Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

Sfârșitul lui Jack Sparrow


„Înregistrarea de muzică clasică a avut în ultima sută de ani un impact asupra lumii moderne mai mare decât al oricărui politician, om de știință, scriitor sau regizor de cinema, deci putem spune cu siguranță că acest artefact cultural poate fi descris ca un mediu care a schimbat lumea, a îmbunătățit viața oamenilor, care a meritat efortul de a fi creat.”

(Norman Lebrecht – The Life and Death of Classical Music)

Acest artefact cultural al secolului XX (un disc învelit într-o mapă cu fotografii și texte) a început să se dematerializeze de mai mulți ani. Internetul își întinde dominația și asupra acestui domeniu și multă lume vorbește despre un sfârșit, cel al compact discului înlocuit de fișiere pentru computer. Într-adevăr, pirateria a lovit fatal industria fonografică. Dar această industrie a fost atât de trufașă, încât s-a adaptat la noua realitate mai greu decât alte afaceri. Birocrația s-a digitalizat de la început și continuă s-o facă și azi, arhitectura a văzut în informatizare o ocazie, totul s-a accelerat în mediul de business cu ajutorul Internetului.

Cu mai mult de un deceniu în urmă, pe forumurile iubitorilor de muzică se discuta o idee ce părea utopică: dacă pirateria mp3 nu poate fi oprită prin forță, atunci poate ar trebui legalizată. Se propunea un abonament lunar ieftin, prin care oricine putea avea acces la muzica digitalizată în mod legal. În acest răstimp s-a constatat că oamenii care piratau muzică erau în același timp și cei mai mari cumpărători de muzică, dar bugetul nu le permitea să achiziționeze toate discurile pe care și le doreau. Utopia a devenit realitate acum. Iar numele ei este: streaming.

Cele mai importante servicii de streaming disponibile în România sunt Apple Music și Google Play Music. Articolul de față își propune să explice cum se folosește primul. Din păcate, amatorii de muzică clasică nu prea sunt prieteni cu tehnologia și cred că un mic îndrumar este util. Așadar, citiți, alegeți și faceți-vă un cadou de Crăciun: Toată muzica din lume!*

Un exemplu convingător

Să presupunem că sunteți un cititor regulat al revistei Diapason, care acordă anual un premiu celor mai bune înregistrări. În luna decembrie s-a publicat palmaresul Diapason d’or pentru anul 2015. Sunt 17 CD-uri în total, e destul de scump să le cumpărați pe toate (164,88€ mai exact), deși ați fi cel puțin curios să le ascultați. Dacă adăugați și preferințele discografice ale revistei britanice Gramophone, începe să devină dramatic: alte 11 CD-uri (97,91€), dar nici înregistrările care au pierdut nu sunt de ignorat: încă 144 de discuri! Apoi mai este și revista franceză Classica, principalul concurent al lui Diapason, care propune premiul Choc de Classica: încă 19 CD-uri (și 320,83 €)! Trebuie să ai foarte mulți bani, pe lângă timp, pentru a asculta toată această muzică.

Streaming-ul face posibil accesul la toate discurile de mai sus la o fracțiune din costurile pe care le puteți ghici din numerele deja prezentate (aproape 600 €). Mai mult, accesul este instantaneu și nelimitat. Chiar și în condițiile în care vreți să ascultați muzica în mașină, fără să consumați prețioșii kilobytes ai unei conexiuni 3G.

Diapason d'or 2015

Playlist – Diapason d’or 2015

 

Playlist - Chocs de Classica 2015

Playlist – Choc de Classica 2015

 

Playlist - Gramophone Awards 2015

Playlist – Gramophone Awards 2015

*Nu chiar toată muzica este disponibilă, ci cea mai mare parte: 12 din 17 Diapason d’or, 17 din 19 Choc de Classica, 9 din 11 Gramophone.

Apple Music

Serviciul de streaming de la Apple are câteva avantaje greu de ignorat. Costă 5 €/lună, la fel ca Google Play Music, dar oferă o generoasă perioadă de probă gratuită de trei luni. Are ceva mai multă muzică decât concurentul său, dar diferența nu e esențială decât, poate, pentru maniaci. Pentru cei care folosesc produsele Apple e alegerea cea mai evidentă, dar iTunes, programul care permite ascultarea și catalogarea de muzică pe computer, este disponibil și pentru utilizatorii de Windows.

Muzica poate fi descărcată pe calculator, dar acest aspect e mai puțin important, pentru că, în cele mai multe cazuri, un desktop sau un laptop este conectat la Internet în permanență. Descărcarea muzicii și ascultarea ei off-line își dovedesc utilitatea atunci când folosiți un iPod, iPhone sau iPad. Dar și dispozitivele cu sistem de operare Android pot profita căci există o aplicație Apple Music și pentru ele.

În esență aveți nevoie de câțiva pași pentru a profita de acest serviciu:

 1. Un cont Apple
 2. iTunes
 3. Opțional: iPad, iPhone, iPod.

Un ghid detaliat (cu instrucțiuni pas cu pas și imagini) puteți citi în continuare:

Ghid Apple Music

iTunes

Dacă folosiți un Mac, atunci iTunes este preinstalat, în imensa majoritate a cazurilor. Dacă nu, îl puteți descărca de la acest link.

Dacă folosiți un PC cu sistemul de operare Windows, puteți descărca kit-ul de instalare pentru iTunes de la acest link.

Cont Apple/iTunes

Ca să puteți avea acces la Apple Music trebuie să aveți un cont Apple ID. Îl puteți crea în mai multe moduri:

Direct din iTunes (recomandabil):

Sau pe website-ul Apple, la acest link.

Una dintre reținerile utilizatorilor față de cumpărăturile online este legată de frauda cibernetică. Sigur că Apple sau alte companii foarte mari, cu milioane de abonați, au toate măsurile de securitate implementate. Dar dacă tot vă este teamă, singura recomandare pe care o pot face este să vă deschideți un cont nou la bancă (plus card de cumpărături atașat), în care să virați regulat sume mici.

Apple Music

Cea mai bună metodă de a învăța să utilizați iTunes este să-l explorați singuri. Un manual de utilizare există, chiar în limba română, pe website-ul Apple, la acest link.

Câteva indicii sunt însă necesare. Interfața iTunes e puțin confuză pentru cineva care utilizează prima oară acest program.

În zona centrală a ferestrei aplicației iTunes veți observa o serie de opțiuni:

6 - Options

 • My Music – aici se găsește muzica pe care o selectați din Apple Music, sau cea pe care o cumpărați din iTunes Store, sau cea pe care o încărcați în iTunes din colecția voastră de fișiere mp3
 • Playlists – aici puteți organiza albumele pe care le aveți în „My Music”
 • For You – recomandările curatorilor Apple Music
 • New – aici căutați muzica dorită
 • Radio – e chiar radio, nu e nevoie de nici o altă explicație
 • Connect – aici puteți să căutați artiștii preferați și să le urmăriți activitatea
 • iTunes Store – locul de unde cumpărați efectiv muzica.

Opțiunea „For You” e aproape inutilă pentru amatorii de muzică clasică. La prima accesare vi se propune să alegeți niște genuri muzicale, dar muzica clasică lipsește cu desăvârșire. Chiar dacă, mai târziu, veți găsi aici sugestii bazate pe istoricul căutărilor dvs. în biblioteca iTunes, aceste sugestii vor fi mereu amestecate cu muzica pop, pe care nu aveți cum s-o evitați ca selecție la prima accesare a secțiunii.

Așadar, pentru a căuta muzică clasică va trebui să accesați opțiunea „New”. De exemplu, să zicem că vreți să găsiți înregistrările lui Constantin Silvestri:

Dacă aveți un iPhone, iPod sau iPad și vreți să transferați muzica pe aceste dispozitive, nu uitați să activați din setările iTunes ca biblioteca de muzică să fie sincronizată prin intermediul iCloud. Aceeași opțiune trebuie activată și pe iPhone/iPod/iPad, în secțiunea: Settings -> Music:

11 comentarii la “Sfârșitul lui Jack Sparrow

 1. bibi.audiofil
  decembrie 25, 2015

  Este disponibil în România și Tidal ( pretinde că oferă calitate CD – FLAC 16/44.1 )

  Apreciez articolul, chiar dacă sunt un consumator de modă veche care încă mai cumpără muzică în formate „fizice” ( CD, LP, BluRay, DVD-V … )

  Apreciază

  • despredemnitate
   decembrie 25, 2015

   În primul rând mai există și Google Play Music, cu un serviciu de streaming foarte asemănător cu Apple Music. Am observat însă că are mai puțină muzică clasică. De exemplu, din playlist-ul Diapson lipsea un CD, iar colecția Icon Silvestri nu era disponibilă.
   Evident, streaming-ul nu este o alternativă care să excludă colecționarea de discuri. Dacă am gândi așa, atunci n-ar mai trebui să existe vinil-uri și totuși ele există în continuare.
   Avantajul cel mai mare al streaming-ului este deschiderea către o cantitate foarte mare de înregistrări la un preț foarte mic.

   Apreciază

  • bibi.audiofil
   decembrie 26, 2015

   Am cu ce … 🙂

   Apreciază

  • bibi.audiofil
   decembrie 26, 2015

   5% forever 😀

   Apreciază

 2. despredemnitate
  decembrie 27, 2015

  Mă întreb de unde ați scos procentele alea? Din discuții cu colegii de birou?

  Apreciat de 1 persoană

 3. despredemnitate
  decembrie 27, 2015

  Există și un serviciu de streaming Hi-Fi, care se numește Qobuz. Din păcate, nu-i disponibil în România. Mai mult, se luptă și cu insolvența/falimentul de ceva vreme.

  Apreciază

  • bibi.audiofil
   decembrie 27, 2015

   Din păcate, streamingul este departe de a rezolva toate problemele actuale din industria muzicală. La ora asta, streamingul rezolvă doar problema consumatorului. De partea cealaltă a baricadei sunt artiștii, pentru care streamingul este o glumă ( veniturile generate de streaming sunt ridicole, motiv pentru care independenții au renunțat de mult ). Casele mari de discuri merg pe principiul „mai bine ceva, oricât, decât nimic”.

   În lumea muzicii clasice lucrurile stau ceva mai bine fiindcă artiștii au contracte cu casele mari de discuri care tratează problema în „acord global” ( artiștii sunt plătiți cf. contract fără să îi intereseze prea mult de unde sunt generate veniturile ). Dacă veniturile ar fi generate doar de streaming, vă asigur că nu s-ar mai înregistra muzică nouă.

   Să fim optimiști, poate că timpul le va rezolva pe toate și lucrurile vor deveni echitabile pentru toată lumea 🙂

   Apreciază

   • despredemnitate
    decembrie 27, 2015

    Am scris articolul acesta pentru că am observat că majoritatea prietenilor mei melomani nici măcar nu știu ce înseamnă streaming-ul. Deci nici vorbă să mai aduc în discuție altceva decât perspectiva consumatorului.

    Apreciază

 4. Pingback: Un „Diapason d’or” pentru Cvartetul Belcea | Despre Opera

 5. Pingback: Un mare eveniment: Berliner Philharmoniker a deschis Festivalul Enescu. | Despre Opera

 6. Pingback: Keep Calm And Stream Opera | Despre Opera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la decembrie 24, 2015 de în Muzica, Nou și interesant, Recenzie şi etichetată , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.835 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: