Lise Davidsen și Ioan Hotea la Operalia 2015 – Cum a fost?


Cea mai frumoasă știre operatică din această vară a fost câștigarea Operalia 2015 de către soprana Lise Davidsen și tenorul Ioan Hotea. La finalul acestui articol puteți vedea cum au cântat cei doi în finala competiției de la Londra. Pe Ioan Hotea îl știm cu toții. În 2012 l-am văzut prima dată, era încă student, cântând rolul contelui Almaviva în Il barbiere di Siviglia. Se vedea încă de atunci că era altceva decât partenerii săi de scenă. Nu doar strălucirea metalică a vocii sale, dar o atitudine și un stil care erau ancorate în actualitatea interpretării de azi, ceea ce mă făcea să scriu:

Vă îndemn, încercând să respect la rândul meu această chemare, să mergeți să-l vedeți. Nu se știe cât îl vom mai prinde pe aceste meleaguri, lumea poate fi a lui, toată, poate chiar curând. Bravo!

Memorabilă a fost și apariția cameo, alături de Leontina Văduva, în filmul Poziția copilului (2013). Vă mai amintiți acel master class?

Ultima dată l-am văzut la București, în deschiderea stagiunii 2014-15, era Alfredo Germont din frumoasa montare a lui Paul Curran cu La traviata. Un moment care va rămâne în amintirea multora drept un mare eveniment. Pe scenă erau Aurelia Florian (Violetta Valéry) și Ionuț Pascu (Giorgio Germont), iar în fosă un senzațional Alexander Prior. Un spectacol despre care am scris și în revista Opera din Marea Britanie…

Lise Davidsen, Plácido Domingo, Ioan Hotea - Operalia 2015
Lise Davidsen, Plácido Domingo, Ioan Hotea – Operalia 2015

Operalia, The World Opera Competition este un concurs de canto înființat de Plácido Domingo în 1993, iar printre câștigătorii săi se numără nume extraordinare: Joseph Calleja, Giuseppe Filianoti, Rolando Villazón, José Cura, Joyce DiDonato, sau Inva Mula. Faptul că Ioan Hotea completează această listă este o mare reușită pe care sper s-o confirme. Anul acesta, concursul Operalia s-a ținut la Royal Opera House of Covent Garden, iar orchestra acestui teatru de operă a fost dirijată chiar de Plácido Domingo.

Ioan Hotea a câștigat Premiul I, în valoare de 30.000 $, dar și The Don Plácido Domingo, Sr., Prize of Zarzuela, în valoare de 10.000 $. În faza finală, Hotea a cântat celebra arie Ah! mes amis, quel jour de fête! din opera La fille du régiment de Gaetano Donizetti. O arie foarte grea, în care sunt 9 note Do natural, aproape imposibile. Pentru secțiunea de zarzuela, tenorul român a cântat La roca fría del calvario din La Dolorosa de José Serrano.

Premiul I al Operalia 2015 a fost împărțit între Ioan Hotea și Lise Davidsen, o tânără soprană din Norvegia. Din fericire, am avut ocazia să o vedem la Ateneu acum câteva săptămâni, într-un concert cu Vier lezte lieder dirijat de Christian Badea, care a și adus-o pe Lise la București, propunând-o Filarmonicii. Am fost la ambele concerte ale ei (de joi și de vineri) și chiar la repetiția generală. Era uimitoare: o voce născută pentru Wagner, așa cum fusese Birgit Nilsson acum multă (atât de multă?) vreme. Am scris atunci, la cald, cu pulsul la plus 200:

Am încercat până acum să evit o comparație pe care o făcea dirijorul Christian Badea după repetiții, dar nu am găsit un echivalent mai bun pentru stilul maiestuos în care vocea umană și orchestra se completau în Im Abendrot: pe măsură ce soprana urca spre notele cele mai înalte, în timp ce orchestra o însoțea în formulă completă, Lise Davidsen părea imaginea unei nave care plutește regal peste valurile unei mări…

Anul acesta, la Operalia, Lise Davidsen a câștigat nu doar premiul I, în valoare de 30.000 $, dar și Birgit Nilsson Prize (15.000 $) pentru cea mai bună interpretare din muzica lui Richard Strauss sau Richard Wagner, ba chiar și premiul publicului, Audience Prizes, Rolex Wristwatches. Într-adevăr, aria lui Elisabeth din Tannhäuser – Dich, teure Halle,  a arătat-o din nou plutind maiestuos peste o orchestră imensă, exact la fel ca la București: ca o corabie frumoasă navigând peste valuri.

Dar ajunge cu vorba. Iată cum au cântat cei doi la Covent Garden:

Ioan Hotea:

Lise Davidsen:

Ioan Hotea, zarzuela:

3 comentarii

  1. Am avut norocul si placerea sa admir naturaletea si dezimvoltura lui Toan Hotea in trei spectacolae la Opera Nationala,primul a fost in Elixirul , apoi in Barbierul,si in Taviata.Am anticipat ca vocea lui superba va straluci si pe alte scene lirice cu timpul si am avut dreptate.De asemenea ,am urmarit Operalia in direct,pe Medici.tv si am trait emotiile concursului.A fost fantastic , ce voci frumoase, si ce arii dificile si-au ales.Pe mine m-a impresionat si soprana din Koreea de sud , in aria nebuniei,ea a castigat premiul al II-lea ,are o calda si puternica in acelasi timp.Pe Lise Davidsen o vedeam si o ascultam prima data si o admir ca o voce de soprana dramatica de mare sensibilitate, care ar face un Turandot cu mare succes.
    A fost cel mai frumos eveniment muzical al verii.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.