Turandot de la Craiova și Christian Badea în Opera Magazine


Azi a apărut ediția digitală a revistei britanice Opera (ediția tipărită apare pe 16 Mai), în care puteți citi cronica de la Turandot cu Iréne Theorin invitată a Operei Române Craiova (4 Februarie).

România
Craiova

Protestele anticorupție care s-au întins în toată România în luna Februarie v-ar putea face să priviți altfel spre corurile strigând după sânge din Turandot de Puccini, mai ales la Craiova, unde distanța dintre piața publică și Operă este foarte mică.

Turandot – Opera Craiova, Februarie 2016

Pe 4 Februarie, știrea cea mai fierbinte în teatru era că tenorul Ian Storey a anulat. A fost înlocuit de necunoscutul Simone Frediani, ce și-a început recent cariera cu roluri spinto și dramatice. Lipsa lui de experiență a fost clară și a facut destule greșeli tehnice, dar vocea sa puternică și luminoasă a făcut o impresie foarte puternică.

Producția lui Emil Strugaru este veche și tradițională, dar adecvată și bine luminată. Primul act a rămas în limite provinciale; dar, în momentul în care Iréne Theorin a început să cânte In questa reggia, spectacolul a luat foc. Forța intrinsecă și autoritatea vocală a sopranei au fost impresionante și, în micul auditorium al Operei craiovene, aceasta a reușit să etaleze o întreagă bogăție a vocii pentru a arăta personalitatea lui Turandot. Renata Vari a fost depășită de rolul lui Liù, iar Timur (întruchipat de Sorin Drăniceanu) a avut probleme cu registrul acut al rolului. Orchestra și corul au cântat competent pentru dirijorul Walter Attanasi.

ALEXANDRU PĂTRAȘCU
Opera, Iunie  2017, pag. 761

În același număr îl regăsim și pe Christian Badea dirijând Tosca la Antipozi, în care Mario Cavaradossi a fost interpretat de Teodor Ilincăi. O corespondență de la Sydney, semnată de Deborah Jones:

Australia
Sydney

Tosca în interpretarea lui Ainhoa Arteta (văzută pe 7 Martie) a fost și ea cântată și jucată extrem de emoționant: trecerea rapidă a personajului de la frivolitatea jucăușă la disperare a fost vie, tulburătoare. Vocea bogată în culori a sopranei a fost destul de rezervată, iar Teodor Ilincăi, un tenor de calitate, ar fi fost mai eficient dacă ar fi scăzut mai frecvent volumul. Scarpia în interpretarea lui Lucio Gallo nu a făcut impresie în primul act, dar, în actul doi, a fost un animal de pradă înspăimântător. Producția din 2013 a lui John Bell, plasată în 1943, când naziștii ocupaseră pentru o scurtă perioadă de timp Roma, a fost perfect readusă la viață de Roger Press și Christian Badea, iar OAO a produs un sunet mare, frumos, vibrant.

Deborah Jones
pp. 731-732

Pe dirijorul Christian Badea îl puteți reîntâlni Joi și Vineri, 11-12 Mai, cu un excelent program Mozart și Berlioz la Ateneul Român.

Galerie foto:

Descrisă de către Daily Telegraph drept „biblia industriei”, revista britanică Opera a fost și este în continuare cel mai important comentator al scenei lirice mondiale din ultimii 65 de ani. Publicația a fost fondată în 1950 de către Lordul Harewood și de atunci acoperă fără rival evenimentele din lumea operei, printr-un amestec de cronici (spectacole, înregistrări, cărți) și analize, plus publicarea calendarelor teatrelor de operă din toată lumea, dar și prin faimoasa rubrică We hear that („Am auzit că”n.n.). Editori șefi de durată lungă – Harold Rosenthal, Rodney Milnes și (din anul 2000) John Allison – au asigurat continuitatea revistei, iar consiliul editorial include cei mai remarcabili critici de operă din presa britanică. Cu sediul la Londra, publicația dispune de o inegalabilă rețea internațională de corespondenți, acoperind spectacole din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.