Suor Angelica la Opera Brașov


Într-o Sâmbătă, 3 Aprilie, la Opera Brașov, live pe YouTube
Giacomo Puccini: Suor Angelica
Regia: Valentina Mărgăraș, scenografia: Rodica Garștea
Aurelia Florian (Suor Angelica), Carmen Topciu (La Zia Principesa), Asineta Răducan (La Maestra Delle Novizie), Cristina Coatu (La Badessa), Paula Duca (Suor Genovieffa), Andromeda Nemeș (Una Novizia), Daniela Puiu-Surdeanu (Suor Osmina), Geanina Tomescu (Suor Dolcina), Anca Moguț (Prima Sorella Cercatrice), Anca Panait (Seconda Sorella Cercatrice), Rodica Iuga (La Suora Infirmiera), Sofia Nanu Popa (Una Bimba)
Orchestra Operei Brașov
Dirijor: Traian Ichim

După mai bine de un an de pandemie și de restricții care au blocat, sau, în cel mai bun caz, au dat peste cap tot ce înseamnă instituție de spectacol, Opera Brașov a programat practic singurul eveniment online cu adevărat interesant. Nu doar o operă (prea) puțin cântată în România (dar care face totuși parte din repertoriul acestui teatru), ci pentru o distribuție de nivel internațional. Cele mai bune soliste care activează în România, Aurelia Florian și Carmen Topciu, cărora li s-a alăturat Asineta Răducan (Leonora de senzație în Fidelio de la ONB, acum câțiva ani), și iată cum Brașovul dă lovitura oferind spectacolul gratuit. Mai mult, Aurelia Florian debutează în rolul titular, stabilind, cred, o premieră în mediul online.

Suor Angelica e cea mai subapreciată operă din întreg Tripticul lui Puccini, însă cine îi va acorda atenție va descoperi că are muzica cea mai subtilă, de o delicatețe ce o egalează pe cea din La bohème și o dramă care stă la același nivel cu Tosca. Toate principiile lui Puccini există și aici, concentrate într-o singură oră. Deși acțiunea se petrece într-o mănăstire, nu este vorba de nici o introspecție teosofică, ci de o dramă profund umană a individului strivit de moralitatea încremenită a lumii. Aparenta monotonie a primei jumătăți a operei, deși plină de mici bijuterii instrumental-vocale punând în valoare forța unui ansamblu de roluri secundare, toate feminine, nu face decât să acumuleze tensiunea care explodează controlat în scena întâlnirii dintre Angelica și Principessa. Un duet de o violență psihologică frizând tortura, la fel cum Scarpia o chinuie pe Floria Tosca. În fine, Angelica moare, așa cum mor toate eroinele lui Puccini (mai puțin Magda).

Producția Valentinei Mărgăraș a avut premiera în 2013, ca parte din Il trittico, prezentat integral în acea stagiune. Scenografia naiv-realistă a Rodicăi Garștea arată mai bine pe ecran decât în realitate și nu are nici o pretenție în afara funcționalității. Mișcarea de scenă e descriptivă, cu o soluție interesantă pentru final, prin înlocuirea revelației divine cu întâlnirea dintre Angelica și fantoma copilului dispărut. E suficient, atâta vreme cât se cântă bine.

Topciu - Florian - Suor Angelica
Carmen Topciu și Aurelia Florian în Suor Angelica – Opera Brașov, 2021

Aurelia Florian a etalat același timbru somptuos, plin de culori întunecoase și senzuale, o voce foarte distinctă în ansambluri și plină de expresivitate în momentele solistice. O Angelica feminină, departe de a fi doborâtă de penitență, care îi face față și vocal și dramatic impozantei Principesse. În acest context a cântat cu multă sensibilitate, într-o manieră veristă, făcând ca aria Senza mamma, bimbo, tu sei morto! să debordeze de emoție. Carmen Topciu a fost o Principessa implacabilă, siguranța vocală cu care a cântat făcând practic inutilă regia de mișcare și costumația amenințătoare. Confruntarea dintre cele două diamante din cenușa Operei Brașov rămâne un moment electrizant, care merită revăzut, și sper că va veni o zi când publicul îl va putea savura pe viu, în sală. Ansamblul maicilor a fost neobișnuit de bun, condus practic de Asineta Răducan.

În fine, lectura lui Traian Ichim a fost destul de anemică, având în vedere că partitura lui Puccini permite multe culori orchestrale, dar, cel puțin, a fost corectă și cu respect pentru compozitor, ceea ce în România nu e chiar puțin lucru.

Evident, rămâne deschisă aceeași întrebare pentru Opera Brașov: de ce nu sunt programate mai des aceste două mari artiste? Cu siguranță că ar atrage mai mult public și ar ridica și nivelul celorlalți cântăreți. 

2 comentarii

  1. Bună seara! Foarte frumoasa opera, am ascultat-o cu mare plăcere, soliști foarte buni! Dar mă îndoiesc că această regie îi aparține cu adevărat Valentinei Mărgăraș. Identică aproape cu aceeași producție din Brăila, în 2008.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.