într-o sâmbătă, 20 Mai, transmisiune live Met in HDMozart: Don GiovanniRegia: Ivo van Hove; decoruri și lumini: Jan Versweyvel; costume: An D’Huys; proiecții: Christopher Ash; coregrafie: Sarah Erde
Peter Mattei (Don Giovanni), Ben Bliss (Don Ottavio), Federica Lombardi (Donna Anna), Ana María Martínez (Donna Elvira), Adam Plachetka (Leporello), Ying Fang (Zerlina), Alfred Walker (Masetto), Alexander Tsymbalyuk (Il Commendatore)
Dirijor: Nathalie Stutzmann
Metropolitan Opera are o istorie lungă cu Don Giovanni, premiera noii producții semnată de regizorul belgian Ivo van Hove a fost spectacolul cu numărul 577 în istoria companiei, iar cel cu numărul 581 a fost transmis în sălile de cinema, putând fi urmărit în direct și în România.
Aș putea spune că, în ultimii 65 de ani, punerile în scenă ale acestui mare titlu de repertoriu nu s-au ridicat niciodată la înălțimea calității distribuțiilor vocale de pe scenă. Sigur, pe vremea lui Herbert Graf (premiera din 1958) foarte puțini regizori își propuneau să provoace intelectual, iar la Met nici măcar nu se punea problema dincolo de obținerea unei anumite estetici. Dar nici Zeffirelli n-a impresionat la fel de mult ca în La bohème sau Turandot (două producții operate și azi de compania de operă americană, după peste trei decenii de la premieră) și nici punerea în scenă a lui Michael Grandage n-a reușit să alunge impresia de concert în costume. O evoluție a dramaturgiei a existat însă, în toată lumea: aceea că Don Giovanni e un personaj complex, că acel Viva la libertà! din scena petrecerii din palatul său înseamnă ceva, că ar fi cazul să privim în perspectivă. Dar adevărul este că Don Giovanni e una dintre operele cele mai dificile pentru un regizor și producțiile memorabile se numără pe degetele de la o mână. Peter Brook (Aix-en-Provence, 1998), Deborah Warner (Glyndebourne, 1994) sunt cele mai reușite în secțiunea „modern, dar nu radical”, în care s-ar încadra Met-ul ca politică de repertoriu. În ambele, decorul lipsește aproape cu totul.
Spectacolul lui Ivo van Hove, coprodus cu Opéra national de Paris (unde a avut premiera în 2019), renunță să mai exploreze ambiguitatea lui Don Giovanni și se întoarce la puritanismul maniheist al anilor ’40. Într-o declarație acordată ziarului New York Times, regizorul oferă drept cheie de lectură a montării sale subtitlul operei: Il dissoluto punito. Acțiunea e adusă în zilele noastre: bărbații poartă costume contemporane, femeile rochii moderne într-un dress code destul de uniform, în care diferențele sociale sunt aplatizate. Până și golanii lui Masetto porniți să-l linșeze pe Don în actul al doilea sunt îmbrăcați smart casual. Mișcarea de scenă nu depășește decât rareori evidența imediată a libretului. Desigur, spada devine un revolver în scena duelului cu Comandorul, iar monumentul funerar al acestuia devine un mic memorial, reprezentat de o floare așezată în mijlocul scenei. Decorurile sunt aproape o replică modernă a celor ale lui Herbert Graf, completate cu niște structuri arhitectonice din beton. Un decor cenușiu și opresiv, sugerând că lumea în care trăiește Don Giovanni e urâtă și apăsătoare și că, fără personajul central, această lume ar fi mai bună. Abia în sextetul final scenografia e iluminată meridional, iar lenjeriile atârnate la uscat de aceleași decoruri, semnalând întoarcerea la normalitate, sau, dacă vreți, o interpretare tezistă a lui Viva la libertà!

Dar să aștepți două ore ca să înțelegi că floarea aceea din mijlocul scenei e mai mult decât un martor tăcut al unei crime, întrucât nu există nici un cimitir și nici un monument funerar, e o subtilitate subdimensionată pentru ceea ce înseamnă opera în general, adică o artă a exagerării. Iar iluminarea decorului după trei ore de așteptare ratează o bună parte din efectul dramatic. Și poate că e relevant de amintit că Opera din Paris va înlocui această producție chiar în stagiunea următoare, cu producția radicală a lui Claus Guth prezentată la Salzburg în 2008.
Partea muzicală a fost mai bună. Peter Mattei domină lumea operei în rolul lui Don Giovanni (cu care a deschis stagiunea de la Teatro alla Scala în 2011) de cel puțin două decenii. Dar este pentru prima dată când un spectacol cu el în rolul titular e transmis video de la Met. Sigur, anii au trecut și peste el, nu mai e tânărul exuberant de la Aix-en-Provence, dar în voce nu se simte nici o uzură, ci, dimpotrivă, o autoritate cu care captivează atenția tuturor. A fost vedeta serii, rafinând și mai mult canțoneta din actul al doilea și aproape că a recreat atmosfera marilor seri de operă din vremea lui Cesare Siepi sau Ezio Pinza în duetul cu Zerlina.

Pe lângă acest somptuos Don Giovanni, cel mai bine din distribuție au fost Federica Lombardi și Ying Fang. Prima, o Donna Anna statuară, foarte atentă la frazare și la recitative, iar Zerlina a fost de o tandrețe atașantă. De remarcat că Federica Lombardi și Ben Bliss (excelent și el în rolul lui Don Ottavio) au intervenit cu ornamentații personale în ariile lor Or sai chi l’onore, respectiv Il mio tesoro intanto. Adam Plachetka, deja un obișnuit al marilor teatre de operă din lume în rolul valetului lui Don Giovanni, s-a agitat mai mult pe scenă, dar rămânând un pic în urmă din punct de vedere vocal față de stăpânul său, mai aproape de naivitatea unui Masetto decât de ambiguitatea lui Leporello. Dar cum ambiguitatea a fost primul lucru de care s-a dispensat regizorul, logica regizorală a primat, din întâmplare.
Ana María Martínez a fost surpriza neplăcută, atacând drept orice acută, astfel încât a dat senzația că Donna Elvira nu e rolul potrivit pentru ea, cel mai dureros moment vocal fiind Mi tradi quell’alma ingrata, în care a ratat toată atmosfera. Nici Alfred Walker nu s-a ridicat la nivelul artistic al scenei pe care cânta, chiar și în liniarul rol al lui Masetto. În fine, Alexander Tsymbalyuk a fost autoritar, așa cum trebuie, dar un pic forțat.
Nathalie Stutzmann a condus competent corul și orchestra Met-ului, nimic mai mult, uneori e suficient și atât, dar mai multă inspirație ar fi făcut din acest spectacol unul de ținut minte multă vreme.
Sunt in mare de acord cu cele scrise, dar nu intrutotul. As incepe cu versiunea muzicala aleasa – previzibil, a fost versiunea compozita, mixata din cele doua originale: Praga si Viena, adunand elemente din ambele si omitand scena si duetul „Per queste tue manine” din a doua versiune. Nimic nou sub soare, 99,9% din productii aleg aceasta varianta.
Productia in sine m-a facut sa ma intreb de ce a ales Met-ul una noua, cu nimic mai buna decat cea anterioara, nu tocmai veche (dar nu ne mai miram, amintindu-ne ca ONB vrea sa ne prezinte in toamna a cata? productie de Oedipe postrevolutionara). Decorurile monotone si cenusii, iluminarea saraca, monocroma si aproape constanta o fac anosta si plicticoasa. Greseli regizorale nenumarate – costume prea asemanatoare ca sa justifice schimburile din actul 2, prea multa lumina ca sa nu poata fi recunoscut personajul afta „in travesti” si inca altele. Multa miscare fara justificare dramatica, uneori in detrimentul sunetului. Nu au folosit nici trucul, decenit clasic, al dezbracarilor masculine (deh, de cand cu me-too e mai greu sa la dezbraci pe femei), dar nici nu prea aveau ce, daca nu luam in considerare figuratia, si ea cam saraca pentru productiile Met-ului.
Din fericire, interpretii stiau ce sa faca, iar jocul lor a fost in cea mai mare parte o compensatie pentru restul. Cu toate astea, nu m-as grabi sa o revad. As adauga aici faptul ca productii cel putin interesante daca nu memorabile au mai fost, cea amintita a lui Guth printre ele, una din putinele care gaseste o rezolvare rezonabila si adecvata scenelor fantastice din final, care nu mai pot fi rezolvate ca la premiera de acum mai bine de 200 de ani, dar care elimina sextetul final.
La interpreti am unele amendamente. Mattei ramane, la aproape 58 de ani, un interpret redutabil, elegant, rafinat si stilat, chiar daca fizic nu reuseste sa convinga decat in foarte mica masura. E de apreciat cum revine la acest rol dupa o lunga cariera cu un repertoriu foarte divers, lucru de care putini sunt capabili. Federica Lombardi, frumoasa, statuara, eleganta, rafinata, cu o tehnica si o stilistica fara cusur, e foarte apropiata de o Donna Anna ideala si vocal si scenic. Ana Maria Martinez arata o uzura vocala accentuata de microfon (sunt convins ca suna mai bine in sala), dar o tehnica de emisie si de respiratie foarte bine puse la punct, cu usoare dificultati in virtuozitatea din „Ah, fuggi il traditor”, dar rezolvand foarte bine restul rolului. Scenic este impresionanta trairea pana in cele mai mici detalii a rolului (o exceptie fiind, intr-adevar, „Mi tradi”, unde se pierde usor in repetitivitatea frazelor, pe care nu reuseste sa le nuanteze suficient, dar asta e ceva ce fac 99,99% din interprete), are accea intensitate pe care o regasesc uneori la artiste sud-americane si care impresioneaza. Ying Fang sta, intr-adevar, si ea foarte bine in rol, si vocal si scenic, o Zerlina moderna, actuala, care stie destul de bine ce vrea si cum sa obtina. Ben Bliss e o placere vocala si vizuala, are o tehnica superba, un excelent control al emisiei si respiratiei (chiar daca nu are cea mai buna frazare auzita vreodata, ramane una redutabila), o gradare subtila a emotiilor, o gestica frumoasa si eleganta, chiar senzuala in relatia cu Donna Anna, totul parand natural si firesc. Inclusiv unele variatiuni destul de periculoase, dar perfect stapanite in arii si nu numai. Plachetka, cu vreo 1 kg in plus fata de prezenta anterioara in rol (a cantat si in montarea anterioara) si cu cel putin vreo 30 peste ce avea acum vreo 10 ani cand a inceput sa devina cunoscut, pare ca incepe sa simta efectele greutatii, cu pierderea sustinerii pe sunet, emisie greoaie pe alocuri si un joc de scena si mai greoi. Nu a fost vreodata un actor desavarsit, dar presiunea kilogramelor il dezavantajeaza si mai mult. N.B. Nu am nimic impotriva supraponderalilor, atata vreme cat vocea si jocul de scena sunt in regula, i-am admirat pe Pavarotti si Botha, le admir pe Meade si Jamie Barton. Alfred Walker parea cumva ratacit in rolul lui Masetto, si vocal si scenic, in afara de „corectitudinea politica” nu vad vreo justificare a distribuirii lui, chiar si asa, Metul avea destule resurse sa gaseasca un bas/bariton de culoare mult mai potrivit. S-a descurcat cumva, e un profesionist bine antrenat, dar el insusi parea ca nu prea stie ce cauta acolo, inclusiv in scurtul interviu din pauza. Tsymbalyuk, care ne-a lasat o seara memorabila anul trecut la ONB in Timur din Turandot (in scurta scena din final le-a „furat” spectacolul pricipalilor, care pareau niste pigmei pe langa el), a avut o prezenta destul de anosta si fara impact vizual sau vocal semnificativ, cel mai probabil dezavantajat de regie. Ultima, dar nu cea de pe urma, Natalie Stutzmann a avut o prestatie foarte reusita, readucand, macar partial, la stilistica originala interpretarea muzicii, fiind mult peste versiunile anterior transmise in cinema. Foarte sensibila si atenta, a urmarit foarte bine evolutia tuturor, lasand loc de respiro cantaretilor si asigurand o excelenta coordonare a compartimentelor. Sunt convins ca in sala a fost incomparabil mai bine decat in sonorizarea meschina si prost reglata de la Baneasa.
ApreciazăApreciază