Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

Seară franceză cu Christian Badea și David Grimal la Ateneul Român


într-o Joi, 6 Decembrie, și Vineri, 7 Decembrie, la Ateneul Român
Concertele Centenarului la Ateneul Român
„Omagiu francofoniei”
Hector Berlioz: Uvertura Carnavalul roman
Edouard Lalo: Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră
Claude Debussy: Marea
Maurice Ravel: Bolero
Solist: David Grimal
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor: Christian Badea

Un program foarte frumos a onorat Franța, marele aliat al României din Primul Război Mondial, în contextul stagiunii centenare de la Ateneu. După Bizet de săptămâna trecută, am avut acum o selecție de savori diferite ale muzicii lui Berlioz, Lalo, Debussy și Ravel.

Seara a început cu uvertura Carnavalul roman, bine articulată de Christian Badea, de la celebrul solo de corn englez până la atmosfera colorată a carnavalului din Benvenuto Cellini, opera lui Berlioz.

David Grimal a etalat o viziune iconoclastă asupra Simfoniei spaniole a lui Lalo, dar de bun gust. Sigur, există și alte moduri mai extrovertite de a sublinia melodicitatea acestei compoziții (de ex. Stefan Tarara, tot la Ateneu, acum ceva vreme), însă soluția lui Grimal, aceea de a cânta simplu, nu e cu nimic mai puțin validă. Ca să fiu sincer, m-aș fi mirat să fi fost altfel, dat fiind că violonistul francez este șeful unei orchestre care cântă fără dirijor, refuzând într-un fel postura de star. De altfel, acordarea instrumentului înainte de începerea concertului și după prima parte păreau chiar să pună emfază tocmai pe această abordare. A fost însă îndeajuns de însuflețită interpretarea încât o mare parte din public să izbucnească în aplauze după a treia parte. Iar Vineri, aceeași parte a fost repetată, însă interpretarea lui Grimal a fost mai expresivă decât cu o zi înainte.

David Grimal

Claude Debussy a fost ignorat cu îndârjire de instituțiile muzicale românești anul acesta, cu atât mai inexplicabil cu cât lumea muzicală internațională l-a comemorat la cei o sută de ani de la dispariție. O explicație ar putea fi că impresionismul lui Debussy are nevoie de finețe din partea orchestrei, ceea ce nu e mereu la îndemâna ansamblurilor de la noi. Joi, La mer a avut o primă parte viguroasă, cu un sunet greoi, însă Christian Badea a recuperat în Dialogue du vent et de la mer, în care maniera de a cânta a orchestrei s-a potrivit mai bine cu intențiile compozitorului. Vineri, La mer a avut parte de o viziune mai suplă, dar tot energică și robustă.

Suntem obișnuiți să considerăm Boleroul lui Ravel drept un exemplu genial de orchestrație pentru un divertisment, iar celebra coregrafie a lui Maurice Béjart asociază violența finală mai degrabă cu ritualurile ancestrale, à la Sacre du printemps. Însă Boléro este o lucrare muzicală despre război, iar creșterea efectivului instrumentelor care cântă aceeași temă obstinată nu e altceva decât imaginea catastrofei generate de conflict. Nu întâmplător, Șostakovici folosește același procedeu în Simfonia Leningradului, iar ideea facilă cum că războiul ar fi mai la îndemână de ilustrat printr-un marș sau printr-o furtună muzicală e contrazisă chiar de istoria muzicii de luptă de acum sute de ani, care păstra o atmosferă aparent veselă (câteva exemple foarte bune găsiți în discografia lui Jordi Savall, cum ar fi Borgia). Christian Badea a tratat muzica lui Ravel cu seriozitatea cuvenită, asfel încât progresia dramatică a fost foarte sesizabilă, ducând finalul Boleroului spre o apoteoză amenințătoare, la limita insuportabilului.

Așadar, final excelent de sezon centenar la Ateneul Român, probabil cea mai interesantă stagiune din ultimul deceniu pentru Filarmonica „George Enescu”.

2 comentarii la “Seară franceză cu Christian Badea și David Grimal la Ateneul Român

  1. Mihai Perciun
    decembrie 9, 2018

    In anii trecuti unele interpretari ale „Simfoniei spaniole” (Ion Voicu, David Oistrach) nu includeau si partea a 3-a a lucrarii, desi (opinie personala) este extrem de reusita din toate punctele de vedere. Sa intelegem ca David Grimal a oferit un bis cu aceasta parte?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.835 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: