Oriunde ați fi în România, un spectacol de operă este la îndemână de văzut, cu un pic de planificare. Și nu doar un spectacol, multe teatre de operă sunt adevărate monumente de arhitectură pe care merită să le vizitați. În luna Octombrie, în România, se deschide stagiunea lirică. Materialul acesta urmărește exclusiv spectacolele de operă. Așadar, unde mergem și ce vedem?
Ateneul Român
Chiar dacă Ateneul Român este sediul Filarmonicii „George Enescu”, care programează stagiuni simfonice, sezonul de toamnă debutează cu operă. Clădirea Ateneului este construită la sfârșitul secolului XIX, după planurile unui elev al lui Garnier, arhitectul francez Albert Galleron, și este un landmark al Bucureștiului.
Pe 7 și 8 Octombrie, stagiunea se deschide cu actul I din Parsifal, ultima operă compusă de Wagner, care se anunță a fi cel mai important eveniment muzical al acestei toamne. Distribuția este de top, incluzând wagnerieni de primă mână: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang și Béla Perencz, conduși, alături de Orchestra și Corul Filarmonicii, de Christian Badea, cel mai bun dirijor român al momentului, care este și autorul unui concept regizoral unic, un omagiu adus acestei clădiri simbol al capitalei. Ocazia este practic unică, Parsifal a fost prezentat (integral sau numai câte un act) de doar cinci ori în România, din 1882 și până acum.
Opera Națională București
Clădirea proiectată și construită la începutul anilor ’50 de către arhitectul Octav Doicescu a fost renovată în 2014, iar spațiile accesibile publicului arată excelent, la același nivel cu marile teatre din lume, astfel încât o seară petrecută aici poate fi foarte plăcută. Există o dezbatere în acest moment legată de barul de la foaierul etajului I, să sperăm că puritanii vor renunța la ideea de a-l desființa. (Un argument: La Royal Opera House of Covent Garden din Londra sunt două restaurante și două baruri).

După un start fals, respectiv un anunț confuz legat de deschiderea stagiunii cu o coproducție cu Opera din Iași, prezentată apoi ca deschiderea stagiunii Operei Iași la București, cu spectacolul Văduva veselă în regia lui Andrei Șerban, ONB a anunțat abia în ultima zi din Septembrie programul pentru primele două luni ale sezonului 2016-17. Stagiunea va debuta pe 14 Octombrie cu o gală de operă, ale cărei vedete vor fi Ambrogio Maestri, Anita Hartig și Ildiko Komlosi. Sezonul continuă cu opera lui Dan Dediu, O scrisoare pierdută, și programează apoi, pe 11 Noiembrie, un nebulos Il barbiere di Siviglia (11, 13, 19 Noiembrie) fără nici un indiciu privind autorii producției. În rest, programul este destul de aerisit, cu reluările celor mai nefericite producții din repertoriu (Carmen – 29 Octombrie, La bohème – 3 Noiembrie, Nabucco – 20 Noiembrie, Don Giovanni – 26 Noiembrie) , cu excepția Traviatei puse în scenă de Paul Curran (27 Noiembrie). Deși ONB deține două producții de Graham Vick (Falstaff și Fidelio), un excelent Rigoletto regizat de Stephen Barlow, și un foarte interesant Œdipe pus în scenă de Valentina Carrasco (de la Fura dels Baus – cei care au deschis sezonul la Covent Garden cu Norma), nici una dintre aceste producții nu va fi prezentată în această toamnă. Păcat.
Opera Comică pentru Copii
Calendarul Operei Comice pentru Copii este foarte generos, aproape în fiecare zi se întâmplă ceva la acest teatru. Luna Octombrie este capturată de o nouă producție a operei lui Donizetti, Don Pasquale, care debutează pe 21 și care va fi transmisă și la cinema Băneasa, pe 11 Noiembrie, la fel și Hansel și Gretel, pe 20 Noiembrie.
Grand Cinema Băneasa
E cazul să includem și Mall-ul pe lista destinațiilor operatice, cinematograful din Băneasa asigurând legătura cu Metropolitan Opera of New York, de la care preia toată stagiunea HD. Spectacole: Tristan und Isolde (8 Octombrie), Don Giovanni (22 Octombrie), L’amour de loin (10 Decembrie), Nabucco (7 Ianuarie), Roméo et Juliette (21 Ianuarie), Rusalka (25 Februarie), La traviata (11 Martie), Idomeneo (25 Martie), Evgheni Oneghin (22 Aprilie) și Der Rosenkavalier (13 Mai).

Opera Națională Cluj
Teatrul Național din Cluj este și sediul Operei Naționale și a fost construit la începutul secolului XX după planurile unui celebru birou de arhitectură, specializat în construcția de teatre din Europa: Fellner & Helmer. Ne vom mai întâlni cu aceste nume și în continuare. Din păcate, construcția, deși foarte frumoasă, nu a mai fost renovată demult, patina timpului nu prea mai poate fi invocată.

Stagiunea a început pe 1 și 2 Octombrie cu o producție nouă: La traviata în regia franțuzoaicei Nadine Duffaut, cu soprana Diana Țugui în rolul titular. În rest, luna Octombrie e destul de pustie (doar Il barbiere di Siviglia, pe 14 Oct.), pentru ca în Noiembrie să se reia Carmen (pe 9 și 25), Otello (pe 13 și 14) și Nabucco (pe 21 și 27). În Decembrie, pe 11 și 12, urmează a doua premieră a sezonului, I puritani, o operă în care rolul tenorului este imposibil, iar cel care se va încumeta să-l cânte este Cosmin Ifrim.
Opera Națională Română Iași
La Iași însă, Teatrul Național, proiectat de aceiași Ferdinand Fellner și Herman Hellmer, a fost renovat în zona destinată publicului și arată uimitor.

Opera din Iași a fost cea mai harnică, deschizând stagiunea la… București, pe scena ONB, cu noua producție a lui Andrei Șerban: Văduva veselă, un eșec de critică și un succes moderat de public, opereta lui Lehàr având practic un libret rescris prin colaje din diverse texte, care au dublat durata spectacolului. Luna Septembrie a continuat cu Il barbiere di Siviglia (pe 28), după ce Lucia di Lammermoor programată pe 21 a fost anulată. La Iași, programul sezonului se anunță de la o lună la alta, așadar, în Octombrie, puteți vedea una dintre cele mai bune producții ale companiei (și chiar una dintre cele mai bune din România), Indiile galante de Rameau (pe 7 Octombrie), în regia aceluiași Andrei Șerban, o producție importată de la Paris. Apoi, pe 12, L’elisir d’amore, pe 25 Văduva veselă din nou, iar pe 30, Carmen.
Opera Națională Timișoara
Și la Timișoara, F&H semnează planurile pentru clădirea Operei, a cărei fațadă a fost reconstruită, însă în secolul XX, și nu mai arată ca pe vremuri.

Stagiunea s-a deschis și aici devreme, pe 18 Septembrie, cu Norma. În Octombrie compania găzduiește un festival de operă, astfel încât urmează un mic maraton cu: Turandot (pe 9), Cav & Pag (pe 12), Aida (pe 23), Adriana Lecouvreur (pe 28), apoi stagiunea regulată continuă cu operetă în mod special și abia pe 21 Noiembrie mai e programată o operă, Rigoletto. Condusă de două decenii de un mare tenor, Corneliu Murgu, instituția prezintă producții clasice în cea mai mare parte, dar acest respect al tradiției face ca spectacolele să fie de bună calitate în plan muzical.
Opera Brașov
Și la Brașov ne aflăm deja în plin sezon, stagiunea deschizându-se cu La traviata pe 10 Septembrie, urmată de Flautul fermecat (pe 17) și Lucia di Lammermoor (pe 24). Calendarul pe luna Octombrie include: Falstaff (pe 1), La fille du régiment (pe 8, un alt killer role pentru tenori – de data aceasta se va lupta cu el Liviu Iftene), Faust (pe 15, cu veteranul Robert Nagy în rolul titular), Carmen (pe 21) și Il barbiere di Siviglia (pe 29).
Opera Română Craiova
Sediul Operei din Craiova, o fostă sală de festivități a unui liceu din localitate, este în renovare, astfel încât actualul sezon se va desfășura la Cercul Militar, care posedă o sală de spectacole de tip casă de cultură. În ciuda acestor impedimente, craiovenii sunt singurii care au anunțat calendarul întregului sezon, care va debuta ambițios, pe 5 și 8 Octombrie, cu Don Carlo în regia lui Rareș Zaharia (fostul consilier al dezastruosului ministru al culturii, Vlad Alexandrescu). Luna Octombrie este apoi confiscată de o transcripție rock a operei Carmen, în turneu prin toată țara (va veni și la București, la Sala Palatului, pe 14 Decembrie). Atenție, însă, când vă programați o vizită la Opera din Craiova, compania anunță de pe acum o serie de turnee, în Franța (27 Decembrie – 5 Ianuarie) și Germania (6-21 Martie). Titlurile sezonului sunt reluări ale unor producții de succes din ultimii ani: Il trovatore (12 Noiembrie), Simon Boccanegra (24 și 26 Noiembrie), Don Giovanni (3 Decembrie), L’elisir d’amore (19 și 21 Ianuarie), Turandot (2 și 4 Februarie), Hänsel und Gretel (9 și 11 Februarie), din nou Don Carlo (16 și 18 Februarie), Aida (22 Aprilie), La bohème (4 și 6 Mai), Otello (18 și 20 Mai), pentru a încheia cu Il trittico (8 și 10 iunie, despre care nu se știe nimic, probabil se va anunța o premieră).
Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați
Nici o informație nu este disponibilă momentan, dar pe 23 Octombrie este anunțată o premieră a operei: Regele Cerb. Anunțurile din presa locală sunt pompoase și neclare: premieră mondială, libret semnat de Paolo Bosisio.
Mai degrabă ar părea să fie vorba despre opera König Hirsch compusă în anul 1956 de Hans Werner Henze, pe un libret de Heinz von Cramer după un subiect inspirat de o fabulă de Carlo Gozzi (cel care a fost și sursa de inspirație pentru Turandot).
Paolo Bosisio este regizor de operă și face parte dintr-o mai lungă listă de italieni a căror carieră se desfășoară preponderent în România, deseori prezentați exagerat în media (alte nume: Marcello Mottadelli – noul director muzical al ONB, dirijorul David Crescenzi, Mario de Carlo – regizor etc. )
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovschi” din Constanța
Le nozze di Figaro – 22 Octombrie. Este singura operă programată până acum în calendarul oficial, iar în cadrul unui festival local, pe 29 Octombrie este programată La forza del destino.
Opera Maghiară Cluj
Sezonul a început din luna Septembrie, cu un concert simfonic, dar singurele opere programate până acum sunt în Octombrie: L’elisir d’amore (pe 20) și La bohème (pe 27). De reținut: spectacolele de la acest teatru, în mod special cele de operetă, sunt cântate în limba maghiară, o opțiune destul de curioasă în secolul XXI, cu titrare în limba română (care nu funcționează întotdeauna).
Opera Vox – Oradea
La Oradea, Teatrul Național este o altă capodoperă proiectată de Fellner și Helmer și a fost renovat de curând, încât incită pe oricine la o vizită.

Din păcate, orașul nu dispune de o companie de operă permanentă. Opera Cluj mai vine câteodată în turneu aici, dar este meritul unei companii independente, Opera Vox, care încearcă să producă spectacole de operă în Oradea, astfel încât, pe 2 Noiembrie, este programat un Barbiere di Siviglia.
O concluzie
La o primă vedere, situația arată bine, cantitativ vorbind. România are destul de multe companii de operă (comparabil cu Marea Britanie, de exemplu). Dar aici se cam oprește totul. Stagiunile sunt destul de sărăcăcioase, îngrijorător este faptul că, începând de anul acesta, și Opera Națională București se înscrie în acest curent.
Apoi, repertoriul abundă de Traviate și Bărbieri, explicația fiind că sunt opere foarte populare și pot fi cântate de artiști tineri. Dar nu există nici o operă de Wagner, nici o operă de Richard Strauss și, în general, opera germană tinde să fie evitată. Apoi, în afară de Indiile galante de la Iași, nici o operă baroc. Până și Mozart este prezentat foarte rar. Artiștii de calibru internațional sunt rareori invitați, iar festivalurile de operă din intersezon lipsesc aproape cu desăvârșire (în afară de Opera Nights de la Castelul Huniazilor, de un nivel artistic îndoielnic).
Vara mai sunt „Festivalul rozelor” de la Timisoara si inca un festival in septembrie la Sibiu.
ApreciazăApreciază
[…] Zamfir are planuri mari, în ciuda unei anverguri inevitabil locale. Așa cum arătam și în analiza sezonului de toamnă la teatrele de operă din România, craiovenii sunt singurii care și-au […]
ApreciazăApreciază
Mulțumesc.
ApreciazăApreciază
[…] puțină vreme în urmă am scris un articol despre programele anunțate de teatrele de operă din țară, o trecere în revistă a stagiunii de […]
ApreciazăApreciază