Un concert cu copii


într-o Vineri, 7 Ianuarie, la Filarmonica „Paul Constantinescu”, Ploiești
Concertul elevilor de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploiești
Rosauro: Concert pentru marimba și orchestră
Alexandru Dumitrașcu – marimba
Vivaldi: Concert pentru flaut și orchestră „Privighetoarea”
Sabina Gabriela Ițcuș – flaut
Mozart: Concertul nr.8 pentru pian și orchestră, KV 246
David Petre – pian
Mozart: Concertul pentru flaut, harpă și orchestră, KV 299
Eduard Cristian Miclea – flaut
Dana Batschi-Beleca – harpă
Weber: Concertino pentru clarinet și orchestră
Matei Vladimir Păun – clarinet
Mendelssohn: Concertul pentru vioară și orchestră
Eva Maria Dumitru – vioară
Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Ploiești
Dirijor: Emil Vișinescu

Dintre sute de catarge…

Pandemia a întrerupt pentru aproape doi ani tradiția concertelor elevilor Colegiului de Artă „Carmen Sylva” în compania Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. De unde și atmosfera foarte încărcată de energie și de emoție a acestei seri de Ianuarie: o sală plină de elevi, părinți, profesori și probabil câțiva spectatori curioși care au fost însă gratificați cu două ore de muzică cu totul speciale. Pentru că nu e vorba despre un concert cu copii care demonstrează că pot cânta la un instrument, ci despre un concert al unor muzicieni autentici, aflați la început de drum. Câți dintre ei vor ajunge profesioniști nu mai e atât de important.

Importantă e experiența unui concert adevărat, acompaniat de o orchestră profesionistă cu care au cântat de la egal la egal, într-o manieră cât se poate de serioasă. Ovațiile și exploziile de aplauze din partea colegilor au fost de un entuziasm contaminant, care nu se regăsește în serile simfonice obișnuite din stagiune. Evenimentul a avut ritm și pentru că s-a cântat, cu o singură excepție, doar câte o parte din fiecare concert pentru instrument, ceea ce a permis concentrarea maximă a copiilor și o varietate stilistică binevenită pentru spectatori.

Vânturile, valurile

Primul a fost Alexandru, un elev de clasa a X a, care a atacat cu aplomb ultima parte (a VIa, Despedida) din Concertul pentru marimba de Rosauro. Muzica: o combinație de coloană sonoră pentru Mission impossible și Living in the Past a lui Jethro Tull; interpretarea: intensă, concentrată. O foarte bună introducere pentru ce a urmat.

Sabina

Sabina, la numai 11 ani, cântând integral Concertul pentru flaut „Il gardellino” al lui Vivaldi, a fost o revelație. De o precizie ritmică uimitoare, uneori chiar mai atentă decât acompaniatorii ei profesioniști, această puștoaică a defilat prin lucrare, fără complexe și fără să trădeze ceva din emoțiile pe care le-a avut.

David, 15 ani – a interpretat cu candoare prima parte din concertul Lützow, ingenuitatea prelungindu-se apoi în Concertul pentru flaut și harpă, a cărui primă mișcare i-a adus pe scenă pe Eduard (17 ani) și Daria, toți trei fiind foarte aproape de rendițiile profesioniste ale unor soliști maturi.

Eva

Matei, 16 ani, s-a descurcat foarte bine cu cadențele concertului pentru clarinet de Weber, însă finalul i-a aparținut Evei, o mică violonistă de 15 ani, care s-a aruncat cu totul în concertul lui Mendelssohn, lăsând o impresie foarte puternică. A avut cele mai frumoase atacuri și cele mai audibile nesiguranțe, însă această puștoaică a îmbinat delicatețea cu virtuozitatea într-o manieră personală cuceritoare.

Neînţeles rămâne gândul

Ar fi facil să remarc doar exuberanța copilărească și talentul acestor copii. Mai important este că inocența a fost dublată de multă seriozitate și concentrare, demonstrând multă muncă și, mai mult ca sigur, și sacrificii. Îi ascultam și îi priveam cum erau inundați de emoții (și ale lor și ale colegilor care-i aplaudau) și sper ca entuziasmul și pasiunea lor să nu se piardă, chiar dacă vor munci și mai mult pentru a deveni muzicieni profesioniști.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.