Vis și coșmar (V): Muzicienii colaboratori ai Securității


Într-un articol publicat astăzi pe website-ul revistei „22”, istoricul Mădălin Hodor, cercetător în arhivele CNSAS, prezintă o listă din anul 1985 cu numele a 200 de colaboratori ai CIE (Centrul de Informații Externe din Departamentul Securității Statului). Tehnic vorbind, sunt doar 187, căci o pagină conținând 14 nume lipsește din document. Foarte mulți dintre cei 200 sunt intelectuali și unele nume șochează, tocmai pentru că ei funcționează și astăzi în spațiul public.

Ca să rămân numai în zona faptelor concrete, dovedite, am extras din lista celor 200 de colaboratori numele muzicienilor, fără alte comentarii. Iată-le:

  1. Horia Andreescu – dirijor
  2. Doru Popovici – compozitor
  3. Radu Sever Cristian Gheciu – muzician
  4. Ion Ivan Roncea – instrumentist
  5. Mihail Florescu – muzician
  6. Ion Flechtenmacher – profesor de pian

Lista completă se găsește aici.

În Statele Unite și în alte țări occidentale, scandalul #metoo face ravagii în lumea artistică, inclusiv cea muzicală. În România, acest scandal aproape că nu există, dar deconspirarea colaboratorilor Securității provoacă reacții emoționale similare, de aproape trei decenii încoace.

Update: Între timp a fost publicată și pagina care lipsea din lista inițială unde apare încă un nume din muzica românească, Mihai Brediceanu.

3 comentarii

  1. În dreptul numelui unora stă scris cu creionul NU, semn că au fost verificați și răsverificați. Primul care a reacționat la articolul de mai sus a fost Ioan Aurel Pop, proaspăt alesul președinte al Academiei Române. Susține că nu a fost turnător.

    Apreciat de 1 persoană

  2. De unii din ei nu aveam niciun dubiu, incepand din vremurile acelea. Ei sunt dovada cea mai elocventa ca „eroi au fost, eroi sunt inca si-or fi…”. Sau ca Securitatea nu a disparut niciodata, ba chiar a contiunat sa prospere si inca functioneaza bine merci.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.