viena.O zi in capitala Austriei poate sa-ti rezerve surprize placute .Tosca vizionata live pe un ecran urias amplasat pe fatada operei a fost surpriza neasteptata a zilei de 4 septembrie..200-250 de persoane asezate pe scaune pliante sau pe jos au fost martorii unui spectacol curat,o montare clasica cu o distributie buna,nu extraordinara (dupa parerea mea ) dar „corecta”.Sala operei parea plina,iar aplauzele au fost generoase.Soprana canadiana Adrianne Pieczonka a fost Tosca,Marcello Giordani- in forma buna- Cavaradossi,iar Scarpia,peste cei doi,extraordinarul bariton georgian George Gagnidze .La pupitru dirijorul italian Paolo Carignani.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru info!
ApreciazăApreciază
[…] în anii trecuți, să scriu un articol de întâmpinare a deschiderii stagiunii la instituțiile muzicale din țară sau din capitală, în general […]
ApreciazăApreciază