Despre Opera: Another season is coming in 2024


2023 – anul unui public nou

Am văzut mulți tineri în sălile de concert și la Operă. Desigur, managerii culturali își vor aroga meritele pentru această împrospătare. Eu cred că este efectul ieșirii din constrângerile pandemiei covid.

La Ateneu au venit anul acesta câțiva artiști invitați mai buni decât în stagiunile de dinainte de 2020. Creditul merge către Mihai Constantinescu, impresar și fost organizator al Festivalului Enescu, acum consilier artistic al Filarmonicii. Am asistat la 14 concerte aici, destul de multe în comparație cu alți ani (8 în 2022, doar 7 în 2019, înainte de pandemie). Dar acești invitați au scos în evidență și mai mult defectele unei orchestre care nu s-a schimbat, cântând deseori provincial. Cu toate astea, numărul de abonați a scăzut, deși tocmai spectatorii care vin de zeci de ani la Ateneu ar fi putut observa cel mai repede diferența.

Sala Radio a rămas mai mult goală decât plină. Bugetul mic și locația neatrăgătoare au produs o stagiune neinteresantă, mai ales în toamnă.

Opera a avut un an tern, strivit de presiunea musicalului Fantoma de la Operă, un spectacol care a întrerupt stagiunea și a deturnat conceptul de operă, cheltuind resurse enorme, de toate felurile. Din acest punct de vedere, Œdipe își merită numele de „avanpremieră”, pentru că ilustrează perfect zicala: „Cu o singură floare nu se face primăvară”. Anul acesta aproape că n-am avut ce vedea aici. Am asistat la doar 6 spectacole în 2023, față de 10 în 2022.

Festivalul Enescu a intrat într-o criză de viziune și de organizare, însă chiar și așa a produs mai multe evenimente bune decât toate instituțiile muzicale autohtone la un loc în doi ani. Am urmărit 26 de concerte la ediția din 2023.

Câteva date statistice

Muzica clasică și opera sunt o nișă culturală mai puțin frecventată decât teatrul, filmul și literatura, muzeele și expozițiile, sau muzica non-clasică.

Cu toate acestea, website-ul Despre Opera a avut cei mai mulți vizitatori unici în 2023 din toți cei 14 ani de existență: 95.500 (and counting), cu 65,87% mai mult decât în 2022, sau cu 40,46% mai mult decât în anul 2016, vechiul record. Sau, dacă vreți o comparație, mai mulți decât spectatorii ultimei ediții a Festivalului Enescu (85.000). Vă mulțumesc!

Cel mai citit articol a fost Le film noir du Festival Enescu 2023, cu 15.120 de vizite.

Cea mai citită cronică a unui eveniment al stagiunilor locale (Filarmonică, Operă, Radio) a fost cea a concertului susținut de Christian Badea și Eva Garet la Ateneu, cu Simfonia de tinerețe nr. 1 de Enescu și Concertul nr. 2 de Rahmaninov: 3.760 de vizite. Mai multe decât orice cronică de concert, inclusiv de la Festivalul Enescu, în afară de cel al Marthei Argerich (3.797 vizite) și la mare distanță de a doua cea mai citită cronică a stagiunii Filarmonicii, cea de la concertul lui Thomas Sanderling cu Elisabeth Leonskaja (1.404 vizite).

Interesul cititorilor pentru Operă este mai mare și cronicile unor spectacole mai degrabă proaste au avut cea mai mare audiență: Don Carlo și Rigoletto din primăvară, cu 5.928, respectiv 3.882 de vizite.

O dovadă a schimbării de generații din rândul publicului este că articolul despre acustica sălilor de concert din București, cu recomandări pentru cele mai bune locuri, este cel mai citit articol de pe site, cumulând, în cei 6 ani de la publicare, un număr de 32.326 de vizite, cu o evoluție crescătoare tot mai mare de la un an la altul: 1.121 în 2018, 4.538 în 2019, 1.937 în 2020,  2.219 în 2021, 7.231 în 2022, 15.280 în 2023.

Top concerte 2023

Cu toate acestea, în special datorită Festivalului Enescu, am avut parte și de câteva evenimente muzicale care merită reamintite. Un Top 5 personal și subiectiv:

  1. Bach: Misa în si minorPhilippe Herreweghe/ Collegium Vocale Gent
  2. Haydn: AnotimpurileIl Giardino Armonico
  3. Enescu: Simfonia de tinerețe nr. 1 și Rachmaninov: Concertul nr. 2 cu Christian Badea, Eva Garet și FGE
  4. Debussy: Pelléas et Mélisande – Opera Budapesta în turneu la București
  5. Opera din Festivalul Enescu: Le Grand Macabre (Ligeti), Saint François d’Assise (Messiaen), Billy Budd (Britten)

Ce spectacole de operă și ce concerte v-au plăcut în 2023? Aștept opiniile dvs. în comentarii.

La mulți ani!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.