Asta e muzica ce-i place ministerului culturii!


Am greșit când am scris că reconfirmarea dlui Bogdan Gheorghiu ca ministru este garanția că  acest guvern nu va face nimic pentru cultură. Va face, dar nu ce trebuie.

Surse apropiate din ministerul culturii susțin că tradiționalul concert de la Ateneu dedicat zilei culturii naționale nu va fi unul simfonic, cu vreo rapsodie de Enescu, ci unul la care, alături de orchestră, va cânta și formația Direcția 5.

Ce treabă au niște veterani pop-rock, care n-au mai întâlnit succesul de vreo două decenii, cu marea cultură națională? E imposibil de înțeles. Ultimul eveniment notabil al celor de la Direcția 5, conform Wikipedia, a avut loc în 2017, într-un club din orașul Dej, unde, în timpul turneului de lansare a ultimului lor album, „Tony Șeicărescu s-a luat la bătaie cu membrii trupei. Deși era cel mai vechi, a fost exclus din trupă, fiind înlocuit cu Alina Crișan.” S-or fi bătut în urma unor diferențe de idei despre cultura națională?

Dar poate că muzica lor îi provoacă nostalgii ministrului și asta e suficient ca să-și comande un concert cu ea. În orice caz, Filarmonica George Enescu n-a părut entuziasmată de ideea unui astfel de concert cross-over (bravo lor!), așa că, pe 15 Ianuarie 2021, rockerii grizonați vor cânta alături de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Națiunea nu va fi privată de emoția acestui concert din vremuri de pandemie, pentru că va fi transmis de televiziunea publică. Să asculte și poporul muzica ce-i place dlui Bogdan Gheorghiu.

Comentarii ar fi multe de făcut. De ce Direcția 5 și nu Florin Salam? Măcar „maneliștii“ încă mai sunt în stare să vândă bilete și să trăiască din asta, nu atârnă de subvenții de stat într-un domeniu pur comercial. De ce Tinerimea Română a acceptat acest aranjament, considerat în lumea muzicii clasice drept o formă de prostituție artistică?

Poate ați avut timp în vacanță să vedeți Rompan Todo (Break It All), un serial documentar Netflix despre rock-ul din America Latină. Un continent zguduit permanent de lovituri de stat și de dictaturi sângeroase, în care muzica rock era mereu privită cu suspiciune și scoasă în afara legii. O simplă reflecție asupra rock-ului ca muzică a protestului arată clar că un concert pop-rock propus de ministerul culturii pentru Ateneu, de ziua lui Eminescu, transmis de TVR, finanțat integral din bani publici de un guvern condus de un economist trădează misiunea oricărei orchestre simfonice sau a Ateneului ca panteon al culturii.

6 comentarii

  1. Muzica rock a fost și este o muzică de calitate, o muzică complexă cu o istorie vastă, iar trupa Direcția 5 a avut și are parte de un succes important, plus că este una dintre cele mai longevive trupe din România și a cântat alături de orchestră în nenumărate rânduri. Muzica rock și muzica simfonică se îmbină perfect.
    Știți ce este imposibil de înțeles? Hate-ul acesta gratuit și impresiile dvs eronate. Faptul că ați adus în discuție „maneliștii”, este sub orice critică, eu nu aș considera-o o opțiune nici măcar din răutate, cu atât mai mult o comparație a celor două genuri muzicale. Nu știu ce vârstă aveți, dar să știți că „grizonați” ajungem cu toții, măcar acești rockeri „grizonați”, așa cum îi numiți, au făcut și fac ceva în continuare, aduc valoare muzicii românești și bucurie publicului. Dvs ce faceți? Aberați ar fi răspunsul corect, fiindcă ceea ce ați scris este pură prostie. Rușine să vă fie!
    PS. Felicitări Dlui Ministru Bogdan Gheorghiu pentru decizia luată. Nu doar dumnealui ascultă muzica celor de la Direcția 5, din contră, o ascultă o mare parte a românilor din țară și de peste hotare. 🙂

    Apreciază

    • Frumos comentariu! Doar că e pentru altă postare. 🙂 Aici nu suntem supărați pe Direcția 5 în general, ci pe contextul în care apar ei: “Ziua Culturii Naționale – Ateneu – Mandeal etc”. Pe scurt, Eminescu și Direcția 5. Vi se pare o alăturare potrivită?

      Apreciază

    • Probabil că intrarea în subiectul muzicii pentru publicul larg, mai puțin cultivat, atrage inevitabil comentarii ireverențioase. „Muzica rock și muzica simfonică se îmbină perfect.”, ASTA e o aberație. Istoricele tentative de „îmbinare” făcute de vârfuri recunoscute al muzicii rock (nu de epigoni locali) s-au înscris între mediocru și penibil, nimeni nu reascultă cu plăcere așa ceva. E cu totul altceva că unii oameni cu educație muzicală ascultă cu plăcere și muzică rock pe care o consideră de calitate. Sau declară public că încă ascultă rock sau rap, pentru a transmite un mesaj anti-elitist. Iar ofuscarea pentru referirea la maneliști e amuzant completată cu invocarea muzicii pe care o ascultă „o mare parte a românilor din țară și de peste hotare”. Concertul de Ziua Culturii Naționale ar fi fost o oportunitate de evidențiere a valorilor excepționale de azi pe care scena muzicală internațională, sălile de concert și de operă, le apreciază ca valori muzicale românești. Și dacă n-am avea!

      Apreciază

  2. O farsă reușită trebuie dusă până la capăt. Eu propun ca Direcția 5 să fie și membri ai Uniunii Scriitorilor, că doar au scris atât de multe versuri. Și cine știe, poate vor fi primiți și în Academia Română.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.