Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

BU!


De data asta nu va fi o cronică, nu e momentul potrivit pentru așa ceva. Chiar dacă In the Middle a fost atât de uluitor, încât vigoarea din coregrafia lui William Forsythe părea ea însăși un protest. Chiar dacă Marina Minoiu și Francesca Velicu au fost strălucitoare. Ar fi meritat să scriu despre toate astea. Dar azi nu sunt critic. Azi sunt spectator.

A fost un „Buuu!” rațional. A fost un „Buuu!” politic, dar și artistic, la finalul unei seri de balet fabuloase.

Îmi exprim astfel insatisfacția față de dirijorul Tiberiu Soare, cel care a împiedicat desfășurarea a trei spectacole de operă și de balet fără să i se întâmple absolut nimic. Cel care a alungat din sala de spectacole mii de spectatori. „Buuu!” este un strigăt foarte des întâlnit la teatrele de operă mari din lume. Ultima dată când am auzit „Boo!” a fost la Londra. Cu accent britanic, din partea unui grup de spectatori cărora nu le plăcuse producția de la Royal Opera House a operei lui Enescu, Œdipe.

Dacă un artist acceptă strigăte de „Bravo!” după o prestație mediocră, atunci nu are ce să comenteze atunci când i se strigă „Buuu!”, așa scria criticul britanic Andrew Clark într-un articol despre istoria huiduitului în operă. Într-adevăr, Suita Nr. 3 de Ceaikovski a sunat plat, dirijorul nu a punctat nimic inteligent, care să consoneze cu baletul. Aici e partea artistică a protestului.

A fost un „Buuu!” împotriva transformării ONB în cămin cultural, în care se aplaudă ritmat orice, în picioare. Acum 26 de ani s-a murit tocmai pentru dreptul de a nu mai aplauda și ovaționa în unanimitate.

Este un „Buuu!” îndreptat împotriva multor lucruri. E și un „Buuu!” aruncat peste ani actriței Florina Cercel, cea care îl alunga de la TNB pe regizorul Andrei Șerban exact așa cum Tiberiu Soare a făcut-o zilele astea cu Johan Kobborg și cu Alina Cojocaru și cu încă 16 balerini. Este un „Buuu!” împotriva tuturor mineriadelor artistice din ultimii 25 de ani din România. Este și un „Buuu!” politic aruncat în față oamenilor din guvern care au vorbit în gol, uitând că există legi care reglementează incidentele de la ONB din luna Aprilie.

E un „Buuu!” împotriva obscenității acestei mediocrități artistice din România.

36 comentarii la “BU!

 1. Mihaela
  iunie 12, 2016

  Am fost aseară in sala. M-a bucur ca acest comentariu confirma ceea ce cred si eu despre spectacol. Si nu înțeleg de ce a fost adus dirijorul pe scena. Tot asa cum nu înțeleg de ce un domn care a huiduit la final a fost scos de un tip din sala pe motiv ca lumea a plătit bilet si nu vrea sa fie deranjata.

  Apreciază

  • NizarAzvan
   iunie 12, 2016

   Poate va explica marele critic de ce la fiecare spectacol este invitat dirijorul pe scena…. Sa înțeleg ca a fost primul spectacol la care ati venit. Va mai așteptam!

   Apreciază

  • I.A.
   iunie 12, 2016

   Pina nu stapiniti ortografia n-are sens sa va expuneti panseurile in scris! Pina nu vedeti mai multe spectacole la opera n-are rost sa comentati obiceiurile locului!

   Apreciază

 2. cioroianu lucian
  iunie 12, 2016

  Noi(cei care trăim în opera),ne-am revenit,ne-am liniștit,cautam să ducem arta lirică acolo unde au dus-o înaintașii nostrii,maestrii nostrii…voi cei care ne-ați făcut atâta rău în ultimele luni când vreți să încetați cu mizeriile si comentariile neprofesionist,rusine!

  Apreciază

  • Gicu Dela Scularie
   iunie 12, 2016

   Traiti in opera? La ce camera/apartament? Se pare ca de la inaintasii si maestrii Dvs. n-ati invatat bine ortografia limbii romane. Corect se scrie „maestrii nostri”, nu „maestrii nostrii” (gramatica de clasa a IV-a). Probabil ca ati tratat si observatiile invatatoarei sau profesoarei de romana drept „mizerii si comentarii neprofesioniste”. Un proverb romanesc zice: „Un adevarat prieten nu-ti lauda nebuniile”.

   Apreciază

  • David Durand
   iunie 12, 2016

   V-ati revenit din ce? Va urmarea Kobborg cu parul pe voi , artistii lirici ? V-ati gasit linistea de a nu produce nimic… sau a produce mediocritate. Adevarul de la Opera este in realitate adevarul samavolnicilor, a incapabililor si a spiritului de turma. Aveti si colegi carora le este rusine de ce s-a petrecut In ultimele 2 luni. Si veti duce arta lirica drept in zid… Cum stiti atat de bine sa o faceti!

   Apreciază

 3. cioroianu lucian
  iunie 12, 2016

  E-ul din final l-am omis în mod intenționat…Las pe cel care toarna venin să-l pună!!!

  Apreciază

 4. clemycali
  iunie 12, 2016

  Felicitari ptr curajul de a protesta impotriva mediocritatii agresive, impotriva unei savalmonicii create din invide, frustrare, incompetenta.

  Apreciază

 5. Goddes Themis
  iunie 12, 2016

  Aceste răbufniri demonstrează DISPERAREA. Tocmai primitivismul unor asemenea manifestari demonstrează degringolada şi neputinţa.E ruşinos ce aţi făcut dle Pătraşcu.De ce nu puteţi accepta faptul că angajaţii ONB, au reuşit să facă dreptate şi să scape de un management defectuos? Această campanie de denigrare şi defăimare a unui inginer It împotriva instituţiei ONB, va fi sancţionată. Aveţi deja intentate două procese din partea angajaţilor.Dosarul dvs va fi ..stufos. Bu!

  Apreciază

  • Gicu Dela Scularie
   iunie 12, 2016

   1. Din ce scrieti se intelege ca huiduirea din fosa ONB a D-nei profesoare din Tarnaveni care si-a exprimat civilizat nemultumirea fata de boicotarea spectacolului de balet DSCH, huiduirea balerinilor care protestau tacut in fata ONB, invitatia deloc xenofoba „Plecati dracului din tara!” si aratarea degetului mijlociu de catre un corist ONB, pare-se (nu cumva chiar Dl. Mihai Iacob?) sunt manifestari primitive ce „demonstreaza DISPERAREA (…) degringolada si neputinta”. Asta nu e „denigrare si defaimare”?
   2. Ce relevanta are faptul ca Dl. Patrascu e inginer IT? D-na Sevastia Irina Iordachescu a negat public valoarea D-lui Kobborg fara a fi balerina. Asta nu e „denigrare si defaimare”? Din cate stiu, Dl. Kobborg, nu a s-a exprimat despre valoarea ca muzician a D-nei Iordachescu sau a vreunui alt „artist de la ONB”.
   3. Doar doua procese? Mi sa pare putin pentru potentialul poporului ONB. Ca veni vorba, daca plangerile impotriva D-lui Patrascu sunt semnate curajos „Angajatii ONB”, sunt convins ca succesul lor in justitie e garantat.
   4. Imi place nespus cand scrieti cu majuscule. Credeti ca, asta da mai multa greutate argumentelor DVS.? Eu, nu.

   Apreciază

  • despredemnitate
   iunie 12, 2016

   Era o idee mai bună să-i faceți dreptate muzicii lui Verdi, nu mai zic de Wagner. La management am văzut cât de bine se pricep muzicienii.

   Apreciază

 6. Vlad W
  iunie 12, 2016

  Bravo pentru energia si puterea de a critica situatia penibila de la ONB care continua!

  Ultimul spectacol a lui Koborg, si ultimul suflu al baletului Roman, plasat intrun context International (la un nivel remarcabil).

  Ajungem din nou la un cric trist al mediocritati artistice, plin de ura si ciuda artistica, fara un focus constructiv sau profesionist (cu artisti buni sa darime repede – mai putin sa construiasca, sau sa schimbe regimul / sistemul ingrozitor de invechit si neperformant! )

  ONB a dovedit din nou ca avem institutii culutrale fara nivel artistic, fara manageri profesionisti de un nivel international. Institutii anarhice, fara un sistem de cultural leadership / management – care ne duc la sfirsitul clasamentului cultural European. Si e foarte trist sa vezi cit de mult sau retrogradat ‘artisti angajati’ singuri – fara sa se gindeasca ca se auto-sinucid artistic, daca le mai pasa de arta… (dar si economic – pina la urma nimic nu sa schimbat la fond de sistem) – doar multa murdarie si galagie – nimic contruit la final .

  Probabil e MULT mai comod sa nu faci prea multe – si sa te multumesti cu micile ‘succese’ locale – venite din cercul restrins de amici (din gasca). Cind in realitate produsul artistic se intoarce intro periferie artistica profunda si intro prafuiala / vechitura anterioara.

  Ce sa ne mai gindim la ceva mai amplu, sau la un alt nivel / alt clasament artistic (nu stim de el si nu ne intereseaza) . Ultimi la coada o sa fim din nou (dar probabil ‘artisti-statului’ o sa gaseasca perspectiva nationalista de a fi ‘Mindru ca sunt Artist Roman’ – pe orice positie din clasament ar fi) .

  Pestele mic intro balta si mai mica (devenita si ea aproape toxica).

  Apreciază

 7. Un simplu spectator
  iunie 12, 2016

  Angajaţilor ONB care-şi doresc linişte le urez toată liniştea cu putinţă. Fie ca niciun spectator să nu le tulbure moţăiala mediocră şi bugetară. Până când cineva cu un dram de minte va pricepe că nu orice şuşă cu pretenţii devine spectacol liric, doar fiindcă e găzduit de clădirea Operei. Înţelegeţi, domnilor şi doamnelor, că salariile dv sunt plătite de noi, ceea ce ne dă dreptul să vă sancţionăm derapajele, atât profesionale, cât şi etice. În ultimele săptămâni, ne-aţi împroşcat cu dispreţul dv, cu refuzul de a vă achita de serviciile pentru care sunteti plătiţi. Doriţi să fiţi trataţi ca nişte artişti, dar vă comportaţi faţă de public cu aroganţa unor responsabili de Gostat din „epoca de aur”. Opera nu e casa dv decât în măsura în care reuşiţi s-o faceţi să strălucească, în beneficiul publicului plătitor. Altfel nu rămâne decât un azil pentru artişti înăcriţi, care şi-au uitat de mult rostul. Dacă l-au ştiut vreodată. Am scris cele de mai sus cu amărăciune şi fără niciun parti-pris. N-am preferinţe pentru un anume director, dirijor sau coregraf, dar mă sperie „mânia proletară” care se revarsă în valuri dinspre instituţia pe care, vremelnic, sunteţi puşi s-o slujiţi.

  Apreciază

  • Gicu Dela Scularie
   iunie 12, 2016

   Excelent spus!. Acesta este, cred, mesajul pe care trebuie sa-l transmitem cu consecventa celor de la ONB pana se indreapta lucrurile acolo.

   Apreciază

 8. David Durand
  iunie 12, 2016

  Kobborg a plecat… Ministerul Culturii sa isi asume responsabilitatile si sa sanctioneze drastic pe responsabilii scandalului de la ONB: Tiberiu Soare, Sevastia Irina Iordachescu, Oana Ulieriu , Mihai Iacob !

  Apreciază

 9. cioroianu lucian
  iunie 12, 2016

  …nu va place la operă?Este vară,este cald,serile sunt plăcute pentru spectacolele populare din parcurile capitalei,Cismigiu,IOR,Plumbuita,etc.etc.Cred ca acolo liniștea și „arta” pe care-o căutați(cei pentru care ,se pare că sala operei este apasatoare) este locul ideal si comentariile vor avea efectul pe care-l doriți.

  Apreciază

  • despredemnitate
   iunie 12, 2016

   Tocmai asta e problema, că în parc e tot ubicuitarul Tibi.

   Apreciază

  • Un simplu spectator
   iunie 12, 2016

   N-aţi înţeles sau vă faceţi că nu înţelegeţi, domnule corist. Ne place la opera, iar atunci când socotim că dezamăgirea nu va fi prea mare, pe lângă fracţiunea din salariul de ne-bugetar pe care v-o cedăm conform legii, ne cumpărăm şi bilete. Ce nu ne place e atitudinea de vătafi pe moşia artei lirice a unor „funcţionari” ONB, incapabili să înţeleagă că într-o reală economie de piaţă cariera lor s-ar fi încheiat de mult. Suficienţa fudulă s-a demodat chiar şi printre marile dive internaţionale. Melodia „dacă nu-ţi place nu veni” aţi putea-o cânta (chiar şi fals) doar atunci când aţi trăi exclusiv din spunsorizări şi din vânzarea de bilete, ca majoritatea teatrelor lirice importante. Până atunci, mai pianissimo !

   Apreciază

  • Mariana D.
   iunie 12, 2016

   Mai popular decat balciul de la ONB ? Greu de crezut. Iar daca punem la socoteala si tipul de fauna care misuna de la o vreme…

   Apreciază

  • David Durand
   iunie 13, 2016

   In parcul Coltei pe 20 iunie… Domnul Soare dirijeaza tangouri… Intrarea libera…

   Apreciază

 10. Un simplu spectator
  iunie 12, 2016

  Sponsorizări, fireşte (slip of the pen). Se pare că, fie şi din greşeală, e o noţiune greu de alăturat ONB în acest moment.

  Apreciază

 11. alpx
  iunie 13, 2016

  Marturisesc ca ma sperie comentariul celui care semneaza ”cioroianu lucian”. Si nu pentru ca pune virgula intre subiect si predicat – poate i-a scapat -, ci pentru ca in mintea lui, ONB e a ”lor”, a celor care ”traiesc in ea”. Si asta nu i-a scapat, ci pare a fi ceva adanc sadit in mintea lui de cei 45 de ani de comunism. Asa cum ANAF ar fi a doamnelor de la ghisee, sectiile de politie ale politistilor care ”traiesc” acolo etc. O Opera Nationala pentru linistea celor care traiesc in ea, cam asa ceva, nu? Ce se poate construi cu asemenea mentalitati? Mi-e teama, vorba lui Andrei Plesu, ca nu voi mai apuca un alt chip al acestei tari…

  Apreciază

  • despredemnitate
   iunie 13, 2016

   Din păcate, acești oameni chiar așa cred. Consecința este insultarea permanentă a publicului, pe lângă care se gudură zăhăros în condiții de pace.

   Apreciază

 12. sorin
  iunie 13, 2016

  Braaavoooo!!!!! Ia uite cum te mobilizezi cand incepi sa ai o motivatie!!! Povestea asta trebuia spusa cu multa, foarte multa vreme in urma si repetata de nenumarate ori. Dar ma distreaza la culme sa vad ca dupa, ce ai laudat cu sarg atatea spectacole de „suport de muste”, acum incepi sa dai cu buzduganul in dreapta si in stanga (va rog, feriti, Andrei Serban, ca de el nu e momentul sa ne atingem!!!! desi, din punctul meu de vedere al nu a facu in Romania decat 2 lucruri: revarsarea frustrarilor personale in spectacolele din anii ’90 si reciclarea ideilor vechi in spectacolele ultimilor ani).
  Desigur ca toti cei de mai sus merita cate o bata in cap si pe langa ei multi altii, dar data asa si acum nu arata decat ca inca o frustrare personala refulata in public. Nu am ajuns la ultimul spectacol de balet (ce sa fac, mai am si eu lipsuri in gestiune), dar am inteles ca ar fi o reusita, in ciuda tuturor incercarilor. Asa ca o huiduiala aici si acum mi se pare la fel de nepotrivita ca si strigatele de bravo, chiar si virtuale, dupa prestatia caldut-anemica-si-absolut-mediocra a sopranelor (toate!!!) din „Cosi…”, laudelor desnatate ale productiei insipide si plicticoase cu Tosca sau elogiile productiei deja-prafuitei si nereluabilei productii cu Rigoletto sau interpretilor ei penibili.
  Sunt trist pentru reintoarcerea in mocirla a baletului si pentru tragerea intregii institutii dupa el in aceeasi innamolire si subscriu huiduielii celor care au dus la asta. Sunt de acord ca un drept esential castigat este cel de desprindere de „politica de Congres PCR” a aplauzelor neconditionate a tot ce se intampla si cel de a contesta ceea ce ne displace, dar, folosite fara discernamant si fara o sustinere adecvata, ele nu vor face nici un bine nimanui.

  Apreciază

  • despredemnitate
   iunie 14, 2016

   Poate mergeți joi și strigați „Bravo!’ sau „Buu!”. O să aveți motive pentru ambele.
   Până atunci, cam căldicel comentariul dvs.

   Apreciază

   • sorin
    iunie 16, 2016

    „căldicel”???? pot sa-l fac sa friga!!! daca asta iti doresti, s-ar putea sa obtii.
    Sau, ca sa pun linia pe H, constat fara uimire si fara surpriza ca, atunci cand a disparut motivatia sustinerii aberatiilor lui Dinca pe care le-ai ridicat mai sus decat Sfanta Treime, parca incepi sa revii un pic la realitate. Doar ca e deja prea tarziu si incepe sa fie penibil. Stiu si accept faptul ca fiecre isi are subiectivismul lui si poat deveni partizan intr-o situatie conflictuala, dar de prea multe ori ai fost de-a dreptul nazist in apararea unor mizerii prezentate cu multa pompa pe scena ONB (si poate si pe alte scene, acolo nu ma pronunt), in care ai incercat prin diverse mijloace sa contracarezi orice comentariu impotriva. Asa ca devii un demn urmas al d-nei AF, intens comentata prin diverse postari, si nu rareori caracterizata prin termeni ca „oportunist” sau „fripturist”, stiindu-se ca scrie dupa cum „bat vanturile” aducatoare sau nu de oarece beneficii. Asa ca acum hai sa-l luam la busumat pe Tibi Soare (nu ca n-ar merita, macar din cand in cand, ca sa-si vada mai bine lungul nasului) si sa uitam ca „davanti a lui” „…e ai latti e a retro…” stau marete figuri de „dirijori” precum Conta, Florea, Teodorascu sau chiar Morar si Mandeal care s-au intrecut intre ei si pe sine in oferirea unor spectacole perfect de indiferente si soporifice, daca nu ar fi uneori atat de zgomotoase. Si pe care nu am vazut ca te-ai grabit in vreun fel sa-i huidui dupa prestatiile lamentabile din ultimii multi ani.
    Dar orice are un inceput si ramane sa ne arati daca ai „sange” sa mergi cu consecventa mai departe pe acest drum.

    Apreciază

   • despredemnitate
    iunie 16, 2016

    Lăsați, ați demonstrat destul: „n-am sânge”, „nazist” etc.
    Nu duc lipsă de trolli în forumul blogului.

    Apreciază

  • Carmen Stoianov
   iulie 2, 2016

   Bravo, Sorine ! Mai uns la cat suflet mi-a mai ramas. Vorbind despre tipul asta dezavantajat de propria-i figura, isi cauta stapan. O elogiaza pe Rancea si pe cateii ei de la Iasi !

   Apreciază

   • sorin
    iulie 12, 2016

    Probabil ca sa demonstrezi ca nu vorbesc/scriu degeaba si am dreptate [atunci cand am zis ca esti nazist] mi-ai blocat deja cateva comentarii, chiar si pe cele care, in esenta, erau in acord cu tine. Incepi sa devii din ce in ce mai neinteresant, probabil corul aplaudacilor iti e suficient. Multumim de intentie!

    Apreciază

 13. David Durand
  iunie 14, 2016

  A aparut cronica Ancai Florea…Cu intarziere … Pauzele au fost lungi… Titlurile netraduse… Si nu poate fi vorba de un spectacol de ‘ cursa lunga „… Balanchine , Forsythe si Robbins ar trebui sa-i invidieze pe maestrii locali… O sa vina ei , Iliescu si Tugearu , si o sa ne dea ce n -a vazut New York ul… Cum o mai rabda hartia !!!

  Apreciază

  • despredemnitate
   iunie 14, 2016

   Lacu’ și don Chișote sunt suficiente pentru educația publicului.

   Apreciază

  • clemycali
   iunie 15, 2016

   Indraznesc sa spun ca ar trebui poate sa discutam si starea criticii de opera si balet in Romania. In umila mea parere daca nu poti aprecia coregrafiile lui Balanchine, Forsythe si Robbins, care se danseaza in toata lumea, atunci poate trebuie sa te lasi de meserie si sa lasi pe altii sa comenteze, altii care poate inteleg ce se intampla pe scena. Eu cred ca unii oameni uita ca nu mai traim in comunism si ca avem acces la informatie, ca putem compara valoarea unui act artistic, ca putem alege intre un spectacol indoielnic de opera sau balet la Bucuresti, cu o transmisie pe Arte, o inregistrare a unui spectacol intreg pe YouTube sau chiar cu o excursie la Viena, Paris sau Londra.
   In alta ordine de idei, m-a uimit conferinta de presa a ministrului Corina Suteu. O parere personala: corpul de control nu a gasit nimic impotriva lui Johan Kobborg (cum era dealtfel de asteptat) si doamna ministereasa incerca sa dreaga cumva busuiocul.

   Apreciază

   • David Durand
    iunie 15, 2016

    Critica de balet lipseste cu desavarsire. Cronicile Ancai Florea sunt catastrofale, repetitive si partizane. Putem afla ce s-a vorbit in pauze, cat de lungi au fost entractele si la ce data s-a mai dansat spectacolul prin septembrie 1966. In general nu vede un spectacol In mai multe distributii si nu este capabila de o viziune clara si critica asupra dansatorilor. Cum am spus intr- un comentariu, imi lipsesc Ada Brumaru si Luminita Vartolomei. Liana Tugearu era un critic respectat si respectabil. Mi-as dori sa comenteze ceea ce scria despre situatia catastrofala a baletului In urma cu 5 ani … Dar a uitat, il detesta prea mult pe Kobborg !

    Apreciază

   • despredemnitate
    iunie 15, 2016

    Viviana Săndulescu? A și scris pe undeva o cronică despre tripticul acesta…

    Apreciază

   • David Durand
    iunie 15, 2016

    Da… O cronica buna

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 12, 2016 de în balet, Spectacole şi etichetată , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.835 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: