25 de recomandări la Enescu 2023


Update: Miercuri, 1 Februarie, se pun în vânzare biletele pentru Festivalul Enescu 2023. Programul concertelor pentru ediția din 2023 a fost anunțat la începutul lunii Decembrie 2022. Dacă ați ratat loteria abonamentelor, n-ați pierdut nimic. În general, nu merită.

Bulimie versus rafinament

După multe ediții la care am fost martor, am ajuns la concluzia că îți faci un deserviciu dacă mergi la toate concertele. E ca și cum te-ai duce la un restaurant bun și ți-ai comanda simultan T-Bone, Porterhouse, Ribeye, Sirloin, Filet și New York, adică vreo 2,5 kilograme de friptură de vită pe care le-ai înfuleca grăbit, în jumătate de oră. Consecințele, din câte știu eu, nu sunt bune.

Dacă ați mai fost spectator la Festivalul Enescu, încercați să vă amintiți ce concerte v-au plăcut și de ce. Sunt destul de puține. Aici e și o problemă a criticilor muzicali autohtoni. Toate cronicile sunt superlative în primele două săptămâni de bienală, spiritul critic începe să se ascută abia de prin a treia săptămână. După doi ani de stagiuni românești cel mult mediocre, ești pus în față cu un festin și ești tentat să înghiți tot. Au fost ediții la care m-am dus la prea multe concerte (în 2005, am fost la toate) și în ultima săptămână îmi venea să dorm în mașină, fără să mai ajung acasă. Cu certitudine pot spune că nu a meritat.

O altă observație importantă: seria Concertelor de la miezul nopții are o calitate atât de variabilă, încât achiziția unui abonament mi se pare inutilă. Seria Enescu și contemporanii săi e o nișă la care doar fanii hardcore și-ar cumpăra abonament, ceea ce face și mai nepotrivită includerea în procesul de tragere la sorți.

25 de recomandări și o analiză

În primul rând, un disclaimer: evident că această listă este subiectivă, bazată pe gusturile mele și nu epuizează concertele bune ale festivalului. În același timp este un eșantion reprezentativ și garantează o experiență excelentă a bienalei din 2023. De la conferința de presă și până la data publicării acestui articol au intervenit deja câteva schimbări în program și este posibil să mai fie modificări, în timp. Este util să consultați frecvent funebrul website al bienalei, întrucât de acolo puteți afla la prima mână schimbările.

În ceea ce privește locurile pe care să le rezervați, am publicat acum câțiva ani un articol despre acustica sălilor de concert din București, ce vă poate ajuta în acest sens: Cele mai bune locuri la concert.

Filarmonica Cehă – 30 August

Prima recomandare este Filarmonica cehă, cu oricare dintre cele două concerte ale lor din 30 și 31 August, cu o preferință totuși pentru primul, în care vor cânta și surorile Labèque. Dar principalul motiv pentru care merită urmărită această orchestră este comparația cu Filarmonica George Enescu, cu atât mai mult cu cât concertele cehilor se vor ține la Ateneul Român, deci în aceleași condiții de acustică, cu un repertoriu similar (Simfonia nr. 5 de Ceaikovski). Ambele falange au o tradiție îndelungată și bugete asemănătoare (în jur de 6 milioane de euro anual). Vom vedea foarte clar unde stăm.

În plus, Manfred Honeck este un dirijor foarte bun, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburg, cu care a mai fost la festival în 2013 (cronica de atunci, aici: Emoția zilei: Apocalipsa după Pittsburgh).

London Symphony Orchestra – Sir Simon Rattle  – 30, 31 August

E una dintre ultimele ocazii de a-l vedea pe Sir Simon Rattle în calitate de director al LSO, cea mai importantă orchestră britanică. Dirijorul va prelua la anul Orchestra Radio din München, iar în locul său va veni Antonio Pappano. Dincolo de celebritate (dirijor, orchestră), englezii vin cu două programe slam dunk: Simfonia nr. 9 de Mahler – cea mai rar abordată și Turnagalila de Messiaen (Rattle este foarte bun în repertoriul modern și contemporan).

Sir Simon Rattle

În opinia mea, Sir Simon Rattle ar fi fost cea mai bună alegere posibilă pentru direcția artistică a Festivalului Enescu, pentru că ar fi asigurat o expunere internațională excepțională și pentru că profilul său se potrivea cel mai bine cu inițiativele lui Vladimir Jurowski.

Christian Badea cu Orchestre National du Capitole de Toulouse – 1 Septembrie

Concertele dirijate de Christian Badea la festivalul Enescu au fost mereu foarte bune (Sankt Petersburg – în 2019 sau Radio Budapesta – în 2021). Un motiv în plus este Simfonia cu orgă a lui Saint-Saëns, pe care Christian Badea a înregistrat-o acum mai mulți ani cu Royal Philharmonic Orchestra (disponibilă pe Apple Music, YouTube Music, Spotify etc).

Christian Badea la Festivalul Enescu 2019 (Foto: Alex Damian)

Bruckner cu Herbert Blomstedt și Paavo Järvi – 5 Septembrie

O legendă. Blomstedt, la 95 de ani, este ultimul reprezentant al marii tradiții dirijorale germane. Mi se pare incredibil că, la această vârstă, mai are capacitatea de a învăța o piesă nouă, fie și doar selecțiuni din Suita nr. 1 de Enescu. Punctul de maximă atracție rămâne însă Simfonia nr. 7 de Bruckner. Poate suna morbid, dar muzica lui Bruckner e în mod particular mai impresionantă când e dirijată de maeștri în amurgul vieții (vezi Günter Wand sau Sergiu Celibidache). Mai mult, se cântă la Ateneu, o sală cu acustică net mai bună decât cea de la Sala Palatului. Sigur, și al doilea concert al celor de la Gewandhaus e important, mai ales dacă sunteți curioși să ascultați muzica lui Franz Berwald, un compozitor romantic rar întâlnit în programele simfonice de la noi.

Herbert Blomstedt

Cu atât mai interesant mi se pare concertul celor de la Tonnhalle Zürich din aceeași zi, de la Sala Palatului. Va fi o supradoză de Bruckner (Simfonia nr. 9, de data aceasta), dar și o comparație căreia cu greu i te poți sustrage. Paavo Järvi e un expert în Bruckner, înregistrând o integrală a simfoniilor cu Orchestra Radio din Frankfurt acum aproape un deceniu (a noua, aici). Ziua de 5 Septembrie, când vor avea loc cele două concerte, devine foarte interesantă și ocupată.

Lahav Shani, Klaus Mäkelä, Jakob Hrůša – 6, 7, 10, 11, 23 și 24 Septembrie

În 2021, Shani a venit cu Orchestra Simfonică din Rotterdam. Am fost doar la un concert și regret și astăzi că nu le-am ascultat pe amândouă. Acum vine cu orchestra sa principală, Israel Philharmonic, pe care a preluat-o de la Zubin Mehta. Lahav Shani este un muzician complet, fiind și un excelent pianist, iar maniera sa dirijorală duce mai departe marea tradiție. Nu ar fi deloc exclus să-l vedem peste câțiva ani ca director muzical al unei foarte mari orchestre europene sau americane.

În cazul lui Jakob Hrůša, noul director muzical al Royal Opera House din Londra (în locul lui Antonio Pappano, din 2025), recomandarea vine în primul rând pentru Wiener Philharmoniker, o orchestră care nu mai are nevoie de nici o prezentare, pe care Festivalul Enescu nu a mai reușit s-o aducă la București de foarte multă vreme. Programul aproape că nu mai contează aici. Păcat că va cânta la Sala Palatului.

Klaus Mäkelä, noul director muzical al Concertgebouw, este invitat pentru prima dată la Festivalul Enescu și va dirija ultimele două concerte de la Sala Palatului.

Lahav Shani (33 ani) și Klaus Mäkelä (26 ani) reprezintă nu doar viitorul muzicii clasice, ci și speranța că muzica clasică va continua să existe într-o formă asemănătoare celei de până acum.

Ensemble intercontemporain – 1 Septembrie

Muzica contemporană este mai degrabă slab reprezentată la Enescu 2023. Consolarea vine de la Ensemble intercontemporain, legendara formație instrumentală fondată de Pierre Boulez în 1978 și condusă de ani buni de Mattias Pintscher. Vor veni la București cu un singur concert și un program integral Ligeti. E un eveniment și merită tratat ca atare, fie și din pură curiozitate.

Arta viorii: Patricia Kopatchinskaja și Janine Jansen – 12, 13, 19 Septembrie

Nu sunt multe de spus aici. Kopatchinskaja e mereu mai mult decât o mare violonistă, concertele ei, în care apare mereu desculță, se transformă în spectacole, dar de foarte bună calitate. În 2017, alături de Berliner Philharmoniker, a reușit să comunice formidabil arta Concertului pentru vioară de Schoenberg, ceea ce părea de necrezut. Pur și simplu nu poate fi ignorată cu cele două recitaluri de la Ateneu.

Patricia Kopatchinskaja

De partea cealaltă, Janine Jansen vine împreună cu Camerata Salzburg. Cel puțin unul dintre cele două concerte merită audiat. Îl prefer pe primul, cu un program cât se poate de clasic: Bach (fiul) și Mozart, cu un strop de Philip Glass. Ar trebui să fie cel puțin interesant.

Barocul: Herreweghe, Il Giardino Armonico – 15, 21 Septembrie

Barocul a devenit tot mai puțin reprezentat la festivalul Enescu. E drept că nici nu mai atrăgea publicul, sălile fiind mai mult goale decât pline în nopțile de la Ateneu. Cu siguranță că nu Corul Madrigal sau compozițiile lui José Cura  sunt soluțile pentru a revitaliza seria. Dar cu atât mai mult abonamentul la Concertele de la miezul nopții mi se pare inutil.

Philippe Herreweghe

Rămâne însă Philippe Herreweghe, care vine în premieră la București cu ansamblul său, Collegium Vocale Gent, cu care vor cânta Missa în si minor de Bach: e o combinație din categoria Furtwängler – Beethoven sau Toscanini – Verdi, pe care a înregistrat deja de două ori la Harmonia Mundi și la Erato.

Il Giardino Armonico sunt rockerii barocului. Înregistrarea lor cu Anotimpurile lui Vivaldi e nedepășită. La Enescu vor prezenta însă un oratoriu de Haydn, intitulat tot Anotimpurile. Alegerea nu este întâmplătoare, ansamblul sub conducerea lui Giovanni Antonini este în plin proiect discografic pentru înregistrarea unei integrale Haydn pentru casa de discuri Alpha, care se va finaliza în 2032 și din care au apărut deja 13 albume.

Opera – 11, 16, 17, 20 și 24 Septembrie

Festivalul Enescu are meritul incontestabil al prezentării în premieră națională a unor titluri excepționale, a căror listă n-o mai reiau aici. În 2023, doar Saint François d’Assise de Messiaen și The Fairy Queen de Purcell sunt premiere românești absolute. La fel de importante sunt însă și Billy Budd (chiar dacă nu e chiar cea mai bună operă a lui Britten), Le Grand Macabre și, mai ales, Pelléas et Mélisande (a cărei programare sper să se decaleze pentru a nu intra în conflict cu concertul lui Wiener Philharmoniker din aceeași zi). Mai puțin recomandabilă e Otello, în ciuda numelor sonore de pe afiș.

Lipsește Œdipe – o impardonabilă absență pentru care nu avem deocamdată decât o promisiune că va încerca s-o prezinte ONB, o instituție care, de mulți ani, nu mai reprezintă vreo garanție a calității.

Directorii artistici ai Festivalului Enescu – 14, 21 Septembrie

Un subiect sensibil. Nu mă pot împiedica să rememorez cuvintele lui Ioan Holender la aflarea veștii că Vladimir Jurowski va fi succesorul lui:

„Un dirijor o să-şi facă tot ce este în avantajul carierei lui. O să invite orchestre ca să fie contrainvitat. […] Cred că nu trebuie ca directorul să fie un executant. Să nu fie unul care se angajează pe el însuşi.”

În cazul lui Jurowski n-a avut dreptate, acesta continuând și dezvoltând viziunea lui Holender. E adevărat, n-a crezut că ansamblul ONB plombat cu câțiva soliști internaționali ar putea fi o soluție și a preferat versiuni în concert ale unor titluri care erau dincolo de posibilitățile oricărei companii de operă din România (aici îndrăznesc să includ și Œdipe). Dar a promovat muzica lui Enescu și în afara României, incluzând Simfonia nr. 3 și Œdipe în repertoriul lui London Philharmonic Orchestra.

Vladimir Jurowski

Revenirea lui Jurowski la Enescu, alături de Orchestra Operei din München, merită salutată. Păcat că nu vor prezenta și ei o operă în concert. Recomand în mod special al doilea său concert, cu Simfonia Alpilor de Strauss și Concertul pentru vioară al lui Alban Berg (cu Vinde Frang).

În cazul lui Cristian Măcelaru, va fi greu de evitat, cu cele patru concerte pe care le va dirija. Totuși, dacă e să aleg unul, îl recomand pe cel cu program Boulez, Dutilleux și Stravinski, de la Sala Palatului.

Lista recomandărilor

Miercuri, 30 August, ora 17:00 – Ateneul Român
Dessner: Concertul pentru doua piane
Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în mi minor op. 64
Orchestra Filarmonică Cehă
dirijor: Manfred Honeck
pian: Katia LabèqueMarielle Labèque

Miercuri și Joi, 30 și 31 August, ora 20:00 – Sala Palatului
Mahler: Simfonia nr. 9 în re major

și

Enescu: Voix de la nature
Messiaen: Simfonia Turangalila

London Symphony Orchestra
dirijor: Sir Simon Rattle
pian: Peter Donohoe
unde Martenot: Cynthia Millar

Vineri, 1 Septembrie, ora 16:30 – Ateneul Român
György Ligeti: Concertul pentru pian si orchestra op. 5
György Ligeti: Concertul pentru corn și orchestră de cameră, Hamburg
György Ligeti: Concertul pentru violoncel și orchestră
György Ligeti: Concertul pentru vioară și orchestră
Ensemble Intercontemporain
dirijor: Mathias Pintscher

Vineri, 1 Septembrie, ora 19:30 – Sala Palatului
Enescu: Isis
Saint-Saëns: Concertul pentru vioară nr. 3 in si minor Op. 61
Saint-Saëns: Simfonia nr. 3 în do minor op. 78, cu orgă
Orchestre National du Capitole de Toulouse
dirijor: Christian Badea
vioară: Renaud Capuçon

Marți, 5 Septembrie, ora 17:00 – Ateneul Român
Enescu: Suita nr. 1 în do major pentru orchestră op. 9 (selecțiuni)
Bruckner: Simfonia nr. 7 în mi major WAB 107
Gewandhaus Leipzig
dirijor:
Herbert Blomstedt

Marți, 5 Septembrie, ora 20:00 – Sala Palatului
Bruckner: Simfonia nr. 9 în re minor WAB 109
Tonhalle Zürich
dirijor: Paavo Järvi

Miercuri și Joi, 6 și 7 Septembrie, ora 20:00 – Sala Palatului
Ceaikovski: Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35
Mahler: Simfonia nr. 1 în re major

și

Enescu: Rapsodia română în la major op. 11 nr. 1
Prokofiev: Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian și orchestră op. 16
Brahms: Simfonia nr. 1 în do minor op. 68

Orchestra Filarmonică din Israel
dirijor: Lahav Shani
vioară:
Gil Shaham
pian: Alexandre Kantorow

Duminică și Luni, 10 și 11 Septembrie, ora 19:30 – Sala Palatului
Brahms: Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră op. 83
Dvořák: Simfonia nr. 8 în sol major op. 88

și

Enescu: Suita nr. 1 pentru orchestră op. 9
Janáček: Suită din opera Vulpea cea șireată
Rahmaninov: Dansuri simfonice op. 45
Wiener Philharmoniker

Wiener Philharmoniker
dirijor: Jakub Hrůša
pian: Igor Levit

Luni, 11 Septembrie, ora 18:00 – Sala Radio
Debussy: Pelléas et Mélisande
TBA (Pelléas), Nadine Weissmann (Geneviève), Kevin Short (Golaud), Anika Gerhards (Mélisande), Justin Hopkins (Doctor, Vazgen Ghazarian (Arkel)
Opera Maghiară Cluj
dirijor: Lawrence Foster

Marți și Miercuri, 12 și 13 Septembrie, ora 17:00 – Ateneul Român
Recital Patricia Kopatchinskaja

Schubert: Cvartetul de coarde nr. 14 în re minor D 810, Moartea și fata
Nörmiger: Tabulaturbuch Auff dem Instrumente
Anonymous: Cântare bizantină pe Psalmul 140 pt vioară și orchestră de coarde
Schubert: Moartea și fata, partea I, Allegro
Dowland: Seven Teares pentru cvartet de coarde
Schubert: Moartea și fata, partea a II-a, Andante con moto
Gesualdo: Madrigal
Schubert: Moartea și fata, partea a III-a, Scherzo (Allegro molto)
Kurtág: Ligatura Message to Frances-Marie
Kurtág: Ruhelos din Kafka Fragmente pentru vioară op. 24
Schubert: Moartea și fata, partea a IV-a, Presto

și 

Schönberg: Pierrot lunaire
J. Strauss II/ Schönberg: Valsul împăratului op. 437
Schönberg: Fantezie pentru vioară și pian op. 47
Webern: Piese pentru vioară și pian op. 7

Camerata Bern
dirijor și solistă violonistă: Patricia Kopatchinskaja

Marți, 12 Septembrie, ora 20:00 – Sala Palatului
Britten: Billy Budd
Ville Rusanen (Billy Budd), Peter Wedd (Căpitanul Vere de pe HMS Indomitable), Timo Riihonen (John Claggart, maestru de arme), Jonathan McGovern (Mr. Redburn, prim-locotenent), Andrew Foster-Williams (Mr. Flint, comandant), Daniel Okulitch (Locotenentul Ratcliffe), Matti, Turunen (Dansker, un bătrân marinar), Tuomas Miettola (un novice), Alex Otterburn (prietenul novicelui)
Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu (m.c.: I.I. Prunner)
Dirijor: Hannu Lintu

Joi, 14 Septembrie, ora 19:30 – Sala Palatului
Vieru:
Ecran
Berg: Concertul pentru vioară și orchestră
R. Strauss: Simfonia Alpilor op. 64
Bayerische Staatsoper Orchester
dirijor:
Vladimir Jurowski
vioară:
Vilde Frang

Vineri, 15 Septembrie, ora 16:30 – Ateneul Român
Bach: Misa în si minor BWV 232
Dorothee Mields (soprana), Margot Oitzinger (soprana), Alex Potter (alto), Guy Cutting (tenor), Peter Kooij (bas)
Collegium Vocale Gent
dirijor: Philippe Herreweghe 

Duminică, 17 Septembrie, ora 16:30 – Ateneul Român
Ligeti: Le Grand Macabre
Sarah Aristidou (conducător „Gepopo”/Venus), Andrew Watts (Prințul Go-Go), Judith Thielsen (Amando/Spermando), Marion Tassou (Amanda/Clitoria), Robin Adams (Nekrotzar), Sophie Pondjiclis (Mescalina), John Heuzenroeder (Piet vom Fass), Laurent Alvaro (Astradamors)
Orchestra Filarmonicii George Enescu
dirijor: Arnaud Arbet

Marți, 19 Septembrie, ora 17:00 – Ateneul Român
J.C. Bach: Simfonia în sol minor op. 6 nr. 6
Mozart: Concertul nr. 2 în re major pentru vioară și orchestră K. 211
Glass: Arioso nr. 2 pentru orchestră de coarde
Mozart: Concertul nr. 3 în sol major pentru vioară și orchestră K. 216
Camerata Salzburg
vioară: Janine Jensen

Miercuri, 20 Septembrie, ora 16:30 – Sala Palatului
Messiaen: Saint François d’Assise
Thomas Oliemans (Saint François), Léa Trommenschlager (Îngerul), Damien Bigourdan (Leprosul), Antoin Herrera-López Kessel (Fratele Léon), Safir Behloul/Peter Kirk (Fratele Massée), Rudolf Briand (Fratele Elie), Andriy Gnatiuk (Fratele Bernard)
Ansamblul Le Balcon
Orchestra și corul Operei Naționale București (m.c. D. Jinga)
Corul Filarmonicii George Enescu (m.c. I.I. Prunner)
Corul Academic Radio (m.c. C. Țuțu)
dirijor: Maxime Pascal

Joi, 21 Septembrie, ora 17:00 – Ateneul Român
Haydn: Oratoriul Anotimpurile Hob XXI:3
TBA (s), Maximilan Schmitt (t), Florian Boesch (b)
NFM Choir
Il Giardino Armonico
dirijor: Giovanni Antonini

Joi, 21 Septembrie, ora 20:00 – Sala Palatului
Boulez: Notations I-IV & VII
Dutilleux: Concertul pentru vioară și orchestră L’Arbre des songes
Stravinski: Le Sacre du printemps
Orchestre National de France
dirijor: Cristian Măcelaru
vioară: August Hadelich

Sâmbătă și Duminică, 23 și 24 Septembrie, ora 19:30 respectiv 20.00 – Sala Palatului
Jolas: TBA
Ravel: Concertul pentru mâna stângă
Ravel: Concertul în sol major pentru pian și orchestră
Debussy: La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre L. 109

și 

Enescu: Uvertura de concert pe teme populare românești op. 32
Mahler: Simfonia nr. 3 în re minor
Corul Academic Radio (m.c.: C. Țuțu)

Royal Concertgebouw Orchestra
dirijor: Klaus Mäkelä
pian: Yuja Wang
mezzo-soprană: Jennifer Johnston

Duminică, 24 Septembrie, ora 17:00 – Ateneul Român
Purcell: The Fairy Queen Z. 629
regie de scenă: Mourad Merzouki
Paulina Francisco, Georgia Burashko, Rebecca Leggett, Juliette Mey, Ilya Aksionov, Rodrigo Carreto, Hugo Herman-Wilson, Benjamin Schilperoort
Cu participarea laureaților Le Jardin des Voix – ediția a XI-a și a dansatorilor de la Compagnie Käfig și The Juilliard School
Les Arts Florissants
direcție artistică: William Christie/Paul Agnew

Publicitate

5 comentarii

  1. Buna ziua si multumiri pentru recomandari. Ma gandesc ca merita si recitalurile OLGA PERETYATKO & MARIUS VLAD BUDOIU, PLATTFORM K+K VIENNA & VALENTINA NAFORNIȚA si AIDA GARIFULLINA. Nu de alta dar cu alte ocazii (invitati la opera, de exemplu) nu cred sa ii mai vedem :).

    Apreciază

    • Eu cred că pe Marius Budoiu îl puteți vedea cu 40 RON la Opera Cluj chiar în martie. Valentina Năforniță a cântat chiar săptămâna trecută la Sala Radio cu 60 RON biletul.
      Cât despre Olga Peretyatko, chiar mai bine că s-ar putea să n-o mai vedem.
      Vă respect gusturile, dar să știți că biletele de la Festivalul Enescu sunt mai scumpe.

      Apreciază

  2. Pentru mine anul acesta va fi prima oară când voi avea posibilitatea de a lua bilete la festivalul Enescu, dar am o nelămurire (posibil stupidă):

    În cazul spectacolelor de operă de la Sala Palatului (de ex. Billy Budd de pe 12 Septembrie), ne putem aștepta la o punere în scenă ca la ONB (cu decor, recuzită, costume, coregrafie, regie, soliștii pe scenă și orchestra în fosă, etc.), sau va fi pur și simplu un concert cu soliștii aliniați în fața orchestrei?

    Apreciază

    • Doar în concert, cu un ecran în spate pe care se proiectează video tot felul de imagini, pe lângă subtitrare.
      Formula asta e folosită din 2017 încoace și se tot rafinează de la o ediție la alta până când va atinge „perfecțiunea” unui film mut din inii ’20 acompaniat de o orchestră.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.