Deschidere de stagiune la ONB și ONRI


Acum știm. Stagiunea 2016-17 de la ONB se va deschide cu opereta Văduva veselă de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban și coprodusă cu ONRI (Iași – pentru cine nu e familiar cu acronimul).

Trecem peste comunicatul de presă, stupid și bombastic, ce parcă ar anunța un spectacol de circ. În fond, e vorba de operetă, un gen lejer, frivol, satiric, deci ar putea avea sens. Dar, stai! Opera Națională București deschide stagiunea cu o… operetă, când revoluția sindicală de acolo tocmai și-a găsit un adevărat profet în persoana inenarabilei Corina Șuteu? Cea care, din postura de ministru al culturii, vede ca singură rezolvare a tuturor problemelor acestei instituții separarea Operei de Operetă, pentru a reda fiecăreia „identitatea artistică” etc. etc. Atunci, de ce nu se deschide stagiunea de la Operetă cu operetă? Tocmai pentru o mai bună „identitate”…

Toate controversele ce țin de acest spectacol cu Văduva veselă de la ONB creează, într-adevăr, interesul publicului dincolo de cercul amatorilor de operă și cred că regizorul Andrei Șerban este fericit să se afle iarăși în mijlocul discuțiilor. Ar fi chiar o mare lovitură dacă spectacolul va fi bun, așa cum ne așteptăm cu toții de la domnia sa. Dar va fi suficientă această strategie de marketing pentru a face uitată problema baletului de la Opera Națională?

13923673_10153831263506297_3700536423141390923_o

Toți cei implicați azi în conducerea ONB vor să ascundă acest grandios eșec al politicii culturale românești. Nu sunt vorbe mari, pentru că Johan Kobborg și Alina Cojocaru au fost alungați de la compania de balet a ONB nu pentru că n-ar fi avut succes, ci tocmai pentru că au avut succes. Și nu pentru că nu ar fi avut valoare, ci pentru că nu sunt români. Sau, în cazul Alinei Cojocaru, pentru că nu e suficient de româncă, fiind acuzată că, de prea multă carieră internațională, a uitat să mai vorbească limba română după standardele „lingviștilor” de la Operă. Nae Ionescu zâmbește malițios din mormânt: iată că teoria lui despre a fi român versus a fi „bun român” e pusă în practică, în secolul XXI. Nu-i de mirare că teoria rasială a lui Nae Ionescu este reprodusă apologetic pe website-ul ultranaționalist Active News, portavocea revoluției lui Tiberiu Soare & Co. împotriva lui Johan Kobborg. Dar așa e la noi: oficialul român nu discută despre problemele cu care se confruntă, ci încearcă să le ascundă sub preș. Iar Văduva veselă pare să fie perdeaua de fum ideală în acest moment.

Coproducțiile anterioare ale ONB cu Volksoper Viena (Tosca), Garsington (Così fan tutte), sau cu Royal Ballet din Londra (La Fille mal gardéeManon, Marguerite and Armand, The Dream) au fost mereu comentate nefavorabil de către establishmentul muzical rromânesc (artiști, muzicologi, critici), dar și de popor. Iată, acum avem o coproducție națională, cu Opera Iași. Ceea ce nu reușește să disimuleze dna Beatrice Rancea este faptul că, în acest moment, domnia sa conduce simultan trei instituții: Opera din București, Opera din Iași și Opereta. Așa-zisa coproducție nu utilizează practic nimic din resursele artistice ale ONB (cu neglijabila excepție a unui bariton), în timp ce orchestra, corul și corpul de balet provin de la Iași. E greu de crezut că acest dezechilibru ar putea fi rezultatul dorințelor actualului interimar de la Iași; dl Cosmin Marcovici este doar un decor. Adevăratul boss rămâne dna Beatrice Rancea. Când miza este un imperiu, ce mai contează problema baletului? Apoi, ca fostă balerină, dnei Rancea nu i s-ar potrivi la fel de bine și conducerea baletului bucureștean, atât cât a mai rămas din el? Boss de nivel patru.

Îmi amintesc doar că despre Văduva veselă în regia lui Andrei Șerban se vorbea la Iași încă din 2014. Curios, la acea vreme, alegerea operetei lui Lehár era o soluție de rezervă, intenția inițială fiind aducerea unor producții semnate de regizorul român la Paris (Italianca in Algeri) sau Viena (Les contes d’Hoffmann). Acum este deja un triumf, chiar înainte de a fi prezentată, dacă e să dăm crezare comunicatului de presă, care a avut efectul vânzării aproape complete a biletelor (într-un contrast jenant cu promovarea anemică făcută producției lui Graham Vick pentru Fidelio, din această vară).

Un asemenea efort regizoral, cu șapte spectacole la rând, dintre care patru la București și trei la Iași, merită răsplătit pe măsură. Andrei Șerban nu lucrează pe gratis, a spus-o chiar domnia sa. Nimeni nu se va scandaliza pentru onorariul pe care îl va primi, ceea ce este normal. Dar toată lumea părea să se scandalizeze în fața dezvăluirii ilegale a presupusului salariu al lui Johan Kobborg. Iar faptul că marele regizor român ne anunță entuziast că va translata acțiunea libretului Văduvei în contemporaneitate, utilizând texte critice ale unor Radu Paraschivescu (care s-a specializat în ultima vreme pe umorul de tip „perle” de la Bac sau din Parlament) și Andrei Pleșu, pare logic având în vedere mizantropia de care dă dovadă Andrei Șerban în general când se referă artistic la România. Personal, m-a durut însă cum spiritul său de observație a dispărut subit atunci când Johan Kobborg era alungat de la ONB exact în aceleași condiții în care Andrei Șerban fusese alungat de la TNB cu două decenii în urmă. Tăcerea domniei sale a fost la fel de profundă pe cât e de mare zgomotul pe care-l face acum. Sau pe cât de mare îi este ambiția de a deschide stagiunea ONB oricum, chiar și cu o operetă.

Cât despre dna Corina Șuteu, domnia sa se află într-o postură de-a dreptul ingrată. De jumătate de an, ministrul culturii, în loc să repare prostiile pe care le-a făcut dl Vlad Alexandrescu la Operă (vă amintiți? „au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute” – a spus președintele Klaus Iohannis când l-a demis), a dus o luptă colosală pentru despărțirea Operei de Operetă. A pretins că unirea lor ar fi rădăcina tuturor problemelor (inclusiv ale baletului) și că separarea ar fi panaceul. Mai mult, a inițiat și un proiect de hotărâre de guvern în acest sens, cu o motivație de un ridicol caragialesc, din care lipsesc cu desăvârșire orice informații financiare (impact asupra bugetelor). Iar acum, Opera Națională deschide stagiunea cu o operetă. Explicația imediată ar putea fi incompetența. Dar, având în vedere CV-ul impresionant al doamnei ministru, mai degrabă aș crede că domnia sa nu e incompetentă, ci doar șantajabilă. Falimentul politicilor culturale pe care le-a inițiat este evident și nu demonstrează decât că, în cazul Operei, s-a predat în fața puterii tot mai mari pe care a căpătat-o dna Beatrice Rancea, cauționată de valoarea lui Andrei Șerban. Il prezzo? O carieră și după alegeri, în politică, în diplomație sau, în continuare, la timona culturii.

Hai la o-pe-re-tă! (La O-pe-ră!)

Fișă tehnică:

Văduva Veselă
de Franz Lehár

Regia: Andrei Șerban
Adaptare originală de Daniela Dima și Andrei Șerban, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu
Scenografia: Anka Lupeș
Coregrafia: Andrea Gavriliu
Dirijori: Vlad Conta, Ciprian Teodorașcu

Distribuția:

  • Hanna Glavary – Ana Maria Donose (Opera Națională Română Iași), Amelia Antoniu (Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”)
  • Danilo – Adrian Mărcan (Opera Brașov), Tiberiu Simu
  • Ambasadorul Zetta – Valentin Vasiliu (Opera Națională București), Ioan Cherata (Opera Română Craiova)
  • Valencienne – Marta Sandu (Opera Națională București), Nicoleta Maier (Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați)
  • Camille de Jolidon – Andrei Fermeșanu (Opera Națională Română Iași), Ștefan Von Korch
  • Njegus – Claudiu Bleonț (Teatrul Național București), Ruslan Bârlea (Teatrul Național Cluj-Napoca)
  • Zizi – Gabriela Daha (Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), Cristina Gireadă Tălmaciu (Opera Națională Română Iași)
  • Violeta – Tatiana Purcaru (Opera Națională Română Iași)
  • Cascada – Robert Buzilă (Opera Națională Română Iași), Ștefan Linu (Opera Națională Română Iași)
  • St. Brioche – Ovidiu Manolache (Opera Națională Română Iași), Alexandru Savin (Opera Națională Română Iași)
  • Bairamovici – Vasile Filimon (Opera Națională Română Iași), Eduard Sveatchevici (Opera Națională Română Iași)
  • Kromski – Tudor Florența (Opera Națională Română Iași), Eduard Sveatchevici (Opera Națională Română Iași)
  • Agenți – Ștefan Linu (Opera Națională Română Iași), Robert Buzilă (Opera Națională Română Iași), Ovidiu Manolache (Opera Națională Română Iași), Alexandru Savin (Opera Națională Română Iași)

Baletul Operei Naționale Române Iași:

  • Soliști Moment Vilja: Anca Andronache, Viviana Olaru, Dumitru Buzincu, Dănuț Melenciuc
  • Grizete: Maria Cotorobai, Pamela Tănasă, Miku Okazaki, Anca Andronache, Claudia Tudorache, Viviana Olaru
  • Can-Can: Chisako Ota, Mizuka Suzuki, Arisa Suzuki, Kurumi Sakamoto, Iuko Hanase, Erika Pinzano, Shinse Jouji, Hirohito Ikeuchi
  • Ansamblu: Elvis Gache, Alexandru Sebeși, Mălin Gălan, Răzvan Vieriu, Andrei Dexamir, Mihai Dexamir

Corul și Orchestra Operei Naționale Române Iași.

Și ceva poze de la repetiții:

7 comentarii

  1. Ce subtilă și binemeritată ironie ! Se deschide stagiunea la ONB, fără ONB, „corul sclavilor” nu mai are cont(r)a căror străini să se revolte, iar patriotismul local trebuie sufocat cu perna, să nu se supere interimara. În „coproducția” asta, ONB dă, ca în bancul ante-revoluționar, caii. Cine nu știe bancul, să se adreseze d-nei ministru Șuteu, că e pe specificul dânsei. Aplauze !

    Apreciază

    • E tentantă ipoteza, dar s-ar putea să fie și alte explicații la mijloc. De exemplu, faptul că sindicatele din ONB există, în timp ce la ONRI nu prea există. Atunci, ce orchestră va accepta să repete în luna August?
      Apoi, ceva se întâmplă totuși cu Traian Ichim, dirijorul de la ONRI, care e tot mereu înlocuit în ultima vreme de Teodorașcu, Conta etc. Probabil că e o problemă și acolo și atunci se repetă cu o singură orchestră, un singur cor etc. Care vor cânta în ambele locuri.

      Apreciază

  2. Cu siguranță aveți dreptate, dar am jubilat la gândul că, poate, zeii o răzbună pe Terpsichore. Un gând atât de răutãcios, încât zeul ortografiei m-a pedepsit cu o virgulă între subiect și predicat. Pentru care-mi cer iertare.

    Apreciază

  3. Interesant interview pe Adevarul cu Dmna Directoare Rancea.
    Interesante idei artistice expuse – dar si niste lipse si minusuri foarte aparente deja.

    Plusuri:

    Gustul ei pt Andrei Serban este de ne-reprosat – si un bun augur (la fel si idea ei de a face o regie de opera moderna, fluida si dinamica ).

    O noua productie a Barbierului (ori cine ar fi regizorul – cu toate ca aici este un semn de intrebare. din ce clasament provine regizorul – divizia B de regie internationala sau divizia C ? – nu cred ca vine din divisia A… dar poate ma insel – poate regizorul vine direct de la DNO or ENO or ROH cine stie… ? )

    Un alt plus: idea de a face co-productii intre Opere locale (cit ele merita) – cum merita pe deplin productiile lui Andrei Serban. Foarte bine sa se vada Indiile Galante la Bucuresti (dar nu cred ca sunt multe producti de acelasi nivel) – poate exploram mai departe opera Baroca?

    Minusui:

    Gale! (multe Gale!) – care, din cit am vazut la Iasi, nu trec de un kitsch periferal si o nota minora – dar bine ‘impodobite’ in stil ‘posh’ ani 90 . Chiar daca sunt bine-intentionate (cum ar fi premii pentru spectacole lirice).

    Din pacate nu cred ca avem inca asa ceva – Gala VIP este un show de prost-gust profund si de auto-servire slaba. Sper sa gresec, si ca la Bucuresti aceste Gale o sa fie o revelatie, o celebrare a valorilor si calitati internationale – o educatie si o placere (si nu un circ de prost gust – care la maxim o sa atraga citeva minute pe canale de divertisment.)

    Gustul pentru coregrafi minori de dans – in special gustul pt Tango si Flamengo. Stim ca ii place genul (si este OK) – dar doamna ar trebui sa se orienteze catre clasamentul A de dans/balet international (deci coregrafi care au ajuns deja la ROH, NYCB, PB, NDT etc. – sa ne dam seama cine si unde suntem in dans acum – pe plan international!?) – si sa nu devenim un mic cul-de-sac personal cu eroi ca Dmna Iliescu si preferenta la un fel de Tango/Flamengo second-hand Romanesc!

    NU am incredere in gustul doamnei in relatie de dans (din pacate). Chiar cred ca este mai buna ca regizor (si mai aproape de momentul actual in regie) – de cit ca programatoare de dans/coregrafi ( din ce a spus si ce a pus pe scena la Iasi)
    Unde gustul ei mi sa parut prafuit si demodat (si prea interesat in colturi si periferie pseudo-Spaniola)

    Si e clar – ca este foarte OK sa fie si director de Balet si Opera, chiar si vorbeste Romaneste ! – deci e manager in conformitate cu legea!

    Sper ca sunt total gresit – si ca totul o sa fie la cel mai inalt nivel artistic international (nu doar cu Andrei Serban, care este deja cu usurinta, dar si cu restul programului!…)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.