Începe Festivalul Enescu: Ce recomandă specialiștii?


Iată recomandările revistelor britanice Gramophone și BBC Music pentru concertele din cadrul Festivalului George Enescu 2015. Pe de altă parte, acestea sunt singurele publicații muzicale majore care au scris despre festival, nu am găsit nimic în revistele Diapason (Franța), Classica (Franța), sau Classical Music (UK).  În total sunt 18 concerte programate în 14 zile, însumând peste 33 de compoziții.

Gramophone

Numărul pe luna Aprilie al revistei britanice Gramophone cuprinde o secțiune, obișnuită în această perioadă în presa muzicală occidentală, dedicată festivalurilor de muzică clasică și de operă din anul 2015. Alături de festivalurile europene de la Aix-en-Provence, Bregenz, sau Salzburg, în listă apare și Festivalul Enescu 2015. Editorii britanici recomandă, ca momente de interes pentru cititorii anglo-saxoni concertele cu Berliner Philharmoniker și Simon Rattle, San Francisco Symphony Orchestra și Michael Tilson Thomas (cu Yuja Wang solist), Bayerische Staatsoper, Konzerthaus Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra și Andris Nelsons (cu Janine Janson), recitalurile pianistului Piotr Andreszewski și al violonistului David Grimal. Dintre forțele românești sunt recomandate Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră „București”. Detaliile cu datele și programele acestor concerte le puteți găsi la sfârșitul articolului sau în secțiunea Program Enescu 2015.

Gramophone Enescu 2015 Cover

În continuare, iată traducerea insertului apărut în Gramophone:

George Enescu Festival
Romania
August 30 – Septembrie 20

Atracțiile festivalului de la București, de anul acesta, cuprind debutul Orchestrei Filarmonice din Berlin dirijate de Sir Simon Rattle, interpretând Frank Bridge Variations de Britten și Simfonia Nr.4 de Șostakovici. Tot pentru prima dată vor apărea la festival San Francisco SO condusă de Michael Tilson Thomas în Concertul pentru pian, Nr. 2 de Bartok, cu Yuja Wang, și Simfonia Nr. 1 de Mahler. Alte orchestre care debutează la festival sunt Bayerische Staatsoper și Konzerthaus Berlin. O altă prezență notabilă este Royal Concertgebouw Orchestra condusă de Andris Nelsons, interpretând Concertul pentru vioară Nr.1 de Bartok cu Janine Jansons ca solist. De asemenea veți întâlni și multe talente românești, cum ar fi Orchestra de Cameră „București” și Orchestra Națională Radio. Programul de recitaluri individuale îi includ pe pianistul Piotr Andreszewski și pe violonistul David Grimal.
festivalenescu.ro/en

BBC Music

Gramophone nu este singura revistă muzicală din Marea Britanie. Concurent direct este lunarul BBC Music, iar ambele sunt secondate îndeaproape de o altă revistă, numită Classical Music. Aceste trei publicații sunt axate pe muzica clasică, pentru că opera este acoperită de încă două reviste, Opera și Opera Now. În România nu există nimic asemănător, cel puțin deocamdată.

Cum spuneam mai devreme, în mod tradițional, înainte de Paște, revistele de muzică alocă o secțiune întreagă festivalurilor care urmează să se defășoare la vară. E vremea recomandărilor, pentru ca melomanii să-și poată cumpăra din vreme bilete, știind unde să meargă și ce să vadă, după ce stagiunile simfonice și de operă se vor fi terminat.

Ghidul festivalurilor din BBC Music are nu mai puțin de 42 de pagini, dintr-un număr dedicat compozitorilor englezi (o prezentare excepțională, la rândul ei), pe lângă zecile de recenzii discografice obișnuite.  În ghidul menționat, la un moment dat apare și o notă legată de Festivalul Enescu 2015.

Recomandările pe care le face BBC Music nu sunt deloc departe de cele ale lui Gramophone și nici chiar de cele pe care le-am scris, mai demult din perspectiva unui amator de operă, pe acest blog

BBC Music Enescu 2015 Cover

Iată traducerea insertului:

FESTIVALUL GEORGE ENESCU

V-ați aștepta ca un festival care poartă numele lui George Enescu să includă lucrări ale acestui compozitor și, cu siguranță, nu veți fi dezamăgiți: anul acesta sunt 20, interpretate, printre alții, de Filarmonica din Viena și de Filarmonica din Sankt Petersburg. În partea operatică, Elektra de Strauss și Wozzeck de Berg conduc umăr la umăr, secondați de „dubla” Monteverdi cu The Academy of Ancient Music.

CÂND: 30 August – 20 Septembrie
UNDE: București, România
WEB: http://www.festivalenescu.ro

ATRACȚII:

  • 3 Septembrie: Variațiuni pe o temă de Frank Bridge, de Britten și Simfonia Nr. 4 de Șostakovici; Berliner Philharmoniker/Simon Rattle
  • 5 Septembrie: Lieduri și Eine Alpenssimfonie de Richard Strauss; Anja Harteros (soprană), Staatskapelle Dresden/Christian Thielemann
  • 20 Septembrie: Simfonia Nr. 2 de Brahms, Rapsodia Nr. 2 de Enescu, Daphnis et Chloé de Ravel; Amsterdam Concertgebouw Orchestra/ Andris Nelsons

Ce recomandă blogul Despre Opera? În rimul rând, toată opera care se va cânta în cadrul Festivalului.

Minifestivalul de operă „George Enescu” 2015

Opera nu a lipsit din programul Festivalului Enescu aproape niciodată. Încă de la prima ediție din 1958, unul dintre punctele de atracție ale programului a fost premiera absolută în România a lui Oedipe de Enescu, recent restituită sonor pe disc (Casa Radio, 2012). În ultimele ediții ponderea operei în cadrul festivalului a crescut. E adevărat, în afara producțiilor ONB, care nu sunt finanțate din bugetul Festivalului, sunt prezentate în versiune concert câteva opere care merită toată atenția.

Primul motiv important pentru a le vedea și asculta este acela că sunt prezentate de o serie de compoziții care nu se regăsesc aproape deloc în stagiunile teatrelor lirice din România. Față de repertiriul obișnuit, axat pe Verdi, Puccini, Mozart și (insuficient) Wagner, festivalul propune opere aflate la extremitățile genului: opere din secolul XX, aproape contemporane sau, dimpotrivă, muzică veche, de la originile italiene ale genului.

Lista completă a acestor evenimente operatice de la Enescu 2015 include cinci opere, un adevărat minifestival, la care se adugă o producție nouă a lui Oedipe, la ONB, alături de cele mai bune producții ale ultimelor stagiuni bucureștene.

Alban Berg: Wozzeck – 14 septembrie, Sala Palatului, ora 18:00

Forțele Filramonicii „George Enescu” vor fi conduse de Leo Hussain, rămas încă în amintirea melomanilor pentru acel Gurrelieder de Schonberg, de acum doi ani, când dirijorul britanic l-a înlocuit în ultima clipă pe Bertrand de Billy. Muzica lui Alban Berg este grea, libretul reia povestea nebună a piesei de teatru a lui Georg Büchner, Woyzeck, în care societatea militarizată și constrângătoare a unui orășel de provincie german împinge personajul titular către nebunie și crimă. Drama este intensă. Este momentul când muzica de operă se întâlnește cu psihanaliza. Oriunde este prezentată, opera Wozzeck e un eveniment. Citiți articolele lui Ion Vianu despre experimentele psihiatrice din România comunistă înainte de a merge s-o vedeți. Sper să nu înnebuniți apoi decât după muzica de operă. În plus, prezența lui Michael Volle și a lui Evelyn Herlizius sunt argumente de nerefuzat.

Strauss: Elektra – 13 septembrie, Sala Palatului, ora 19:30

Soliștii lui Bayerische Staatsoper, cărora li se adaugă Corul Academic Radio, aduc la București mitul Elektrei, inspirat de tragedia lui Sofocle, completată cu viziunea psihanalitică a personajelor. Richard Strauss și libretistul Hugo von Hofmannsthal fac din complexul Elektra o replică feminină a celui oedipian, iar Sigmund Freud privește complice din culise spre această tragedie antică. Reîntâlnirea cu Agnes Balsta sau Rene Pape, dar ocazia de a-i vedea și pe ceilalți membri ai operei din Munchen, conduse de Sebastian Weigle e imposibil de refuzat.

Monteverdi: Întoarcerea lui Ulise în patrie / Încoronarea Popeii – 18, 19 septembrie, Ateneul Român, ora 22:30

Două opere de Monteverdi în două zile. După Ulise, putem evita sevrajul, cu Popeea. Nu poți cere mai mult. În plus, drogul e legal și supradoza nu ucide. Ingrediente: Ian Bostridge, Sarah Connolly, Academy Of Ancient Music și Richard Egarr.

Din cele optsprezece opere scrise de Claudio Monteverdi au supraviețuit manuscrisele a numai trei dintre ele. Dacă Orfeo a putut fi văzut la ediția din 2013, anul acesta vom avea ocazia să ne vedem față în față cu acest adevărat certificat de naștere al operei, ca artă.

În plus, chiar dacă Încoronarea Popeii este una dintre primele opere scrise vreodată, deja sexul ocupă aproape tot. Monteverdi, văduv și neîncrezător în Dumnezeu, înnebunea și el, dar și o întreagă lume, la vârsta de aproape 70 de ani, după ce compusese numai muzică sacră până atunci. Cine poate rezista să nu răsfoiască o revistă Playboy din 1643? Să nu fim ipocriți: nimeni.

Leonardo Vinci: Catone in Utica – 6 septembrie, Ateneul Român, ora 22:30

După ce Artaserse în regia lui Silviu Purcărete a dat foc scenelor Franței, la Ateneu avem Vinci și niște super contratenori. Cu atât mai interesant cu cât Eurovisionul de acum trei ani a făcut ca vocea de contratenor să devină un termen muzical familiar pentru milioane de români. De data aceasta îi vom avea la București pe Franco Fagioli, Max Cenčić și Vince Yi, care tocmai au terminat de înregistrat discul cu această operă, la Decca, alături de Riccardo Minasi și ansamblul său Il Pomo d’oro.

Avem așadar o insulă operatică într-o mare orchestrală din care vocea umană nu lipsește deloc, multe alte nume mari ale momentului fiind prezente în diverse concerte vocal simfonice: Aurelia Florian, Stefan Vinke, Ruxandra Donose, Valentina Năforniță, Levente Molnár sau ansamblurile The King’s Consort și The Age of Enlightenment. Iar puntea de legătură dintre aceste genuri muzicale ar putea fi Ultimele patru lieduri de Richard Strauss. Pe 5 septembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:30 le vom putea asculta povestite de către Anja Harteros, însoțită de Staatskapelle Dresden și Christian Thielemann.

Recomadările specialiștilor

Așadar, lista completă a recomandărilor făcute de cele două reviste este următoarea:

Miercuri, 2 Septembrie 2015, ora 19.30, Sala Mare a Palatului
Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio, Corul de copii Radio, Dirijor: Corneliu Meister, Dirijorul Corului Academic Radio: Dan Mihai Goia, Dirijorul Corului de copii: Voicu Popescu
Mahler – Simfonia nr. 8
Solişti: Erika Sunnegardh – soprană, Meagan Miller – soprană, Aurelia Florian – soprană, Michaela Selinger – alto, Liliana Ciucă – alto, Stefan Vinke – tenor, Șerban Vasile – bariton, Sorin Coliban – bas

Joi, 3 Septembrie 2015, ora 20.00, Sala Mare a Palatului:
Berliner Philharmoniker, Dirijor: Sir Simon Rattle
Britten – „Frank Bridge Variations”
Șostakovici – Simfonia nr. 4 în do minor op. 43

Sâmbătă 05 Septembrie 2015, ora 19.30, Sala Mare a Palatului
Staatskapelle Dresden, Dirijor: Christian Thielemann
Solistă: Anja Harteros
Strauss – „Letzte Lieder” „Frühling” – „September” – „Beim Schlafengehen” – „Im Abendrot” – „Malven” (Orchesterfassung von Wolfgang Rihm), Auftragswerk der Osterfestspiele Salzburg und der Sächsischen Staatskapelle Dresden
Strauss – „Eine Alpensinfonie” op. 64

Duminică 06 Septembrie 2015, ora 19.30, Sala Mare a Palatului
San Francisco Symphony, Dirijor: Michael Thilson Thomas,
Solistă: Yuja Wang – pian
Bartók – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în Sol Major Sz.95, BB 101
Mahler – Simfonia nr. 1 în Re Major

Duminică 06 Septembrie 2015, ora 22.30, Ateneul Român
Orchestra „Il Pomo D’Oro”, Dirijor: Riccardo Minasi
Leonardo Vinci – „Catone in Utica”
Solişti: Franco Fagioli – Cesare, Juan Sancho – Catone, Ray Chenez – Marzia, Martin Mitterrutzner – Fulvio, Vince Yi – Emilia, Max Emanuel Cenčić – Arbace

Joi 10 Septembrie 2015, ora 20.00, Sala Mare a Palatului
Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra – concert „In memoriam Gheorghe Halmos”
Dirijor: Yuri Temirkanov, Solistă: Elisabeth Leonskaja – pian
Enescu – Uvertura de concert „Pe teme în caracter popular românesc” în La Major op. 32
Rachmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor op. 18
Rimsky – Korsakov– Suita simfonică op. 35 „Sheherazade”

Vineri 11 Septembrie 2015, ora 16.30, Ateneul Român
Konzerthausorchester Berlin, Dirijor: Horia Andreescu,
Solist: Arcadi Volodos – pian
Brahms – Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră în Si bemol Major op.83
Dvořák – Simfonia nr. 9 în mi minor op.95

Vineri 11 Septembrie 2015, Ora 19.30, Sala Mare a Palatului
Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, Dirijor: Yuri Temirkanov
Solist: Valery Sokolov – vioară (laureat al Concursului Internațional „George Enescu” – 2005 )
Ceaikovski – Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 35
Șostakovici – Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93

Sâmbătă 12. Septembrie 2015, Ora 16.30, Ateneul Român
Orchestra de cameră „Bucureşti”, Dirijor: Mădălin Voicu
Solişti: Pierre Amoyal – vioară, Ștefan Tarara – laureat al Concursului Internațional „George Enescu” – ediția 2014
B. Marcelo – Uvertura de concert pentru orchestră de coarde
Mozart – Concertone pentru două viori şi orchestră de cameră în Do Major K 190/186
Mozart – Simfonia nr.40 în sol minor KV 550

Duminică 13 Septembrie 2015, Ora 16.30, Ateneul Român
„Les Dissonances”, Solist: David Grimal – vioară
Debussy – „La Mer” L 109
Enescu – „Caprice Roumain” pentru vioară şi orchestră (orchestrație de Cornel Țăranu, după schițele compozitorului)
Beethoven – Simfonia nr. 5 în do minor op. 67

Duminică 13 Septembrie 2015, ora 19.30, Sala Mare a Palatului
Bayerische Staatsoper, Dirijor: Sebastian Weigle
Corul Academic Radio, Dirijor: Dan Mihai Goia
Strauss – „Elektra” (operă în concert)
Solişti: Klitemnestra (mama Elektrei, văduva lui Agamemnon) – Agnes Baltsa(mezzo-soprană), Elektra (fiica lui Agamemnon) – Elena Pankratova (soprană), Chrysothemis (sora Elektrei) – Anne Schwanewilms (soprană), Aegisth (iubitul Klitemnestrei) – Ulrich Reß (tenor), Oreste (fiul lui Agamemnon) – René Pape (bariton), Tutorele lui Oreste – Christoph Stephinger (bass), Confidenta Klitemnestrei   – Marzia Marzo (soprană), Însoțitoarea Klitemnestrei    – N.N. (soprană), Un tânar servitor    – Kevin Conners (tenor), Bătrânul servitor    – Peter Lobert(bass), O supraveghetoare    – Helena Zubanovich (soprană), Prima servitoare    – Okka von der Damerau (contralto), A doua servitoare    – Angela Brower (soprană), A treia servitoare    – Heike Grötzinger (mezzo-soprană), A patra servitoare – Eri Nakamura (soprană), A cincea servitoare –    N.N.

Luni 14 Septembrie 2015, ora 18.00, Sala Mare a Palatului
Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Dirijor: Leo Hussain
Alban Berg – „Wozzeck” (operă în concert)
Solişti: Michael Volle – Wozzeck – bariton, Evelyn Herlitzius – Maria – soprană, nn – fiul Mariei, Arnold Bezuyen – Căpitanul – tenor, Martin Winkler – Doctorul – bas, Marius Vlad Budoiu – Tambur major – tenor, Cosmin Ifrim – Andres – tenor, Maria Jinga – Margret – contra alto, Valentin Vasiliu – Primul ucenic –bas, Șerban Vasile – Al doilea ucenic – bariton, Cosmin Ifrim – Nebunul – tenor

Marți 15 Septembrie 2015, ora 20.00, Sala Mare a Palatului
Wiener Philharmoniker, Dirijor: Semyon Bychkov
Solistă: Elisabeth Kulman – soprană
Wagner – „Wesendonck– Lieder” WWV 91
Ceaikovski – Simfonia nr. 6 în si minor op. 74 „Pathétique”

Miercuri 16 Septembrie 2015, ora 20.00, Sala Mare a Palatului
Wiener Philharmoniker, Dirijor: Semyon Bychkov
Solistă: Valentina Naforniță – soprană
Haydn – Simfonia nr. 44 în mi minor H 1/44
Enescu – „7 lieduri pe versuri de Clément Marot” op. 15
Brahms – Simfonia nr. 3 în Fa Major op. 90

Vineri 18 Septembrie 2015, ora 22.30, Ateneul Român
Academy Of Ancient Music, Dirijor: Richard Egarr
Monteverdi – „Întoarcerea lui Ulise în patrie”
Solişti: Ian Bostridge  – Ulisse (tenor), Christine Rice – Penelope (mezzo-soprană), Elizabeth Watts – Minerva (soprană), Andrew Tortise –  Telemaco (tenor), Lukas Jakobski – Tempo, Nettuno & Antinoo (bass), Sophie Junker – Amore & Melanto (soprană), Daniela Lehner – L’Umana Fragilita (mezzo- soprană), James Creswell – Eumete (tenor)

Sâmbătă 19 Septembrie 2015, ora 16.30, Ateneul Român
Recital Piotr Anderszewski – pian

Sâmbătă 19 Septembrie 2015, ora 19.30, Sala Mare a Palatului
Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam
Dirijor: Andris Nelsons, Solistă: Janine Jansen – vioară
Bartók – Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră Sz 36, BB 48a
Șostakovici  – Simfonia nr. 7 în Do Major op.60 „Leningrad”

Sâmbătă 19 Septembrie 2015, ora 22.30, Ateneul Român
Academy Of Ancient Music, Dirijor: Richard Egarr
Monteverdi – „Încoronarea Popeei”
Solişti: Louise Alder – Popeea (soprană), Sarah Connolly – Nerone (mezzo-soprană), Marina de Liso – Ottavia (mezzo-soprano), Iestyn Davies – Ottone (contratenor), David Soar – Seneca (bas), Andrew Tortise – Arnalta (tenor), Sophie Junker – Drusilla/Virtu (soprană), Daniela Lehner  – Amore/Damigella (mezzo-soprană), John Lattimore – Nutrice (contratenor)

4 comentarii

  1. Reblogged this on Je suis Enesco and commented:

    Iată recomandările revistelor britanice Gramophone și BBC Music pentru concertele din cadrul Festivalului George Enescu 2015. Pe de altă parte, acestea sunt singurele publicații muzicale majore care au scris despre festival, nu am găsit nimic în revistele Diapason (Franța), Classica (Franța), sau Classical Music (UK). În total sunt 18 concerte programate în 14 zile, însumând peste 33 de compoziții.

    Apreciază

  2. Valer Barna Sabadus nu va canta rolul Marzia in Catone in Utica. De astfel, nu s-a cantat in niciunul dintre spectacole, doar a inregistrat CD-ul. In locul sau canta un alt contratenor din SUA, Ray Chenez.

    Apreciat de 1 persoană

  3. […] În aceste condiții de luptă pentru independență, mai ceva ca la ’48, „brandul de țară”, stereotipul cu care este asociat Festivalul Enescu, ajunge să fie afectat direct. Publicațiile muzicale europene importante (Gramophone, BBC Music, Diapason) obișnuiesc să aibă în luna Aprilie a fiecărui an un supliment dedicat agendei festivalurilor europene. În 2017, Enescu nu se regăsește nicăieri, spre deosebire de edițiile trecute. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.