Despre Opera

Impresii dintr-o altă lume

Epitaf pentru Operetă


Într-o degringoladă definitorie pentru activitatea din anul centenar a ministerului culturii, astăzi s-a pus punctul final la concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului de Operetă și Musical. A câștigat dna Bianca Ionescu, recuperând „spectaculos” handicapul de aproape un punct de la proba proiectului scris.

Dnii Răzvan Cernat (fost director al Operei) și Dan Dediu (fost rector al Universității de Muzică) împreună cu un reprezentant al ministerului în comisia de evaluare au decis – rușine lor! – că performanța orală a actualului interimar al teatrului a fost atât de impresionantă încât să merite nota 9,73.

Indiferent cât de extraordinară o fi fost prezentarea dnei interimar, realitatea este că ministerul a ales să premieze cu o funcție pe 5 ani și un buget cumulat de 100 de miloane de lei (cca 21 mil. €) o epitomă a contraperformanței manageriale din ultimii doi ani.

TNOMID a „reușit” să obțină 28.000 de euro ca venituri proprii în tot anul 2017, o sumă ridicolă care nu acoperă nici măcar venitul net al directorului interimar al instituției din acel an. O instituție care are mai mult de 200 de angajați.

TNOMID a „reușit” să aibă cele mai mari costuri per beneficiar (un indicator standard în lumea teatrului) nu doar din țară, ci și din lume. Practic, acest indicator este dublu ca valoare față de Metropoltan Opera din New York.

TNOMID a „reușit” să aibă una dintre cele mai jalnice medii de spectatori la extrem de puținele spectacole pe care cu greu reușește să le organizeze de-a lungul unui an: cca 200, cu o medie a invitaților care nu plătesc bilet de 40%.

Sunt doar cele mai flagrante trei exemple de management greșit al acestui teatru din ultimii doi ani și jumătate. Cu toate acestea, ministerul culturii, ale cărui instituții muzicale sunt coordonate de dl secretar de stat Mădălin Voicu, a ales să premieze incompetența și să permanentizeze contraperformanța, semnând astfel, dacă nu actul de deces al teatrului, cel puțin ferparul a 20 de milioane de euro din banii publici la care contribuim cu toții. Către aceste instituții muzicale, ministerul direcționează anual mai mult de jumătate din subvențiile pe care le acordă.

Indiferent cât de convingător a fost discursul câștigătoarei concursului, atâta vreme cât proiectul contracandidatului de pe al doilea loc (cel al regizorului Erwin Șimșensohn) a fost evaluat cu nota 9,31 și având în vedere managementul prost al interimatului de până acum, verdictul final este dubios.

După scandalul concursului de la Operă, ministerul recidivează cu o decizie care face de rușine guvernul PSD, încă o dată. În aceste condiții, ministerul culturii a devenit ceea ce se numește „liability” pentru guvern. Nu voi obosi nici acum să cer din nou demisia ministrului George Ivașcu și a secretarului de stat Mădălin Voicu, responsabili pentru aceste decizii.

RIP TNOMID.

14 comentarii la “Epitaf pentru Operetă

 1. Sorin
  septembrie 15, 2018

  „TNOMID a „reuşit” să obţină 28.000 de euro ca venituri proprii în tot anul 2017, o sumă ridicolă care nu acoperă nici măcar jumătate din venitul net al directorului interimar al instituţiei din acel an.”
  Adica, d-le inginer (si, teoretic, cu o baza matematica solida), vrei sa spui ca ea avea slariul net de peste 6500 euro pe luna? Ma cam indoiesc de asta. Iar in momentul in care arunci o astfel de informatie intr-un articol reusesti o dinamitare eficienta a mesajului.

  Apreciază

 2. Sorin
  septembrie 15, 2018

  Calcul incorect. Daca suma e JUMATATE din venitul NET, atunci avem 28.000 : 6 = 4666.67 euro. Net. Recunosc, si eu am gresit, dar oricum suma depaseste cu mult un salariu de director de teatru in Romania. Vorbind de 2017, an in care salariile deja crescusera, dar erau mai mici decat sunt acum.
  Eu am luat afirmatia din articol la valoarea ei de prezentare. S-ar impune corectiile adecvate.

  Apreciază

  • Despre Opera
   septembrie 15, 2018

   Nu știu ce studii aveți, nici nu e important, dar calculele matematice vă depăesc cu mult.

   Încă o dată:

   1. veniturile proprii anuale sunt 28.000 EUR
   2. Asta înseamnă că media lunară este 28.000 EUR : 12 luni = 2.333 EUR/lună
   3. Dacă 2.333 EUR e o sumă brută, atunci, netul, care ar reprezenta, să zicem 60% din brut, ar fi de 1.399,8 EUR/lună

   Nota 2, stați jos și mai studiați. Bacul e greu.

   Apreciază

 3. Ciprian
  septembrie 16, 2018

  1399.8*12=16.797,6 euro. Ok….. Deci….. dacă interimarul ar fi câștigat 1400 euro net pe luna salariul era acoperit integral.Daca ar avea 2400 euro net ar rezulta 28.800 euro/an, deci ar depăși veniturile cu 800 de euro. Un calcul simplu îmi spune ca ar trebui sa aibă un salariu net de 4700 euro ca suma respectiva, adică 28000 euro sa nu acopere nici jumatate.Nu spun ca ar fi imposibil, dar sincer ma îndoiesc. Ca suma obținută într-un an din venituri proprii este derizorie, este adevărat, ca persoanele care sunt puse sa cheltuie banul public risipesc resursele cu nesimțire este mai mult decât probabil și condamnabil dar fără sa ai confirmarea unei cifre este greșit sa faci afirmații de orice fel și mai ales mi se pare absolut penibil sa mai dai și note altora la matematica…… Un fel de lipsa de respect pentru cei care- totuși- își aloca timp ca sa citească acest blog, își dau cu părerea și sunt luați la mișto pentru ca nu au aceiași părere cu autorul. Tot respectul pentru cronici și articole, chiar dacă nu întotdeauna sunt de acord cu ceea ce spuneți, dar nu ar strica sa renunțați la îndârjire….. Părerea mea.

  Apreciază

  • Despre Opera
   septembrie 16, 2018

   Nu pot respecta derizoriul acestor cifre și calcule.

   Apreciază

   • Ciprian
    septembrie 16, 2018

    Eu v-am rugat( sugerat) sa va respectați cititorii…..sper ca nu v-am jignit pentru asta.
    Oricum calculele sunt de școală primara.

    Apreciază

   • Despre Opera
    septembrie 16, 2018

    Acest articol este scris din respect pentru public și, implicit pentru cea mai mare parte a cititorilor (presupun că și trepădușii din minister l-au citit – pe ei nu-i respect)

    Apreciază

   • Ciprian
    septembrie 17, 2018

    În fine, nu are rost sa continuam, ați rămas la fel, timpul nu va schimba, oricum ați jignit un om care și-a permis sa va atragă atenția ca s-a strecurat o gresala de matematica în argumentație. Nu vad care e legătură cu ministerul, trepădușii și alte lighioane….. Nota 2 e a dumneavoastră…. Școala primara e grea.

    Apreciază

   • Despre Opera
    septembrie 17, 2018

    Domnule, nu e nici o greșeală și nici o jignire. Circulați.

    Apreciază

 4. george
  septembrie 22, 2018

  Articolul acesta este despre promovarea incompetentei si a nonvalorilor.
  @Ciprian te pierzi in detalii si nu acolo este problema ci lipsa unui repertoriu care sa raspunda cerintelor publicului. Tu nu intelegi ca acest concurs a fost fraudat in stil caracteristic PSD-ist.

  Apreciază

  • Ciprian
   septembrie 22, 2018

   Nu are rost sa mai insist, dacă citești comentariile, o sa vezi ca nu contest veridicitatea si calitatea articolului în sine ci doar modul în care NOI-cei buni-la fel ca și EI-cei rai-nu suntem în stare sa acceptam un punct de vedere diferit și demonstrat-ok, matematic, superficial….prin cifre”derizorii”…. ba mai mult, jignim persoanele care îndrăznesc sa ne arate o gresala…. Despre asta era vorba, nimic mai mult, ușor de înțeles… Și nu sunt amănunte, pentru ca încă mai sper ca cei rai vor fi înlocuiți cât de repede cu cei buni…..si ma îngrozesc…..

   Apreciază

 5. Despre Opera
  septembrie 23, 2018

  “Ai dreptate, dar nu mi-a plăcut tonul pe care ai spus-o” si oricum, “chiar dacă ai dreptate, ești tendențios”

  Nu e amuzant?

  Unde este interesul public în acordarea mandatului pe 5 ani unui interimar catastrofal?

  Apreciază

 6. Pingback: Războiul de 30 de ani din teatrul românesc. Bătălia de la Bulandra. | Despre Opera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 13, 2018 de în Anunț, Nou și interesant şi etichetată , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 2.834 de abonați.
Follow Despre Opera on WordPress.com

Despre Opera pe Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

%d blogeri au apreciat: