Diletanții


Fără buget aprobat, guvernul României se apropie de finalul negocierilor tripartite pentru ocuparea posturilor de secretari de stat. Ministerul culturii are o tradiție bine stabilită în a fi o monedă de schimb, ceea ce a provocat de multe ori numiri hilare: instalatori care pretindeau că știu istorie din discuțiile cu unchiul profesor, tenori sindicaliști, personaje cu trecut scandalos, rapsozi de muzică populară. Pe scurt, un evantai pitoresc  de oameni nepotriviți la locul nepotrivit.

De data asta, mă așteptam la ceva mai mult. Mai ales din partea USR, un partid care se revendică din lupta eroică pentru patrimoniul istoric arhitectural al Bucureștiului. Și care o propune pe dna Iulia Popovici ca secretar de stat pentru artele spectacolului. A rămas USR fără membri interesați de patrimoniu? Se pare că da, pentru că dna Popovici nu este membră de partid, ci independentă. Mai mult, afinitățile sale politice asumate sunt de stânga, în timp ce USR, după multe dezbateri, s-a declarat de dreapta, fără echivoc. Nu-i bai, asta să fie problema. Putem să ignorăm și luările de poziție ale dnei Popovici în diverse scandaluri din trecut, toate din perspectivă sindicală, deși nu sunt de bun augur acum, când va avea de construit politici și de administrat bugete, cu obiectivul de a crește totuși nivelul calității din sectorul culturii instituționalizate.

În fine, ca să n-o lungim prea mult, distinsa doamnă a fost confirmată oficial și, înainte de orice, și-a adus și doi consilieri. Doi domni care se ocupă de muzica blues, pentru că dna secretar de stat recunoaște cu adorabilă candoare că este o „afoană care nu știe propriu-zis muzică“, în schimb expertiza reală ar avea-o „în sectorul independent din teatru și dans”. Secretarii de stat au dreptul să-și aducă patru consilieri. Cum artele spectacolului înseamnă teatru, muzică și dans, presupun că acești „blues brothers” plus expertiza șefului lor acoperă toate cerințele. Mă întreb ce specializări vor avea următorii doi consilieri, dacă vor exista, căci de muzică sigur nu vor fi.

Ca să înțelegem ce urmează în sectorul artelor spectacolului în următoarea perioadă, o privire rapidă pe câteva cifre oficiale nu poate fi decât un motiv de îngrijorare.

Anul trecut, ministerul culturii a alocat instituțiilor subordonate subvenții în valoare de cca 127 milioane euro (mai exact, 616, 863 milioane lei). Felia care revine instituțiilor de spectacolul (adică teatre, orchestre, opere, coruri și dans) este de  93 de milioane de euro, adică 73% din totalul subvențiilor. Mai departe, din banii alocați spectacolului, 64 de milioane euro, sunt dați pentru operă și muzică clasică (teatre lirice, filarmonici, orchestre simfonice – am exclus de aici Centrul Național al Dansului și noul festival „Cântarea României”, camuflat sub numele de Teatrul Muzical „Ambasadorii”). Toată muzica asta nu are nici o legătură cu blues-ul și totuși ne costă jumătate din totalul subvențiilor alocate de minister. Încă o dată: 50% din banii cu care ministerul sprijină toate instituțiile subordonate sunt pentru muzică clasică și operă. Ei bine, jumătatea asta revine spre administrare, iluminare și direcție vizionară acestei echipe, formată din dna „afoană” și „completarea ideală”.

Eu nu cred că-i bine.

Update:

András István Demeter este noul secretar de stat care va coordona teatrele și instituțiile muzicale subordonate. Se pare că m-am grăbit, atribuindu-i dnei Iulia Popovici responsabilități guvernamentale atât de extinse. E mai rău: secretarul de stat propus de USR nu se ocupă de nimic, conform descrierii de pe website-ul ministerului. Cu toate astea are deja doi consilieri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.