Salvați Opera (București). Stop


Nouă interimari în șapte ani la Opera Națională București

Un comunicat de presă al ministerului culturii anunță pe un ton chirurgical o nouă schimbare de management la Opera Națională București. Dl Fănel Ignat este demis din funcție, urmând ca succesorul lui să fie numit la capătul celor 15 zile de preaviz. Din anul 2015 și până acum, ar fi al nouălea interimar numit la ONB, instituția care beneficiază de cea mai mare subvenție publică din toată cultura instituționalizată românească: cca 16 milioane € pentru anul 2020. Adică dublu față de Festivalul Enescu, ca să avem o comparație. În același interval de timp, guvernele României au  schimbat 11 miniștri ai culturii.

De asemenea, în premieră, ministerul culturii face publică o informație pe care s-a străduit s-o omită ani de zile: organizarea unui concurs de proiecte de management nu este posibilă la ONB din rațiuni legale, întrucât instituția are deja un director, pe dl Cătălin Ionescu-Arbore, dar care este suspendat până își rezolvă problemele dintr-un dosar penal.

Anunțul făcut de ministerul culturii vine la câteva zile după numirea în funcția de secretar de stat a dlui András István Demeter, ale cărui atribuții includ și coordonarea instituțiilor din domeniul artelor spectacolului (teatre, opere, filarmonici etc.).

Așadar, pe 25 Martie, Opera va avea un nou interimar. Între timp, e foarte posibil să aflăm și care va fi soarta dlui Ionescu-Arbore, condamnat în primă instanță la patru ani și patru luni închisoare și interzicerea ocupării unei funcții publice pentru o perioadă de patru ani. Pe 18 Martie e un nou termen în procesul său de la Curtea de Apel, care ar putea fi și ultimul.

Strania istorie recentă a Operei Naționale București

Cum de s-a ajuns aici? Comentariile sunt aproape inutile, e suficientă o simplă cronologie a evenimentelor secolului XXI de la Opera Națională București, ce pare un roman scris în colaborare de Gogol, Ionesco, Kafka și Dali.

2001 – Celebrul tenor Ludovic Spiess, ministru al culturii în urmă cu trei decenii, este numit director al Operei Române din București. În 2005, Spiess este demis de ministerul culturii, escaladarea finală a conflictului dintre acesta și o parte din angajații instituției.

2005 – Cătălin Ionescu Arbore ajunge directorul Operei. Un mandat condimentat cu și mai multe scandaluri decât cel al lui Ludovic Spiess. La capătul lui, nota obținută la evaluare nu-i permite să candideze singur la concurs, drept urmare, Arbore rămâne interimar până la organizarea competiției.

2012 – Concursul de proiecte de management este câștigat de dl Răzvan Ioan Dincă. Arbore contestă concursul și pierde definitiv în instanță. Răzvan Dincă transformă radical instituția: clădirea este renovată în câteva luni, sunt invitați regizori renumiți din străinătate să monteze la București, iar baletul este încredințat lui Johan Kobborg, care aduce la rândul său coregrafii celebre, în care, deseori, dansează cea mai importantă balerină româncă din toate timpurile, Alina Cojocaru, solistă la Royal Ballet și English National Ballet.

2015 – Schimbările de la ONB declanșează rezistența vehementă a angajaților, iar Răzvan Dincă este suspendat din funcție și trimis în judecată. Va fi achitat definitiv în 2018, după un proces lung, fără a mai reveni în funcție.

2015 – Începe sarabanda interimarilor. Mai întâi George Călin, adjunctul lui Răzvan Dincă. Este demis în Aprilie 2016, punctul de plecare a scandalului baletului de la ONB.

2016 – 2019 – Tiberiu Soare îl înlocuiește pe George Călin. Este demis după câteva zile. Îi urmează Vlad Conta, care rezistă o săptămână. George Călin revine pentru o singură zi. Îi succede Beatrice Rancea, care se autosuspenda din funcția de manager general al Operei Iași pentru un interimat care va dura până în Decembrie 2017. Urmează primul interimat al lui Fănel Ignat. Ministerul culturii organizează un concurs în 2018, pe care Ignat îl câștigă, dar concursul este anulat în urma contestațiilor celuilalt candidat (Antoniu Zamfir). Ignat se întoarce la interimatul său până la sfârșitul anului, când este înlocuit cu Răsvan Cernat. Cernat mai fusese director înaintea lui Spiess și, conform obiceiului locului de la Operă, a ajuns și el la tribunal, cercetat pentru nereguli, dar a fost achitat. Între timp, Arbore reușește să obțină anularea concursului pierdut în 2012 și revendică postul de director, în calitate de câștigător, la începutul anului 2019. Numai că, tot în 2015, fusese și el trimis în judecată pentru corupție. Drept urmare, ministerul îl confirmă pe post, suspendându-l simultan din funcție. Astfel, Ignat revine ca interimar.

2021 – Fănel Ignat e demis. Arbore așteaptă verdictul definitiv. Interimarul cu numărul nouă urmează să fie numit și este probabil că anul acesta justiția va debloca într-un fel sau altul o situație pe care ministerul culturii nu reușește s-o gestioneze nici politic și nici legislativ de peste două decenii.

Din 2015 și până acum, Guvernul României a alocat Operei Naționale București o subvenție totală de 81,2 milioane €.

4 comentarii

  1. Inteleg ca Dinca nu a vrut sa se mai intoarca? Si cum este Arbore inca director (suspendat) din moment ce a pierdut concursul? Perspectiva reintoarcerii la ONB pre-2012 e mai sumbra decat tot ce s-a intamplat dupa Dinca!

    Apreciază

    • Achitarea a survenit când i s-a încheiat mandatul. Arbore a pierdut concursul, dar ulterior l-a contestat și a câștigat concursul prin descalificarea lui DIncă după ce acesta își terminase deja mandatul.
      Cu alte cuvinte, ce-ați văzut Dvs. la Operă, Alina Cojocaru, coregrafiile lui Ashton și McMillan, producțiile lui Vick & Co. nu au existat. Mă mir că mai dau Traviata, că nici producția aia nu există, de fapt.

      Apreciază

  2. Singurul manager al ONB în adevăratul sens al cuvântului a fost și va rămâne Răzvan Dincă! Și aici ma refer la tot! De la titluri superbe, la soliști și dirijori, de care noi toți am avut nevoie! Asa perioada nu cred ca o sa mai aibe aceasta instituție! 😔
    Restul e cancan…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.